Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «FLASH 96.0» (A. Κοκορίκος),για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Στην Γερμανία κυριαρχεί οικονομικός εθνικισμός και κοντόθωρη λογική. Η κ. Μέρκελ και οι σύμμαχοι της θέλουν να προσαρμοστεί όλη η ευρωζώνη στο στενό παπούτσι των γερμανικών συμφερόντων. Αυτό υπονομεύει τα συμφέροντα και την προοπτική όχι μόνο του Ευρωπαϊκού νότου, με πρώτη την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική. Γι αυτό διευρύνονται οι αντιδράσεις ακόμα και μέσα στη Γερμανία.
Το βέβαιο είναι ότι ο πήχης των προσδοκιών που είχε ανέβει από την κυβέρνηση, για το τι θα βγει από τη σύνοδο κορυφής δηλαδή, ότι θα πετύχει ένα «τρίποντο» και χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση και καλή έκβαση στο θέμα του ευρωομολόγου, δεν επαληθεύεται. Το τοπίο είναι θολό. Η κυβέρνηση περνάει κάτω από τον πήχη που η ίδια έβαλε πολύ ψηλά. Το περίφημο δίλημμα που είχε θέσει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ή μνημόνιο ή χρεωκοπία, αποδεικνύεται μετά από 10 μήνες εφαρμογής ότι είναι και μνημόνιο και ελεγχόμενη χρεωκοπία, την στιγμή και με τον τρόπο που βολεύει τους δανειστές μας.
Αυτό οφείλεται σε δυο παράγοντες: Η ίδια η συνταγή του μνημονίου ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των δανειστών μας: τοκογλυφικά επιτόκια και πολύ σύντομος χρόνος αποπληρωμής. Μια συνταγή λατινοαμερικάνικου τύπου δηλαδή εσωτερική υποτίμηση με κούρεμα μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους γενικά για να κουρευτούν και οι τιμές. Στην Ελλάδα όμως αυτή η συνταγή εφαρμόζεται με ακόμα πιο αντιλαϊκό τρόπο. Γιατί οι μεν μισθοί και οι συντάξεις κουρεύονται άγρια και συνεχίζουν να κουρεύτηκαν, οι δε τιμές σκαρφαλώνουν στα ύψη. Αυτό οφείλεται στην αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τρεις χρόνιες πληγές: συστημική διαφθορά, πελατειακή σπατάλη λόγω γραφειοκρατίας και μεγάλη φοροδιαφυγή.
Στην κυβέρνηση και στην ελληνική κοινωνία στέλνει μαθήματα η Ιρλανδία και η Ισλανδία. Στην Ιρλανδία το δεξιό κόμμα του μνημονίου συνετρίβη και κέρδισαν όλοι οι αριστεροί σχηματισμοί και το κεντροδεξιό κόμμα που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη προτεραιότητα του προαλειφόμενου για πρωθυπουργού είναι η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παρʼ ότι οι Ιρλανδοί με μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα έχουν πετύχει και στο επιτόκιο και στο χρόνο αποπληρωμής καλύτερες ρυθμίσεις απʼ αυτές του ελληνικού μνημονίου.
Η Ισλανδία που είναι η πρώτη δυτική χώρα που χρεοκόπησε, δέχτηκε ένα πακέτο από την δική της «Τρόικα» που περιλάμβανε την αποπληρωμή των χρεών του κράτους και των τοξικών τραπεζών σε οκτώ χρόνια με επιτόκιο 5,5 %. Αντί να συναινέσουν, έκαναν δημοψήφισμα. Η Ισλανδία μια χώρα εκτός ευρώ χωρίς τη δυνατότητα άσκησης πίεσης λόγω της αλληλεξάρτησης του κοινού νομίσματος, είπαν 93% «όχι». Το αποτέλεσμα ήταν νέα πρόταση της δικής τους «Τρόικας» που είπε αποπληρωμή σε 30 χρόνια και επιτόκιο 3,3%. Κι ο Ισλανδός πρωθυπουργός, που έστειλε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας μέσω Εξεταστικής επιτροπής στο ειδικό δικαστήριο για τη χρεωκοπία, όχι σαν την Ελλάδα που όλα κουκουλώνονται, και που στηρίζεται σε μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστεράς λέει ούτε αυτό με ικανοποιεί, επιθυμώ καλύτερη διαπραγμάτευση! Όταν έχεις μια θηλιά στο λαιμό από το χρέος, έχεις κι εσύ να χάσεις αλλά έχει κι ο άλλος.
