«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς την κατηγορηματική μας αντίθεση τόσο στη στρατιωτική επέμβαση της νέας συμμαχίας των προθύμων στη Λιβύη, όσο όμως και κυρίως στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτή.
Πρώτα απʼ όλα γιατί έχουμε πικρή πείρα από τις δήθεν «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις των προθύμων της Δύσης και από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, και από τον πόλεμο στο Ιράκ, και από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Και οι τρεις αυτοί πόλεμοι με πρόσχημα την ανθρωπιστική στήριξη έγιναν.
Και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι πόλεμοι αυτοί που οδήγησαν σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα τραγωδίες έγιναν στη πραγματικότητα προκειμένου να κατοχυρώσουν συμφέροντα ενεργειακά και γεωπολιτικά οι κυρίαρχες δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές. Αλλά και για την τροφοδότηση της πολεμικής βιομηχανίας.
Είναι, άραγε, τυχαίο ότι η Μ. Ανατολή, αυτή η πολύπαθη περιοχή, απορροφά περίπου το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων;
Τα όπλα με τα οποία κύριε Πρωθυπουργέ, ο Καντάφι δολοφονεί τα λαό του τα προμήθευαν μέχρι χθες εκείνοι που σήμερα τον βομβαρδίζουν.
Δεύτερον, διαφωνούμε γιατί θεωρούμε απέραντη υποκρισία και φαρισαϊσμό όλα όσα λέγονται για το ενδιαφέρον, δήθεν της Δύσης για τις δημοκρατικές εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο. Το αντίθετο ακριβώς επιδιώκουν. Και με αυτή την επιχείρηση που ξεκίνησε και μάλιστα ονομάστηκε αυγή της οδύσσειας, μήπως κάτι σημαίνει αυτό; Μήπως δεν πρόκειται για μία επέμβαση η οποία θα διαρκέσει λίγο, αλλά θα διαρκέσει τόσο πολύ όσο κάποτε η οδύσσεια; Στόχος δεν είναι να ενισχυθούν οι λαϊκές εξεγέρσεις ούτε βεβαίως τα δημοκρατικά δικαιώματα. Στόχος είναι να πατήσουν πόδι σε αυτές τις περιοχές ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν οι αυθόρμητες λαϊκές εξεγέρσεις.
Αλλιώς, κύριε Πρωθυπουργέ, θα έπρεπε αυτές οι δυνάμεις και η διεθνής κοινότητα, να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον και για το Μπαχρέιν, που βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή από την Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ή για την μαρτυρική Υεμένη, που μόνο σε μια μέρα, την προηγούμενη Παρασκευή είχε 60 νεκρούς διαδηλωτές.
Και βεβαίως είπε ο κ. Καρατζαφέρης για τη Ρουάντα –κύριε Καρατζαφέρη δεν είστε στην αίθουσα- ενάμισι εκατομμύριο βεβαίως δεν είχε πετρέλαια εκεί, δεν υπήρχε λόγος να παρέμβει η διεθνής κοινότητα.
Ως γνωστόν η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για τις κυρίαρχες δυνάμεις για τους προθύμους των Παρισίων στους οποίους συμμετείχατε και σεις κύριε Πρωθυπουργέ, είναι μια αλά καρτ επιλογή. Όπως και το ανθρωπιστικό τους ενδιαφέρον είναι αλά καρτ. Διότι αν δεν ήταν αλά καρτ το Συμβούλιο Ασφαλείας και οι ισχυροί θα παρενέβαιναν και όταν το Ισραήλ, βομβάρδιζε την Γάζα, και σκότωνε αμάχους. Και θα βομβάρδιζε το Ισραήλ.
Και χαρακτηριστικότατο παράδειγμα είναι το Κυπριακό παράδειγμα δυο μέτρων και δυο σταθμών. Όπως επισήμανε προχθές και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος – και θέλω να το σημειώσω με έμφαση – αρνήθηκε την οποιαδήποτε εμπλοκή και παροχή βοήθειας από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτό τον πόλεμο.
