Μολονότι έχει μπει η άνοιξη του 2011, εποχή-ορόσημο για την πολύπαθη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας καθώς επρόκειτο να μεταστεγαστεί στο νέο της σύγχρονο και με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές κτίριο, όχι μόνον δεν φαίνεται να προχωρά η μεταφορά της αλλά κινδυνεύει πλέον με κλείσιμο.
Αιτία είναι η έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι ιθύνοντες να μην είναι σε θέση να πληρώσουν για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών της εξόδων (λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ, φυσικού αερίου, ΕΛΤΑ), ενώ για τα παραπάνω καθώς και για την πληρωμή των προμηθευτών, αυτή τη στιγμή η ΔΚΒ Λάρισας χρωστά περίπου 45.000 ευρώ. Πρόσφατα, η Εταιρία Παροχής Αερίου Θεσσαλίας «κατέβασε τους διακόπτες της θέρμανσης» λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών, ενώ σύντομα αναμένεται να πράξει το αυτό και η ΔΕΗ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, φαντάζει μακρινό όνειρο η επικείμενη μεταφορά της σε νεόδμητο διώροφο κτίριο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, που θα στέγαζε όλο το υλικό, το οποίο έως και σήμερα συνεχίζει να φιλοξενείται σε ένα μικρό διαμέρισμα, που διαδραμάτισε από το 1976 ρόλο Βιβλιοθήκης. Κι αυτό διότι από τον Οκτώβριο του 2010 έως και σήμερα δεν έχουν γίνει, λόγω μη διάθεσης της απαραίτητης χρηματοδότησης, ύψους 70.000 ευρώ, οι συνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και αποχετευτικού αγωγού.
Το Εφορευτικό της Συμβούλιο επεχείρησε ήδη να απευθυνθεί στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης του ΥπΠΔΒΜΘ για άμεση οικονομική στήριξη, για να λάβει την απάντηση ότι «θα πρέπει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό του 2011, ως ύψος επιχορήγησης αυτό που είχε καθοριστεί από την αρμόδια Διεύθυνση για το έτος 2011, δηλαδή μηδέν».
Παράλληλα, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές λύσεις, εξέτασαν την περίπτωση ένταξης της άμεσης χρηματοδότησης ύψους 300.000 ευρώ από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Πολιτιστικών Υποδομών», για να προσκρούσουν στην προϋπόθεση της διαχειριστικής επάρκειας, που η ΔΚΒ Λάρισας δε διαθέτει.
Επειδή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας αριθμεί 72 έτη ζωής (ιδρύθηκε το 1939 ως Δημοτική Βιβλιοθήκη, το 1973 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών και χαρακτηρίστηκε Κεντρική με Υπουργική Απόφαση του 1976) και εάν το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων δεν πράξει κάτι άμεσα, η ηγεσία του θα χρεωθεί τόσο στη μνήμη των Λαρισαίων αλλά και στον κλάδο των Γραμμάτων ως υπαίτια για τη διάλυση ενός χώρου Παιδείας και Πολιτισμού για την πόλη.
Επειδή είναι φαιδρό το Υπουργείο Παιδείας να κάνει λόγο για δια βίου μάθηση και αυτομόρφωση, όταν οι δημόσιες βιβλιοθήκες δεν μπορούν, με ευθύνη του Υπουργείου, όχι απλά να εκπληρώσουν τους σκοπούς τους, αλλά ούτε καν να παραμείνουν ανοιχτές.
Επειδή τα συνθήματα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης «πρώτα ο μαθητής», «πρώτα η γνώση» ξέβαψαν μόλις παρουσιάστηκαν οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2011, όπου οι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας-ΔΒΜΘ δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 2,96 % του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν τα επείγοντα και πάγια λειτουργικά κόστη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία της;
2. Θα στηρίξει το αίτημα του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΔΚΒ Λάρισας για απόκτηση Βεβαίωσης Διαχειριστικής Επάρκειας, προκειμένου να μπορέσουν να επωφεληθούν από το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Πολιτιστικών Υποδομών» του ΕΣΠΑ;
3. Πότε θα προχωρήσει η μεταφορά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας στο νέο της κτίριο;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη