Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Κόκκινο 105.5» (Μπ. Μιχαλόπουλο),για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για την Σύνοδο κορυφής, τη στάση της Γερμανίας και την ελληνική κυβέρνηση
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν δεν διαπραγματεύεσαι για το συμφέρον σου, πηγαίνεις άκλαυτος. Το συμφέρον του Ευρωπαϊκού νότου, της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της ευρωπαϊκής προοπτικής απαιτεί ένα μεγάλο «όχι» στο πακέτο Μέρκελ, το οποίο προσπαθεί να βάλει στο στενό παπούτσι των γερμανικών συμφερόντων το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών.
Οι Ιρλανδοί, με μεγαλύτερο έλλειμμα από την Ελλάδα, έχουν πετύχει και στο επιτόκιο και στο χρόνο αποπληρωμής καλύτερους όρους απʼ αυτούς του ελληνικού μνημονίου. Το δεξιό κόμμα του μνημονίου συνετρίβη και η πρώτη προτεραιότητα του νικητή των εκλογών που προετοιμάζεται για πρωθυπουργός, πέραν της ευρύτατης νίκης των αριστερών δυνάμεων, είναι η αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αντίθετα ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει να «πηγαίνει με τα νερά» της κ. Μέρκελ, να μην προβάλλει την παραμικρή αντίδραση στο πακέτο Μέρκελ κι αυτό είναι επικίνδυνο. Μετά τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ την ευχαρίστησε, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα ξεπληρώσει μέχρι τελευταίο σεντ. Δεν ανέφερε καν, ότι μέσα στο χρέος είναι και οι μίζες της Siemens και οι μίζες των υποβρυχίων!
Το πακέτο Μέρκελ δεν περιλαμβάνει ούτε το ευρωομόλογο, ούτε τη μείωση των επιτοκίων, ούτε αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας. Δεν εμπεριέχει μέτρα αναπτυξιακής ώθησης που θα ξεκολλήσουν από την ύφεση τον Ευρωπαϊκό Νότο και θα ωφελήσουν το σύνολο της Ευρωζώνης. Δεν περιλαμβάνει μία ευρωπαϊκή λύση για τη ρύθμιση του χρέους που είναι μονόδρομος στη συγκεκριμένη περίπτωση. Έστω και την τελευταία στιγμή ο κ. Παπανδρέου προσερχόμενος στις 11 Μαρτίου στο προοίμιο της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου πρέπει να πει ότι αυτό το πακέτο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον ελληνικό λαό. Γιατί περιλαμβάνει δεσμεύσεις δεκαετιών για την Ελλάδα και θα το θέσει στην κρίση του λαού για δημοψήφισμα. Μʼ αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει την διαπραγματευτική δύναμη της χώρας, αναζητώντας παράλληλα και συμμάχους εντός ΕΕ.
Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμα και ο Αυστριακός πρωθυπουργός, παραδοσιακός σύμμαχος, αν όχι ουραγός των Γερμανών, έφερε επιμέρους αντιρρήσεις στο προτεινόμενο πακέτο. Στα καταγεγραμμένα πρακτικά και στο διεθνές ρεπορτάζ της τελευταίας Συνόδου κορυφής δεν υπάρχει κάτι ανάλογο από τον κ. Παπανδρέου. Δεν περιλαμβάνεται σε καμία περίπτωση στους 19 πρωθυπουργούς που διατύπωσαν επιμέρους αντιρρήσεις στο γερμανικό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας.
Συν τοις άλλοις, ένας εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου ο κ. Ραγκούσης έσπευσε να τεθεί υπέρ της συνταγματοποίησης των νεοφιλελεύθερων ακαμψιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο Μέρκελ . Αυτό ουσιαστικά σηματοδοτούν την κατάργηση της δυνατότητας της χώρας στο διηνεκές να εφαρμόζει εναλλακτικές πολιτικές -τύπου Ομπάμα- σε περιόδους κρίσης. Δηλαδή μια ήπια κεϋνσιανή πολιτική που προσπαθεί, αυξάνοντας συγκυριακά το έλλειμμα, να βγάλει την οικονομία των ΗΠΑ από την ύφεση και να περιορίσει την μεγάλη ανεργία.
Για το μνημόνιο και την Ευρωζώνη
Το μνημόνιο 10 μήνες μετά, έχει φέρει μεγάλη ύφεση, μεγάλη ανεργία, μεγάλες περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικού κράτους. Εξαιτίας του στασιμοπληθωρισμού οι τιμές «τραβούν την ανηφόρα». Το αρχικό κυβερνητικό δίλημμα ή «μνημόνιο ή χρεωκοπία» μετατρέπεται τελικά σε «μνημόνιο και ελεγχόμενη χρεωκοπία», την στιγμή και με τον τρόπο που βολεύει τους δανειστές μας. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική και να αποκτήσει μια πιο σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, αναζητώντας κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους για μια νέα προοπτική επαναθεμελίωσης της ΕΕ. Ένα μεγάλο μέρος από τα χρέη και τα ελλείμματα του Ευρωπαϊκού νότου οφείλονται σε μια σκληρή, μονόπλευρη, νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ που στήθηκε προς όφελος των πλεονασμάτων της Γερμανίας και των άλλων βόρειων χωρών.
Για το ενδεχόμενο εκλογών
Το σενάριο αυτό καλλιεργείται από τους κόλπους της κυβέρνησης και διαψεύδεται από την κυβέρνηση. Εκτίμησή μου είναι ότι το «λάδι στο καντήλι» αυτής της κυβερνητικής πολιτικής δεν είναι πολύ. Σύντομα η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει πρωτοβουλίες, όσο ακόμα έχει το περιθώριο πρωτοβουλιών.
To Γραφείο Τύπου