Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/03/2011

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α. ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΗΡ. ΔΙΩΤΗ - Υπό κατάρρευση το Τμήμα Ακτινοθεραπείας του ΠΓΝΛ

Την είδηση ότι ήδη απεστάλη η σχετική παραγγελία, ύψους 45.000 ευρώ, για την αναβάθμιση του Συστήματος Σχεδιασμού Θεραπείας του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, που είχε πάθει βλάβη, «προς την εταιρία ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ ΑΕΒΕ, εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο της εταιρίας NUCLETRON στην Ελλάδα, για την επίλυση του προβλήματος» έδωσε η απάντηση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδου, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Ο υπουργός επισημαίνει επίσης ότι «με την αριθμ. 14726 (ΦΕΚ 1859/τΒ/26-11-10) απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έχει ήδη εγκριθεί η προμήθεια ενός μηχανήματος y-camera (spect-ct), ενταγμένο στο ΠΠΥΥ 2010, προϋπολογισθείσας αξίας 450.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013».

Με αφορμή την απάντηση του Υπουργείου, η βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευτυχές το γεγονός ότι παραγγέλθηκε ήδη το αναβαθμισμένο λειτουργικό για το Σύστημα Σχεδιασμού Θεραπείας, όμως σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση που είχαμε, αυτό δε θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα από τις 10 Απριλίου, που σημαίνει πρακτικά την ταλαιπωρία των νέων καρκινοπαθών για 3 μήνες -παρά κάτι μέρες- συνολικά. Το κακό όμως, έγκειται στο γεγονός ότι το Τμήμα Ακτινοθεραπείας είναι έτοιμο να καταρρεύσει παρʼ όλες τις παρεμβάσεις του πρώην και του σημερινού διευθυντή, αφού βασικά μηχανήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή της ακτινοσκόπησης κι ακτινοβολίας στον ασθενή (εξομοιωτής, γραμμικοί επιταχυντές), έχουν χαρακτηριστεί είτε end of life (EOL) είτε end of service (EOS). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα θα τεθούν εκτός λειτουργίας, λόγω πεπερασμένου χρόνου ζωής (EOL) είτε λόγω του ότι δεν υφίστανται πλέον ανταλλακτικά στην αγορά (EOS). Επίσης, για κάποια μηχανήματα που σύντομα θα χαρακτηριστούν EOS, η εταιρία που έχει αναλάβει έως σήμερα τη συντήρησή τους, έχει ήδη δηλώσει κώλυμα για μεταγενέστερη συνεργασία, λόγω της μη καταβολής χρωστούμενων για προηγούμενες εργασίες. Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, το Τμήμα Ακτινοθεραπείας σύντομα θα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης ακόμη και των παλαιότερων ασθενών του, λόγω λειτουργικών ανεπαρκειών στα μηχανήματα. Σημειωτέον, το Τμήμα του ΠΓΝΛ είναι το μοναδικό δημόσιο μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, το Υπουργείο Υγείας, μολονότι είναι γνώστης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, περί άλλων τυρβάζει. Για το θέμα, επιφυλασσόμαστε να επανέλθουμε πολύ σύντομα με νέα ερώτησή μας.

Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε να είναι λόγω αγνοίας και όχι για σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης, η επίκληση της προμήθειας γ-camera, αφού το εν λόγω μηχάνημα σχετίζεται με το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής του ΠΓΝΛ και όχι με το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, οπότε ουδεμία σημασία έχει για την θεραπεία των καρκινοπαθών του Τμήματος».