Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/04/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ « Στο Κόκκινο 105.5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5» (Μπ. Αγρολάμπος),για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για το σχέδιο εξοικονόμησης 22 δις  ευρώ & 50 μέχρι τις 15 Απριλίου

Δεν μιλάμε πλέον μόνο για τα 22 δις ευρώ  αλλά για τα 22 δις  συν τα όποια δις επιπλέον  χρειαστούν επειδή το έλλειμμα το 2010 θα κλείσει πάνω από το 10%, μια μονάδα του ΑΕΠ πάνω απʼ όσα μας είχαν πει. Αν υπολογίσουμε επιπλέον τα δις που πρέπει να συγκεντρωθούν εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων μέσα στο 2010, που μπορεί να είναι πάνω από 1,7 δις και προσθέσουμε και την μαύρη τρύπα στην αποτίμηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων συν τους λογαριασμούς που θα μας προκύψουν, το άθροισμα των δις μπορεί να φτάσει  πολύ πιο πάνω από τα είκοσι δύο που λέγεται κοντά στα τριάντα δις ευρώ.

Όταν πριν ένα χρόνο λέγαμε ότι το μνημόνιο είναι «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των δανειστών μας και θα υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας να βγει ταχύτερα στην ανάπτυξη ρίχνοντας τα βάρη στις πλάτες των ασθενέστερων, μας έλεγαν παλαβούς. Πρόκειται για μια συνταγή αποτυχίας. Τώρα επιβεβαιώνεται ακόμα και από υπουργούς της κυβέρνησης ότι τα νούμερα δε βγαίνουν. O κ. Λοβέρδος βγαίνει εγκαλώντας ουσιαστικά τον Πρωθυπουργό και λέει: «Να πούμε την αλήθεια για την οικονομία στο ελληνικό λαό».

Οι δε πεισματάρικες , κερδοσκοπικές αγορές διατηρώντας τα spreads στις χίλιες μονάδες, λίγες ημέρες μετά την «μεγάλη επιτυχία» της Συνόδου Κορυφής αποδεικνύουν ότι και στο ευρωπαϊκό επίπεδο αυτά που έγιναν είναι λίγα κι ανεπαρκή.

Το τίμημα που καλείται να πληρώσει η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία μʼένα νέο μνημόνιο 20ετούς διάρκειας είναι πολύ βαρύ και  δυσανάλογα κατανεμημένο στους ασθενέστερους σε σύγκριση με την μικρή «χαλάρωση της θηλιάς» του χρέους που έφερε η επιμήκυνση και η μείωση του επιτοκίου.

Υπάρχει η μελέτη ενός οίκου στενά συνδεδεμένου με την Κομισιόν, αντίστοιχη της σχέσης ΙΣΤΑΜΕ-ΠΑΣΟΚ που λέει ότι ακόμα κι αν η επιμήκυνση ήταν μεγαλύτερη και το επιτόκιο μειωνόταν κατά 2 μονάδες, για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας απαιτούνται πλεονάσματα για τα επόμενα 10-15 χρόνια της τάξης του 8,4 % του ΑΕΠ ετησίως, όταν τώρα έχουμε ελλείμμα του 10 %. Σημεωτέον ότι η Νορβηγία που έχει και πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει πλεόνασμα 6%.

Για την αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική και το ενδεχόμενο εκλογών

Τα πράγματα γίνονται ολοένα ακόμα πιο αντιλαϊκά. Έχει αποτύχει πλήρως η κυβέρνηση σε δυο τομείς: Στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στον περιορισμό της κρατικής πελατειακής σπατάλης.

Η χώρα μαστίζεται από ένα έλλειμμα δημοκρατίας. Έχουμε μια κυβέρνηση που αποφασίζει και διατάζει δεσμεύοντας για χρόνια και για δεκαετίες τον ελληνικό λαό χωρίς να περνάει καν από τη Βουλή τις επιλογές της. Μνημόνιο, επικαιροποιημένες ρυθμίσεις, μέτρα. ότι Τώρα, ακούγεται ότι  ο κ. Παπακωνσταντίνου σκοπεύει να περάσει τα μέτρα ενοποιημένα με ένα νέο σούπερ πολυνομοσχέδιο. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα γίνει αυτό. Επιπλέον επειδή κι εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν οι φωνές αντίδρασης, αφού πλέον οι βουλευτές απαλλαχτήκαν από τον φόβο της «λίστας» γιατί έληξε το δεκαοκτάμηνο και θα έχουν πλέον λιγότερα επιχειρήματα στο να λένε «σφάξε με

Αγά μου να αγιάσω».

Υπάρχει αδυναμία τόσο στο κυβερνητικό σχήμα όσο και στο κυβερνητικό κόμμα να συνεχίσει με εντεινόμενο αντιλαϊκό ρυθμό να υλοποιεί  μια πολιτική που έχει τόσο σχέση με την ιστορία της παράταξης και τις καταβολές των ψηφοφόρων του όσο έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Το «λάδι στο καντήλι» αυτής της κυβέρνησης κι αυτής της πολιτικής τελειώνει πάρα πολύ γρήγορα. Θα έχουμε μια επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων ανεξάρτητα από τις μεταλλασόμενους κυβερνητικές σχεδιασμούς. Το 2011 θα φέρει πολιτικές εξελίξεις ακόμα κι εκλογές. Πρόκειται για ένα σενάριο πολύ πιθανό έως κι αναπόφευκτο για την κυβέρνηση διότι έτσι  όπως πηγαίνουν τα πράγματα, μετά από μια πολιτική ολοένα σκληρότερης μονόπλευρης λιτότητας θα χρειαστεί το 2012 όχι μόνο να μη βγει στις αγορές αλλά να πάρει ένα νέο δάνειο προκειμένου να εξυπηρετήσει την παράταση μια πολιτικής μακροχρόνιου μνημονίου.

Για την ρύθμιση του χρέους και το ενδεχόμενο αναδιάρθωσής του

Η υπόθεση της ρύθμισης του χρέους δεν βρίσκει μια σοβαρή ευρωπαϊκή λύση γιατί εκεί επικρατούν ο οικονομικός εγωισμός, τα συμφέροντα και το μικρό πολιτικό μέγεθος. Όσο κυριαρχεί ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί γίνεται ακόμα πιο οδυνηρό για την Ελλάδα η διάψευση της αναδιάρθρωσης του χρέους που οι  περισσότεροι προεξοφλούν κι αρκετοί διαπραγματεύονται παρασκηνιακά.

To Γραφείο Τύπου