Και ας μην ήταν και τόσο φίλος του Καντάφι όσο ήσασταν εσείς κύριε πρωθυπουργέ.
Και είναι αλήθεια, ότι αργήσατε λίγο να ανακαλύψατε ότι ο Μουαμάρ Καντάφι, ήταν ένας ανελέητος δικτάτορας. Μέχρι πριν λίγους μήνες στις επισκέψεις σας ανταλλάξατε χειραψίες, όπως έδειξε και στις φωτογραφίες ο κ. Καρατζαφέρης, βεβαίως δεν καταλάβατε αν στέκει καλά ή όχι διότι πήγαινε να υπογράψει αυτόγραφο στις φωτογραφίες που του δίνατε, αλλά εσείς δεν φέρατε καμία αντίρρηση και υπογράφατε διακρατικές συμφωνίες. Δεν ανακαλύψατε πόσο δικτάτορας είναι σήμερα. Στο ίδρυμα του κ. Καντάφι συμμετείχατε ως μέλος μέχρι να παραιτηθείτε μόλις ξέσπασε η κρίση.
Όπως βεβαίως αργήσατε να ανακαλύψατε και το πόσο δικτάτορες και δυνάστες των λαών τους ήταν οι σύντροφοι σας στην σοσιαλιστική διεθνή, της οποίας είστε ο σημερινός πρόεδρος, ο κ. Μπέν Αλι και ο κ. Μουμπάρακ.
Και έρχομαι στο θέμα της Ελληνικής εμπλοκής, διότι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σημαντικό.
Αλήθεια τι δουλειά έχουμε εμείς κύριοι της κυβέρνησης να εμπλακούμε σε πολεμικές επιχειρήσεις έξω από τα σύνορά μας;
Τι δουλειά έχουμε να παραχωρούμε, βάσεις, αεροδρόμια, εναέριο και θαλάσσιο χώρο, αλλά να δηλώνετε έτοιμοι και πρόθυμοι σε περίπτωση ΝΑΤΟϊκής εμπλοκής, ακόμα και για την παραχώρηση και αεροπλάνων, και πλοίων, σε πολεμικές επιχειρήσεις, σε πολεμική εμπλοκή.
Ποιο είναι το εθνικό συμφέρον, ποιο το όφελος της χώρας μας από μια τέτοια συμμετοχή;
Απολύτως κανένα.
Αντίθετα φοβόμαστε πως είναι μια απολύτως ανεύθυνη επιλογή, στα πλαίσια της προσφιλούς σας συνήθειας ίσως να δίνετε στους ισχυρούς, περισσότερα από όσα σας ζητάνε και πριν σας τα ζητήσουν.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι η χώρα μας θα βρεθεί πολύ σύντομα απέναντι στις συνέπειες αυτής της στήριξης. Και με το πιθανό μεταναστευτικό ρεύμα που μπορεί να δημιουργηθεί και δεν ξέρω αν θα θέλετε να κτίσετε και θαλάσσιο τείχος όπως αυτό που κτίζετε στον Έβρο, αλλά ενδεχομένως και από το κύμα προσφύγων πολέμου.
Αλλά εδώ τίθεται, για άλλη μια φορά και πέραν του ζητήματος της ουσίας και ζήτημα δημοκρατίας, ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας.
Η όποια παροχή βοήθειας της χώρας μας, στα πλαίσια της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δε μπορεί παρά να γίνει με τρόπο συμβατό με το ελληνικό Σύνταγμα.
Και εγώ περίμενα ότι τουλάχιστον ότι σήμερα δεν θα επανέλθετε με μια συζήτηση μίνι προ ημερησίας σε πέντε λεπτά, αλλά θα θελήσετε να πάρετε κάποια απόφαση από την Εθνική Αντιπροσωπεία. Διότι το ελληνικό Σύνταγμα λέει ρητά στο άρθρο 27 παρ. 2, ότι χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή.
