Η Συντονιστική επιτροπή που αποτελείται από τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας, πλαισιωμένη και από στελέχη από θεματικές επιτροπές, συνεδρίασε στις 24-2-2011 και μετά από γόνιμη και εκτενή συζήτηση στα πλαίσια της προσπάθειας για ένα νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε στα εξής:
Η κυβέρνηση, παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, συνεχίζει συνειδητά τον αντεργατικό της κατήφορο, εντείνει την πρόσδεση της χώρας στο καθεστώς διεθνούς οικονομικού ελέγχου, χρεοκοπεί την κοινωνία σε όφελος των δανειστών και ευρύτερα του κεφαλαίου, αποδιαρθρώνει πλήρως τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Οδηγεί -υποταγμένη στην τρόικα- σε πλήρες αδιέξοδο τη χώρα, βαθαίνοντας την κρίση. Υποστηρίζει χωρίς καμία διάθεση στοιχειώδους αντίθεσης την επιλογή του Γαλλογερμανικού άξονα για γενικευμένη εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας και αποδιάρθρωσης της εργασίας και του κοινωνικού κράτους σε όλη τη Ευρώπη, για την συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και τον δραστικό περιορισμό της δυνατότητας άσκησης οικονομικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.
Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την τρόικα, για την ακύρωση των συνεπειών στους εργαζόμενους και τη χώρα, για να μην εφαρμοστεί το γαλλογερμανικό σχέδιο. Θέτουμε ως στόχο να φύγει η κυβέρνηση, να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, να δημιουργηθούν οι όροι με ένα ισχυρό μαζικό κίνημα έναν δυνατό ΣΥΡΙΖΑ και μια ενωμένη αριστερά για την διαμόρφωση εναλλακτικών πολιτικών λύσεων. Καλούμε τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί να πάρει την υπόθεση της πάλης στα χέρια του. Πορευόμαστε με βάση αυτούς τους γενικούς στόχους αξιοποιώντας το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε στο Πανελλαδικό συντονιστικό το καλοκαίρι του 2010. Συνδέουμε αυτούς τους γενικούς στόχους με τα ζητήματα της συγκυρίας: παιδεία, υγεία, εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, ανεργία, χτύπημα συμβάσεων, ακρίβεια, νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, μεταναστευτικό κ.α. .
Στη νέα φάση που διανύουμε χρειάζεται να ρίξουμε το βάρος μας στην αναζωογόνηση των οργανωτικών κυττάρων του ΣΥΡΙΖΑ, των Νομαρχιακών, Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών, στην εξωστρεφή τους δράση. Χρειάζεται να συγκροτήσουμε οργανωτικά κύτταρα του ΣΥΡΙΖΑ εκεί που σήμερα δεν υπάρχουν. Στη σχεδιασμένη παρέμβασή τους στα τοπικολαϊκά και κλαδικά προβλήματα. Στο άνοιγμά τους στην κοινωνία ώστε πολίτες που αγωνίζονται να βρίσκουν στήριγμα στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την συγκρότηση ευρύτερων μετώπων πάλης. Στην επόμενη περίοδο η επαναδραστηριοποίηση των Επιτροπών μπορεί να υποβοηθηθεί μέσα από μια πανελλαδική καμπάνια με την συμβολή κεντρικών στελεχών, με εκδηλώσεις-συζητήσεις και δράσεις κατά περιοχή, που θα συνδυάζονται με περιοδείες σε χώρους εργασίας, συνεντεύξεις τύπου κ.α. Το βασικό όμως ζήτημα που δίνει προοπτική είναι η ίδια η δουλειά των Επιτροπών, που πρέπει να συνεδριάζουν τακτικά με συνελεύσεις, να έχουν την ικανότητα να συσπειρώνουν κατʼ αρχήν όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ευρύτερων δυνάμεων που ενδιαφέρονται και κινητοποιούνται για τα λαϊκά προβλήματα. Να κινούνται με πρόγραμμα και κυρίως να έχουν επαφή με το σύνολο των προβλημάτων της κοινωνίας στον περίγυρό τους.
Στην κατεύθυνση αυτή μια πορεία αναζωογόνησης όλων των οργανωτικών κυττάρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, συνδέεται άμεσα με την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε πόλη, νομό και κλάδο να πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη των αγώνων και τη στήριξη των κινημάτων που αυτοί οι αγώνες αναδείχνουν, στην αναζωογόνηση και συντονισμό δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, του αγροτικού και του κινήματος των ΕΒΕ.
Καθοριστική πλευρά της δράσης των Νομαρχιακών, Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ενασχόληση με όλα τα προβλήματα που εμφανίζονται στην περιοχή τους είτε αυτά συνδέονται με τα διόδια, την ακρίβεια, τις χωματερές, το περιβάλλον, είτε αφορούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης σε εργαζόμενους ή τμήματα του λαού που αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας και του μνημονίου.
Χρειάζεται ακόμη να αναδειχθούν τα προβλήματα των μεταναστών και να αναπτυχθεί η αντίσταση στη βαρβαρότητα που εκδηλώνεται απέναντί τους, όπως επίσης πρέπει να καταπολεμηθούν οι αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης για τα Νοσοκομεία και τα Σχολεία, για την ανώτατη εκπαίδευση.
