Εδώ κι ένα χρόνο σχεδόν και μετά την υπογραφή του Μνημονίου ερήμην της Βουλής, τα ερευνητικά ιδρύματα δημοσίου δικαίου έχουν υλοποιήσει επανειλημμένα σημαντικές περικοπές στον τακτικό προϋπολογισμό τους έχοντας περιέλθει σε οριακό σημείο λειτουργίας. Αδυνατούν να πληρωθούν ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες (ΔΕΗ, φυσικό αέριο κλπ), ενώ σε κέντρα όπως το ΕΛΚΕΘΕ έχουμε δει να καθυστερεί μέχρι και η καταβολή του μισθού των εργαζομένων. Με αυτή την πρωτοφανή κατάσταση το Υπουργείο ανέθεσε στην εταιρεία Rand Europe Cambridge Limited - με έδρα τη Βρετανία, την υλοποίηση του έργου με τίτλο: «Αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και την τεχνολογία στην Ελλάδα », έναντι 90.000 ευρώ.
Επειδή τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν αξιολογηθεί επανειλημμένα (το 1995 από ελληνικές επιτροπές και το 2000 και 2005 από διεθνείς επιτροπές), αλλά τα πορίσματα αυτών των αξιολογήσεων όμως ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν και δεν ελήφθησαν ποτέ υπόψη στη διαμόρφωση της ερευνητικής πολιτικής.
Επειδή επομένως το θέμα σε ό,τι αφορά στην Έρευνα, δεν είναι η διαδικασία αξιολόγησης - αλλά πώς θα αξιοποιηθούν οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούν και εάν θα είναι για το δημόσιο συμφέρον.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1)Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει «η αξιολόγηση του ελληνικού συστήματος έρευνας» που έχει ανατεθεί στην εν λόγω εταιρεία και πώς τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής - και κυρίως, γιατί - θα συσχετισθούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Έρευνα, το οποίο έχει εξαγγείλει η Υπουργός από τον Ιούνιο του 2010; Σκοπεύει το Υπουργείο να φέρει νέο σχέδιο Νόμου για την Έρευνα και πότε;
2) Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την ηγεσία του Υπουργείου για συγχωνεύσεις και αναδιατάξεις στον ερευνητικό ιστό και πότε η ηγεσία του Υπουργείου σκοπεύει να ανοίξει τα «χαρτιά» της στην ερευνητική κοινότητα; Η εταιρεία αυτή στο πλαίσιο του έργου που της έχει ανατεθεί, θα προβεί και σε προτάσεις ανασυγκρότησης / αναδιάρθρωσης του ερευνητικού ιστού;
Ο ερωτών βουλευτής
Τάσος Κουράκης