Όλα δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή συζητιέται ένα είδος αναδιάρθρωσης του χρέους, γιατί πολύ απλά δε γίνεται αλλιώς. Αντί η κυβέρνηση να διαψεύδει τα σενάρια, να επεξεργαστεί μια διαπραγματευτική γραμμή, έτσι ώστε με πρωτοβουλία του οφειλέτη να τεθούν κάποιες διαχωριστικές γραμμές για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο επωφελής συμφωνία. Όταν η γραμμή της κ. Μέρκελ είναι δεδομένη, δεν είναι πρόσφορο να ευχαριστείς και να διαβεβαιώνεις τους Γερμανούς ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει μέχρι τελευταίο σέντ. Προσθέτεις ,ότι μέσα στο χρέος είναι και οι μίζες της Siemens και οι μίζες των υποβρυχίων!
Γύρω από το αν και πώς και πότε θα πάρει «σάρκα κι οστά» η αναδιαπραγμάτευση του χρέους, παίζεται ένα παιχνίδι σε ποιον θα χρεωθεί ο «μουτζούρης». Μας πηγαίνουν σε μια ελεγχόμενη χρεωκοπία μέσω μιας αναδιάρθρωσης του χρέους το 2013,όταν θα βολεύει τις γερμανικές και γαλλικές πιστώτριες τράπεζες. Αν είναι να γίνει μια αναδιάρθρωση ας γίνει τώρα Και τα αντίστοιχα ποσά, αντί να δίνονται για τοκοχρεολύσια να διοχετευτούν για να τονωθεί η ανάπτυξη και η αγορά. Η κυβέρνηση έλεγε ότι θα βγει στις αγορές το 2011 αλλά τώρα φαίνεται ότι δε θα βγει ούτε μέσα στο 2012. Επειδή το χρέος στην λήξη του μνημονίου θα είναι 160% του ΑΕΠ, πολύ περισσότερο απʼ όταν μπήκαμε στο μνημόνιο. Τότε θα μας «φορέσουν» ένα νέο μνημόνιο δεκαετιών που θα είναι κι αυτό, όπως και το πρώτο στα μέτρα των δανειστών μας. Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει το περίφημο μείγμα της πολιτικής και να αποκτήσει μια πιο σκληρή διαπραγματευτική γραμμή. Όταν κάνουμε τα καλά παιδιά σε μια Ευρώπη που όλα είναι μια διαρκής διαπραγμάτευση, πηγαίνεις άκλαυτος!
Στις 11 Μαρτίου ο κ. Παπανδρέου στο προοίμιο της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι το προτεινόμενο «γερμανικό πακέτο» του συμφώνου ανταγωνιστικότητας, είναι ένα κακό πακέτο για την Ευρώπη και εξοντωτικό για την Ελλάδα. Να πει καθαρά «Θα έχετε να χάσετε κι εσείς, αν χάσουμε εμείς. Θα πρέπει να φέρετε μια ευρωπαϊκή λύση στη ρύθμιση του χρέους του Νότου της Ευρωζώνης . Κι επειδή δεν μπορώ να αναλάβω μια τόσο ιστορική ευθύνη, θα θέσω αυτή την πρόταση στην διάθεση του ελληνικού λαού για δημοψήφισμα. Δώστε μου στοιχεία για να πείσω τον ελληνικό λαό! Ουκ αν λάβεις πάρα του μη έχοντος!»
Η θεωρία του υποκινητή, ότι πίσω απʼ όλα αυτά τα κινήματα διαμαρτυρίας, αποδοκιμασίας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πείθει. Και να ήθελε ένας κομματικός σχηματισμός που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις έχει δύναμη από 3-5 %, να πατάει ένα κουμπί και να διοργανώνονται όλα αυτά στα διόδια, στις αστικές συγκοινωνίες, στο Παρίσι, στο Βερολίνο κλπ δεν μπορεί.
Δε γνωρίζω ποιοι ήταν αυτοί οι νέοι άνθρωποι στο Παρίσι. Είμαι σίγουρος ότι προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν υποκινούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δήλωσαν και οι ίδιοι άλλωστε. Ο κ. Πάγκαλος άκουσε, σε οξύτητα και σε χαρακτηρισμούς, το 10% απʼ αυτά που ο ίδιος έχει πει και κάνει κατά καιρούς, καθυβρίζοντας τους πάντες και τα πάντα στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι τα άκουσε από νέους φοιτητές κι όχι από εβδομηντάχρονους, όπως εκείνος. Ο κ. Πάγκαλος όντας φοιτητής στη Γαλλία τον Μάη του 68, «τα έχωνε» πολύ αγριότερα στο τότε πολιτικό κατεστημένο. Παρʼ ότι είναι ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και εξαπολύει τερατολογίες, πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι πια αμφισβητίας αλλά έκφραση του πολιτικού κατεστημένου, που για μεγάλο μέρος των ελλήνων έριξε την Ελλάδα «στα βράχια». Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι ο πιο αντιπαθής πολιτικός από όλο το πολιτικό φάσμα, παρά την αναμφισβήτητη εξυπνάδα του. Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει: «όποιος κατουράει στη θάλασσα το βρίσκει στο αλάτι».
To Γραφείο Τύπου