Η επίθεση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου της εργασίας. Αναπτύσσονται αγώνες αλλά δεν είναι μέχρι στιγμής αντίστοιχοι της επίθεσης που κλιμακώνεται. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 23-2 απέδειξε την δυνατότητα διαμόρφωσης μεγάλων γεγονότων, κατέδειξε την μαζική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας, την ευρύτητα αλλά και την πολιτικοποίηση του κινήματος αλλά και την ανάγκη σωστής κλιμάκωσης. Μεγάλο ενδιαφέρον αποκτούν τα κινήματα αντίστασης και ανυπακοής για τα διόδια και τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Την επόμενη περίοδο θα ενταθεί η κυβερνητική επίθεση. Το εργατικό κίνημα πρέπει να προσανατολιστεί σε έναν πολύμορφο αγώνα, που θα συνδυάζεται η πάλη για το ειδικό με το γενικό, που θα συντονίζονται οι αγώνες, που θα αναβαθμίζεται η αλληλεγγύη και θα διασφαλίζονται κοινωνικές συμμαχίες.
Με δεδομένο μέχρι στιγμής ότι οι κεντρικές οργανώσεις και ιδίως η ΓΣΕΕ δεν παίζουν τον ρόλο τους πρέπει να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση ώστε να ενταχθούν αποφασιστικά στους αγώνες και κυρίως να ενισχυθεί και να αποκτήσει ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων που κινούνται σε αγωνιστική κατεύθυνση, να γίνονται και κεντρικές κινήσεις αλλά και αποκεντρωμένες δράσεις, με αξιοποίηση όλων των μορφών πάλης με στόχο την εξασφάλιση της αναγκαίας μαζικότητας. Μαζί με την προσπάθεια για ανάπτυξη αγώνων χρειάζεται να ανατραπεί ο εσωτερικός συσχετισμός δυνάμεων με την ενίσχυση του ριζοσπαστικού ταξικού και αυτόνομου ρεύματος μέσα στα συνδικάτα. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται, μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να βρουν άμεσα τον ταχύτερο δρόμο ολοκλήρωσης της κοινής δράσης και έκφρασης με στόχο να παρέμβουν πιο ουσιαστικά στον ταξικό προσανατολισμό και στην ενιαία δράση των συνδικάτων.
Σημαντική πλευρά του αγώνα του λαού είναι αυτή που συνδέεται με τα νέα κινήματα που μαζικοποιούνται για τα εισιτήρια, τα διόδια, την ακρίβεια, όσο και για τα τοπικολαϊκά προβλήματα όπως είναι τα θέματα των χωματερών, το ζήτημα του Ελληνικού κ.α. Επίσης πρέπει να υποστηριχτούν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που στην σημερινή περίοδο της κρίσης προσπαθούν να στηρίξουν και να ανακουφίσουν τμήματα του λαού που δυσκολεύονται στην επιβίωσή τους ώστε να παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα και να μην περιθωριοποιηθούν.
Οι δυνάμεις μας θα αναλάβουν επίσης πρωτοβουλίες για την συγκρότηση ενός πανελλαδικού κοινωνικού δικτύου που θα συντονίζει και θα εκφράζει –δίνοντας τον χαραχτήρα μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας και ενός μεγάλου κινήματος κατά του μνημονίου- όλες τις επί μέρους προσπάθειες στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν συνδικάτα, συνδικαλιστές, φορείς αγροτών, επαγγελματιών, επιστημόνων, διανοούμενοι, τα διάφορα κινήματα και πρωτοβουλίες δράσης, σχήματα νεολαίας κ.α.
Στην επόμενη συνεδρίαση της ΣΕ θα αποφασιστεί το νέο επικαιροποιημένο πολιτικό πλαίσιο, με την αξιοποίηση των κεκτημένων που έχουμε διαμορφώσει αλλά και τα νέα στοιχεία που προκύπτουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Την εισήγηση αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν στην εκτελεστική γραμματεία οι σ. Α. Νταβανέλος και Ν. Χουντής.
Στη νέα σελίδα που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτείται η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου λειτουργίας που θα αντιμετωπίζει αφενός την ιδρυτική του συγκρότηση σαν μια πολιτική συμμαχία στην οποία συμμετέχουν διαφορετικές πολιτικές οργανώσεις που επιθυμούν να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους καθώς και ανένταχτοι αριστεροί πολίτες και αφετέρου την ανάγκη της εμβάθυνσης της δημοκρατικής συμμετοχής. Αυτό το νέο πλαίσιο λειτουργίας μας θα οριστικοποιηθεί στην 4η πανελλαδική συνδιάσκεψη που προτείνουμε να γίνει τον Μάιο και να είναι το επιστέγασμα μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και βελτίωσης του κλίματος συνεργασίας. Συγκροτείται ομάδα δουλειάς στα πλαίσια της ΕΓ με στόχο να καταλήξουμε στο οργανωτικό πλαίσιο και τις διαδικασίες της συνδιάσκεψης στην μεθεπόμενη συνεδρίαση της ΣΕ, που στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε συνελεύσεις των Νομαρχιακών και τοπικών επιτροπών εν όψει της Πανελλαδικής συνδιάσκεψης.