Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/03/2011

Αποσπάσματα συνέντευξη του Δημ.Παπαδημούλη στο Κανάλι 9

Μιλώντας στο ρ/σ «Κανάλι 9, 9,89» (Μπ. Παπαναγιώτου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

Νομίζω πως ήταν ένας έντιμος συμβιβασμός.  Η κοινή λογική και η ανθρωπιστική προσέγγιση επικράτησε της αδιαλλαξίας και της μισαλλοδοξίας. Πρόκειται για μια καλή εξέλιξη.Αν είχε γίνει και νωρίτερα θα ήταν ακόμη καλύτερα.

Ο κ. Ραγκούσης, ο πρώτος τη τάξει υπουργός στον χειρισμό του ζητήματος, υπό την πίεση και του κ. Βενιζέλου παρʼ ότι τον κατηγόρησε, προσχώρησε στη λογική αυτή. Η κυβέρνηση καταβάλλει μια προσπάθεια, επειδή δέχεται πυρ ομαδόν εκ δεξιών, να διασκεδάσει κάποιες εντυπώσεις που την πιέζουν αλλά είναι κέρδος ότι απετράπησαν τα χειρότερα. Είναι φανερό ότι και η κυβέρνηση έχει δίκιο με την έννοια ότι δεν ικανοποίησε όλα και τα πιο βασικά  αιτήματα των απεργών πείνας αλλά και οι απεργοί πείνας δικαιούνται να νιώθουν ότι αρκετά από τα ζητήματα που διατύπωσαν σʼ αυτόν τον σκληρό αγώνα αξιοπρέπειας που έκαναν, έγιναν δεκτά και ανοίγουν ένα δρόμο.

Δεν μιλώ σε τόνο πανηγυρικό. Πιστεύω ότι το πανηγύρι και αυτή η έκρηξη ανακούφισης που στήθηκε στην Υπατία ήταν περισσότερο η χαρά, γιατί αποφύγαμε τα χειρότερα και η ικανοποίηση γιατί ένας δύσκολος αγώνας άνοιξε μια χαραμάδα αξιοπρεπούς και  λογικής αντιμετώπισης των πραγμάτων. Ορισμένα από τα πράγματα που έκανε δεκτά η κυβέρνηση προβλέπονται από μια Κοινοτική οδηγία που έχει συνυπογράψει η Ελλάδα με κυβέρνηση ΝΔ κα τα οποία δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως και στο σύνολό τους από τη νομοθετική ρύθμιση του κ. Ραγκούση που υπερψήφισε κατά πλειοψήφια το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Από κει και πέρα τα περισσότερα θέματα της υπάρχουσας συμφωνίας κυβέρνησης-μεταναστών κινούνται μέσα στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομιμότητας του νόμου του 2011, η δε μετατόπιση του ορίου από τα 12 χρόνια στα 8, ό,τι και να υποστηρίζει ο κ. Ραγκούσης, αν θέλουμε να είμαστε σε μια συντεταγμένη δημοκρατία, απαιτεί μια τροποποίηση του νόμου στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Παρʼ όλα αυτά το μεταναστευτικό δεν λύθηκε, είναι πολύπλευρο και δύσκολο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι αναδείχθηκε η απουσία σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής που λείπει από τη χώρα για δεκαετίες και το ακόμα πιο βέβαιο είναι ότι με κραυγές και εύκολη ψηφοθηρία δεν λύνεται το ζήτημα.

Μόλις χθές κατέθεσα μια ερώτηση για την υστέρηση εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2011 που ήταν κι η αφορμή της παραίτησης. Η φοροδιαφυγή κάνει «πάρτυ» και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι ξεχαρβαλωμένος. Το εντυπωσιακό είναι ότι και ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν επιλογή εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν και παραμένει επιλογή εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Οι δυο αυτές επιλογές του κ. Παπανδρέου στο οικονομικό επιτελείο που αποτελεί τη ναυαρχίδα του κυβερνητικού σχήματος, επι ένα χρόνο όχι απλά δεν συνεργάζονταν αλλά δεν μιλούσαν καν! Αυτό είναι ομολογία αποτυχίας κι όταν έχεις τέτοιο επιτελείο που δεν συνεργάζεται στοιχειωδώς, πώς θα κερδίσεις τη μάχη εναντίον της φοροδιαφυγής, την ανάπτυξη, να «βγούμε από το τούνελ» και να ξαναβγούμε στις αγορές;

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει πρωτίστως σʼαυτό το ερώτημα και να μην το αντιμετωπίζει με εύκολες δικαιολογίες τύπου παραιτείται ο κ. Γεωργακόπουλος για προσωπικούς λόγους. Το γεγονός της παραίτησης αποδεικνύει μια σοβαρή αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Φαίνεται από πολλές πλευρές, ότι εκτός απʼτο ότι η συνταγή του μνημονίου ήταν λάθος, «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των δανειστών μας και τα νούμερα πια «δεν βγαίνουν». Γιʼ αυτό και η αγωνία για τη σύνοδο κορυφής.

To Γραφείο Τύπου