Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/03/2011

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για την περικοπή επιδομάτων ανεργίας κατά 500 εκατ. ευρώ

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, έθιξε το ζήτημα της ανεργίας και της κοινωνικής πολιτικής για την αντιμέτωπισή της. Ενώ  το ποσοστό της ανεργίας ολοένα κι αυξάνεται στην ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση έχει υπογράψει στο μνημόνιο  νο3 και νο 4 την περικοπή επιδομάτων ανεργίας προκειμένου να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης τοποθετήθηκε ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ, η ανεργία φουντώνει ραγδαία, πολύ γρηγορότερα από ό,τι προβλέπατε. Για το 2011 ο προϋπολογισμός προβλέπει ότι η ανεργία θα ανέβει στο 14,5% στο τέλος της χρονιάς. Ήδη, όμως, το Δεκέμβριο του 2010 ήταν στο 14,8%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, δηλαδή 50% πιο πάνω από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο.

 Η ΓΣΕΕ λογαριάζει ότι η πραγματική ανεργία βρίσκεται ήδη στο 18% και θα περάσει το 20% και το ένα εκατομμύριο ανέργους.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στις δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης.

Δίνουμε το 1/3 απʼ ό,τι οι χώρες της ευρωζώνης. Και αντί να αυξήσετε τα κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων σε μια χώρα, όπως είναι η Ελλάδα που έχουμε από τα χαμηλότερα επιδόματα ανεργίας και από τη χαμηλότερη διάρκεια στήριξης -450 ευρώ μόνο για δώδεκα μήνες- δεσμευθήκατε με το αναθεωρημένο Μνημόνιο, κύριε Κουτρουμάνη, ότι θα κόψετε από τους ανέργους και άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Από πού θα τα κόψετε; Εδώ θα έπρεπε να αυξήσετε, όχι να κόψετε. Όταν ρώτησα τον κ. Παπακωνστανίνου –γιατί αυτή η δέσμευση υπήρχε, όχι μόνο στο Μνημόνιο νούμερο 4, αλλά και στο Μνημόνιο νούμερο 3- είπε, ναι, έχετε δίκιο, θα βρούμε άλλο τρόπο να εξοικονομήσουμε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Και τώρα επιβεβαιώνεται ότι θα τα κόψετε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφου τόνισε την ανάγκη στήριξης τψν ανέργων ειδικά αυτήν την περίοδο κατέληξε στο ακόλουθο ερώτημα:

«Γιατί αντί να αυξήσετε τη στήριξη των ανέργων, κόβετε ένα κονδύλι που δεν είναι προνοιακό επίδομα, αλλά ανταποδοτική εισφορά που προέρχεται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών; Τι είδους Κυβέρνηση σοσιαλιστικού κόμματος είναι αυτή που κόβει από τους ανέργους, την ώρα που χαρίζει σε Μέγαρα Μουσικής, μεγαλοεργολάβους, εφοπλιστές και μεγαλόσχημους;»

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.  Ο κ. αναπληρωτής Υφυπουργός παραδέχθηκε ότι η ανεργία είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία. Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση περικοπής επιδομάτων 500 εκατ. ευρώ και έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης τον εξορθολογισμό των επιδομάτων μέσω διασταύρωσης στοιχείων. Οι ενεδεχόμενες περικοπές θα αφορούν, όπως δήλωσε μόνο στις καταβολές των παντός είδους κοινωνικών επιδομάτων που δίδονται σε εργαζόμενους καταχρηστικώς ή παρανόμως.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στη δευτερολογία του επισήμανε ότι και στο μνημόνιο 3 και στο μνημόνιο 4 η κυβέρνηση έχει υπογράψει την περικοπή 500 εκατ. ευρώ από επιδόματα ανεργίας και κοινωνικά λοιπά επιδόματα. Ζήτησε δε από τον αναπληρωτή Υφυπουργό εργασίας να κατονομάσει με ποιο τρόπο θα εξοικονομηθεί αυτό το ποσό. Παραθέτωντας στοιχεία για την στήριξη των ανέργων στην Ευρωζώνη, τοποθετήθηκε ως εξής:

