Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε άθλια κατάσταση βρίσκονται τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το άνοιγμα της «μαύρης τρύπας», μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 2,5 δις. ?.
Μετά τις περικοπές των δώρων, μείωση των αποδοχών, συρρίκνωση κοινωνικών δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν καταρρεύσει και τα έσοδα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του πρώτου διμήνου του 2011.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ που τα έσοδά του έχουν σημειώσει μείωση κατά 16,5% το πρώτο δίμηνο, παραπέμποντας σʼ ένα έλλειμμα 2,3 δις. ? στο τέλος του χρόνου. Άρα τα έσοδα θα φτάσουν στα 12,6 δις., όταν μόνο για τις συντάξεις απαιτούνται 11 δις. Τα υπόλοιπα που μένουν 1,6 δις. Δεν φτάνουν ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού του ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα δεν θα φτάσουν για τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά ούτε να μπορέσει το ΙΚΑ να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του(μέσω των αλληλόχρεων λογαριασμών) στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και την Εργατική κατοικία, τα συσσωρευμένα χρέη των οποίων φτάνουν τα 6 δις. ?. Αποτέλεσμα είναι ο ΟΕΚ να μην χορηγεί στεγαστικά δάνεια ο ΟΑΕΔ να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει προγράμματα απασχόλησης κ.α.
Στο ίδιο περίπου ταμειακό αδιέξοδο βρίσκεται επίσης και ο ΟΑΕΕ(όπου φέτος απαιτούνται κρατικές ενισχύσεις ύψους 650 εκ.?, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις), ενώ το επικουρικό του Δημοσίου(ΤΕΑΔΥ) παρακρατεί τις εισφορές προς το Πρόνοιας(εφάπαξ) του Δημοσίου(προκειμένου να πληρώσει συντάξεις) με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θέση του τελευταίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει τα εφάπαξ σε 36.000 συνταξιούχους του δημοσίου(1,7 δις. Το οικονομικό άνοιγμα).
Οι κύριες αιτίες για την οικονομική-ταμειακή επιδείνωση στα ασφαλιστικά ταμεία είναι:
1.Οι εργαζόμενοι-ασφαλισμένοι μειώθηκαν κατά 250.000 το τελευταίο 18μηνο στο ΙΚΑ(έκρηξη της επίσημης ανεργίας στο 14,8%).
2.Οι αποδοχές των Δημοσίων υπαλλήλων, μειώθηκαν περισσότερο από 25%(περιορίστηκαν αντίστοιχα και οι εισφορές στο ΙΚΑ-για τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου-αλλά και στα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου).
3.Οι μισθοί των ΔΕΚΟ μειώθηκαν περισσότερο από 20%(οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ).
4.Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα(επιχειρήσεις, οικοδομή, εμπόριο κ.α), μειώθηκαν κατά 6% περίπου(ατομικές συμβάσεις για όσους αμείβονταν άνω του κλαδικού μισθού).
5.Οι επιπλέον συνταξιούχοι της τριετίας 2011-2013, υπολογίζονται σε 130.000 άτομα, πέραν της αναμενόμενης φυσιολογικής συνταξιοδοτικής ροής.
6.Τα ακίνητα των ταμείων είτε ξενοικιάζονται είτε οι επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τακτικά τα μισθώματα(ξενοδοχείο «Εσπέρια» κ.α), ενώ την ίδια στιγμή οι μετοχές που ανήκουν στα ταμεία έχουν χάσει άνω του 60% της αξίας τους(και σε ορισμένες περιπτώσεις του κόστους χρήσης αυτών).
7.Ο εισπρακτικός μηχανισμός των ταμείων έχει καταρρεύσει.
Επειδή απʼόλα τα παραπάνω προκύπτει, ότι για την κατάρρευση των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων, αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι επιλογές της κυβέρνησης, που τις συναποφάσισε σε αγαστή συνεργασία με την Τρόϊκα.
Επειδή το κόστος των επιλογών της κυβέρνησης και της Τρόϊκα δεν πρέπει να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
Ερωτάται η κα Υπουργός
1. Ποιά είναι η μείωση των εσόδων των ταμείων (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΤΕΑΔΥ), για το πρώτο δίμηνο του 2011; Είχαν γίνει αναλογιστικές μελέτες για τις επιπτώσεις που θα είχαν στα έσοδα των ταμείων από τις επιλογές της κυβέρνησης; Αν ναι, τότε ποιες είναι οι αποκλίσεις από αυτές της μελέτες;
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα για να ανατραπεί αυτή η αρνητική πορεία των εσόδων, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και στις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εργαζομένων και συνταξιούχων;
Ο ερωτών βουλευτής
Λαφαζάνης Παναγιώτης