Ψηφίσαμε κανέναν τέτοιο νόμο και δεν το πήρα χαμπάρι; Και το λέω αυτό, διότι 4 βελγικά F16 στον Άραξο, μαχητικά της Νορβηγίας, το Κατάρ κατέθεσε σχέδιο πτήσης για 6 Μιράζ και 1 C130, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ζητήσει να πάρουν άδεια ανεφοδιασμού στη Σούδα για 12 F16 κα 13 Μιράζ που κατευθύνονται στη Σικελία. Και στην αεροπορική βάση της Σούδας μεταστάθμευσαν για ανεφοδιασμό 8 Μιράζ. Πέρα των διευκολύνσεων όλων των άλλων εδώ, όλα αυτά συνιστούν επιλογές και αποφάσεις τις οποίες με βάση το Σύνταγμα δεν δικαιούσθε να πάρετε. Εξ όσων γνωρίζω ούτε το ΚΥΣΕΑ δεν έχει συνεδριάσει, και συνεδριάζετε στη Βουλή για να κάνετε ανακοινώσεις. Έχετε πλειοψηφία θα μπορούσατε να το ζητήσετε γιατί δεν το ζητάτε; Διότι για άλλη μια φορά το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είμαστε στο πλευρό του Λιβυκού λαού, στον αγώνα του για δημοκρατία και ελευθερία. Όπως ήμασταν στο πλευρό των Τυνήσιων, των Αιγυπτίων.
Δεν είμαστε όμως, ούτε θα είμαστε ποτέ στο πλευρό των δυτικών εταιρειών πετρελαίου, στον αγώνα τους για επέκταση στην ευρύτερη περιοχή. Όπως δεν διανοηθήκαμε να ζητήσουμε να βομβαρδιστεί ο Μουμπάρακ, ούτε το Μπαχρέιν, ούτε η Υεμένη. Και εκεί σκοτώνεται κόσμος. Έτσι δεν διανοούμαστε να υποστηρίξουμε βομβαρδισμούς στη Λιβύη.
Η Ελλάδα πρέπει να μείνει απέξω απʼ αυτή την πολεμική επιχείρηση».
«Κύριε Πρωθυπουργέ, ούτε εγώ αλλά ούτε και σεις φημιζόμαστε για τις επιστημονικές μας γνώσεις επί συνταγματικών ζητημάτων. Θα ήταν προτιμότερο να ομιλούσε επʼ αυτού ο Υπουργός Αμύνης. Παρά ταύτα όμως εγώ με την κοινή λογική που έχω διαβάζοντας τώρα το άρθρο που μου δώσατε και εξ όσων γνωρίζω το άρθρο 28 είναι θεμέλιος λίθος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, το άρθρο αυτό λέει ότι «γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και διεθνείς συμβάσεις, υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου».
Εδώ κατʼ αρχάς δεν μιλάμε για άλλη αντίθετη διάταξη νόμου, αλλά για διάταξη του ίδιου του Συντάγματος άρθρο 27 παρ. 2. Αλλά πέραν αυτού, δεν θέλω να μπούμε σε αυτή τη συζήτηση των άρθρων, μια νομική συζήτηση. Δεν είναι λογικό αυτό που λέω; Δεν είναι λογικό αυτό που σας είπα λίγο πριν; Η Βρετανία αποφάσισε στο Κοινοβούλιο της. Η Δανία αποφάσισε στο Κοινοβούλιό της. Η Ισπανία αποφάσισε στο Κοινοβούλιό της. Εμείς εδώ ερχόμαστε για να μας κάνετε ανακοινώσεις σε αποφάσεις που έχετε ήδη πάρει δυστυχώς.
Είπατε ότι η χώρα μας δεν έχει καμία συμμετοχή, ούτε είχε, ούτε υπήρξε συμμετοχή στα εγκλήματα τα πολεμικά στην Γιουγκοσλαβία, στο Ιράν, στο Αφγανιστάν.
Κύριε Παπανδρέου, έχετε επιλεκτική μνήμη. Διότι ξεχνάτε τον καθοριστικό ρόλο των βάσεων του ΝΑΤΟ στη χώρα μας και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε όλα αυτά τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στις περιοχές όπου προανέφερα. Καθώς επίσης ξεχνάτε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες -και ποια πατρίδα υπηρετούν άραγε;- οι οποίοι βρίσκονται στο Αφγανιστάν.