«Η Ελλάδα δίνει 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης. Ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη, κύριε Πρόεδρε, είναι τριπλάσιος. Στην Πορτογαλία αντί για 0,6% δίνουν 1,5% του ΑΕΠ. Στην Ιρλανδία 2% του ΑΕΠ. Στην Ισπανία 2,5% του ΑΕΠ. Και εσείς λέτε τώρα ότι το ποσοστό αυτό θα το λιγοστέψετε την ώρα που οι άνεργοι αυξάνουν.

Γιατί αυξάνει η ανεργία ταχύτερα απʼ ό,τι προβλέπατε; Γιατί η ύφεση καλπάζει γρηγορότερα από ό,τι προβλέπατε; Γιατί έχετε πέσει έξω στα προγράμματα; Γιατί αντί να στηρίξετε τους ανέργους, στηρίζετε τους εργοδότες προκειμένου να προσλάβουν ανέργους και οι εργοδότες με κομπίνες αυξάνουν τα κέρδη τους με τα λεφτά που θα έπρεπε να πάνε για τη στήριξη των ανέργων και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης; Σʼ αυτά απαντήστε μου. Η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 40%. Αρκετοί νέοι με προσόντα, με πτυχία ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά. Και μου λέτε ότι θα υπάρχουν και χειρότερα;

Σας ερωτώ και θέλω δεσμεύσεις. Γιατί υπογράψετε ότι θα κόψετε 500 εκατομμύρια ευρώ από τα επιδόματα ανεργίας και λοιπά κοινωνικά επιδόματα; Πώς μπορούν να εξασφαλιστούν αυτά τα πράγματα μόνο με περικοπές και εξορθολογισμό κάποιοι που παίρνουν χωρίς να το δικαιούνται; Επίσης, γιατί αφού αυξάνεται η ανεργία και οι άνεργοι, εσείς μειώνετε τα κονδύλια για τη στήριξή τους; Και γιατί η Ελλάδα πρέπει να έχει μαζί με την Πορτογαλία το μικρότερο επίδομα στήριξης του ανέργου και τη μικρότερη διάρκεια στήριξης των ανέργων στην Ευρωζώνη με αποτέλεσμα το 60% των σημερινών ανέργων να μην παίρνουν το παραμικρό επίδομα ανεργίας;

Σʼ αυτά απαντήστε μου, κύριε Κουτρουμάνη, γιατί υπήρξατε, πριν γίνετε Υπουργός, και συνδικαλιστής και ελπίζω να μην το ξεχνάτε.»

Ο κ. Αναπληρωτής Υφυπουργός στη δευτερολογία του, διαβεβαίωσε τον Δ. Παπαδημούλη ότι δεν θα μειωθούν τα κονδύλια για τη στήριξη των ανέργων ή την ενίσχυση της απασχόλησης και ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπής των επιδομάτων ανεργίας. Αντίθετα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και για το 2011 υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν 3 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ή να διατηρηθούν. Παράλληλα  ο κ. Αναπληρωτής Υφυπουργός έθεσε ως σκοπό της κυβέρνησης την ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και δεν έχουν απολύσει εργαζόμενους τους προγηγούμενους μήνες.

ʽΟσον αφορά την εξοικονόμηση των 500 εκατ. ευρώ ο κ. Αναπληρωτής Υφυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για να εξοικονομηθεί αυτό το ποσό, είναι μέσα από τη διασταύρωση των στοιχείων να εντοπίσουν εκείνες τις εστίες όπου υπάρχει μεγάλη δαπάνη χωρίς το ανάλογο κοινωνικό αποτέλεσμα όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις με την καταχρηστική καταβολή του ΕΚΑΣ και της σύνταξης ανασφαλίστων.