Παρά το γεγονός ότι το έγκλημα των μολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών ήταν «κατʼ εξακολούθηση», η Κομισιόν σπεύδει να αθωώσει τις Γερμανικές αρχές αλλά και τη συγκεκριμένη γερμανική εταιρία γι αυτό το διατροφικό σκάνδαλο.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα πολιτικής Υγείας και Καταναλωτών κ. Dalli στην ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του αναφέρονταν στο σκάνδαλο διοξινών στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν σε ζωοτροφές επίπεδα διοξινών 77 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο και αποκάλυπτε ότι τα υψηλά επίπεδα διοξινών ήταν ήδη γνωστά από τον Μάρτιο του 2010 αλλά το γεγονός είχε αποσιωπηθεί μέχρι να αποκαλυφθεί τον Δεκέμβρη του 2010.
Στην απάντησή του ο κ. Dalli σημειώνει ότι «2.256 τόνοι λίπη για την παραγωγή ζωοτροφών τα οποία πιθανώς ήταν μολυσμένα παραδόθηκαν σε 25 παρασκευαστές σύνθετων ζωοτροφών στη Γερμανία, οι οποίοι παρήγαγαν περίπου 100.000 – 200.000 τόνους σύνθετων ζωοτροφών, που περιέχουν πιθανώς μολυσμένα λίπη σε ποσοστό 2% – 10%.» και παραδέχεται ότι «Οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία, κατά τη διάρκεια των ερευνών τους στη συγκεκριμένη εταιρεία, εντόπισαν μία αναλυτική έκθεση εσωτερικού ελέγχου που έγινε τον Μάρτιο του 2010 σύμφωνα με την οποία το επίπεδο των διοξινών στα λίπη για ζωοτροφές ήταν διπλάσιο από το ανώτατο επίπεδο της ΕΕ. Αν και αυτό το αποτέλεσμα δεν κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες αρχές, γεγονός που αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ».
Στη συνέχεια όμως της απάντησής του κάνει την εξής εκπληκτική διαπίστωση «το ειδικό ομοταγές μοντέλο διοξίνης του περιστατικού του Μαρτίου του 2010 ήταν διαφορετικό από το μοντέλο του εν λόγω περιστατικού και, επομένως, μπορούμε να ισχυριστούμε με βεβαιότητα ότι αυτά τα πορίσματα δεν συνδέονται με αυτό το περιστατικό της μόλυνσης παρόλο που πρόκειται για την ίδια εγκατάσταση.»
Και καταλήγει «Δεδομένου του επιπέδου που διαπιστώθηκε στα λίπη για τις ζωοτροφές, αυτό το περιστατικό δεν θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες στη δημόσια υγεία»……«Οι γερμανικές αρχές διαχειρίζονται το περιστατικό της μόλυνσης αποτελεσματικά και αυτό έχει αναγνωριστεί στις προαναφερόμενες συνεδριάσεις της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων και των προϊσταμένων κτηνιατρικών υπηρεσιών (CVO). Επομένως, η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα στις ζωοτροφές καταγωγής Γερμανίας.»
To Γραφείο Τύπου