Είπατε κύριε Πρωθυπουργέ, ότι τα διεθνή συμφέροντα είχαν κάθε λόγο να στηρίξουν τον Καντάφι που τον στήριζαν μέχρι χθες. Μα ακριβώς αυτό κάνουν τα διεθνή συμφέροντα, δεν κρατάνε φιλίες, ούτε έχουν αρχές, ούτε ηθική. Ο Καντάφι τους έκανε τη δουλειά καλά όσο τους την έκανε, τώρα βρίσκουν μια εξαιρετική ευκαιρία να πατήσουν πόδι στην ευρύτερη περιοχή. Και το βλέμμα τους δεν είναι στραμμένο μόνο στη Λιβύη και στις πετρελαιοπηγές της Λιβύης, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Μια ταραγμένη περιοχή, όπου είχαμε εξεγέρσεις αστάθμητους παράγοντες και θέλουν να πατήσουν πόδι.
Και έρχομαι τώρα σε ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα κύριε Πρωθυπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ήταν πολύ δυσάρεστο για όλους μας, τουλάχιστον εγώ ως δυσάρεστο το παρακολούθησα, να σας βλέπω από το βήμα της Βουλής να είστε ουραγός των εξελίξεων. Να έρχεστε εδώ και να μας ανακοινώνετε τηλεγραφήματα που πήρατε λίγα λεπτά πριν και αφορούν τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του Ερντογάν, αντί εσείς να πάρετε αυτές τις πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες για διπλωματική λύση και για ανθρωπιστική βοήθεια. Τις παίρνει ο Ερντογάν! Και σεις έρχεστε εδώ και το ανακοινώνετε. Ναι, αυτό καταλάβαμε, όπως εσείς δεν καταλάβατε ότι δυστυχώς, και είναι θλιβερό για τη χώρα, ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία για το ρόλο που διαδραματίζουν με το ότι γνωρίζουν να λένε και «όχι», αναγνωρίζονται ως μια δύναμη που έχει ισχυρότατο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Ούτε στον χειρότερο σας εφιάλτη δεν θα μπορούσατε να διανοηθείτε, εσείς, η Ελλάδα δηλαδή, να είναι αυτή που θα πει όχι, που θα μπλοκάρει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, τη συνδρομή του ΝΑΤΟ σε αυτή την πολεμική επέμβαση και το κάνει ο Ερντογάν. Δυστυχώς λέω εγώ!
Και έρχομαι στο δια ταύτα. Ποιο είναι το δια ταύτα; Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος συμμετοχής σε πολέμους που κανένα ρόλο και κανένα λόγο δεν έχει να λαμβάνει μέρος πρέπει να γίνει μέρος της λύσης. Να πάρει πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις. Να πρωτοστατήσει για διπλωματική λύση. Να αξιοποιήσουμε τη θέση του Αραβικού Συνδέσμου, της Ένωσης Αφρικανικών Χωρών, τη στάση της Ρωσίας και της Κίνας, ακόμη και της Γερμανίας. Και τι σύμπτωση! Τι οξύμωρο! Μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντίθετη στην οποία –με ανοχή, βεβαίως, απείχαν ή ψηφίσαν παρών οι χώρες εκείνες που έχουν τα ¾ του πληθυσμού της γης. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Γερμανία.
Και δεύτερον κύριε Πρωθυπουργέ, να απεμπλακούμε απʼ αυτή την πολεμική επιχείρηση και να γίνουμε πρωταγωνιστές σε μια προσπάθεια ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, να τον αξιοποιήσουμε, να ναυλώσουμε πλοία να προετοιμαστούμε για την ανάσχεση της διαφαινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης, όχι να γινόμαστε ουραγοί των δυνάμεων και των συμμάχων, πρόθυμοι και εμείς σε αυτές τις πολεμικές επεμβάσεις που προκαλούν ανθρωπιστικές κρίσεις για τον έλεγχο των πετρελαίων».