Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Κόκκινο 105.5» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου), για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Έχουμε μια επιπλέον απόδειξη της παταγώδους αποτυχίας της λογικής και της πολιτικής του μνημονίου αλλά και του τρόπου που το εφαρμόζει η κυβέρνηση. Σε ότι αφορά το πρώτο έχει δημιουργηθεί μία πολύ μεγάλη ύφεση πέρα απ' όλες τις προβλέψεις η οποία προκαλεί τεράστια ανεργία, αυξητική δυναμική στο χρέος το οποίο μεγαλώνει παρά τα μέτρα μονόπλευρης λιτότητας. Βρισκόμαστε στο φαύλο κύκλο τα πρώτα μέτρα να φέρνουν ύφεση, αυτή να απαιτεί νέα μέτρα και τα νέα μέτρα μεγαλώνουν την ύφεση. Έχουμε παγιωθεί στον στάσιμοπληθωρισμό και σε μια κατάσταση όπου διαρκώς η κυβέρνηση προκειμένου να φτάσει στους στόχους που αποτυγχάνει, σφίγγει τη βίδα του νεοφιλελευθερισμού σε βάρος των πολλών και των ασθενέστερων.
Η αποτυχία της κυβέρνησης έγκειται στο ότι ακόμα κι αυτό το ήδη αντιλαϊκό μνημόνιο το εφαρμόζουν με πιο άγριο αντιλαϊκό τρόπο γιατί αποτυγχάνοντας να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή και να βάλουν επιτέλους να πληρώσουν φόρους και αυτοί που δεν πληρώνουν, αποτυγχάνοντας να περιορίσουν κρατικές πελατειακές σπατάλες ή τη συστημική διαφθορά που έχει φουντώσει με την οργιώδη ατιμωρησία, υπερφορολογούν μόνο αυτούς που ήδη πληρώνουν φόρους και κόβουν κι άλλο από μισθούς ,συντάξεις και κοινωνικό κράτος. Αυτά είναι τα μόνιμα υποζύγια και οι εύκολες λύσεις .
Βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο και Υπουργοί που είναι στην καρδιά του κυβερνητικού επιτελείου βγαίνουν και λένε: «δεν βγαίνουν τα νούμερα ή να πούμε την αλήθεια στον Ελληνικό λαό για την οικονομία» λέει ο κ.Λοβέρδος, ομολογώντας έμπρακτα ότι δεν την έχουν πει μέχρι τώρα. Στα δε 22 δις που εδώ και καιρό ετοιμάζονται να «ρίξουν στο κεφάλι» με τον νέο τετραετές πρόγραμμα οι κυβερνητικοί, με αύξηση εσόδων και περικοπές δαπανών έως το 2015, θα πρέπει να προστεθούν τώρα και μερικά ακόμη δις για να γίνουν 27.
Τα 27 δις προκύπτουν από τρεις παράγοντες: 1ον απ' ότι την αύξηση του ελλείμματος που θα κλείσει στο 10,6 % μάλλον, 2ον από τη μεγάλη υστέρηση εσόδων που παρατίθεται στο πρώτο τρίμηνο του 2011 και που οδηγεί σε νέα μέτρα και 3ον από την αύξηση των επιτοκίων στα επιτόκια της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας που θα αυξήσει την εξυπηρέτηση του χρέους του ελληνικού και επομένως τα τοκοχρεωλύσια.
Απʼ αυτά και μόνο προκύπτει η ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής. Όταν ακόμα και η Βάσω Παπανδρέου λέει χρειάζεται διαφορετική πολιτική και ότι πηγαίνουμε για αναδιάρθρωση του χρέους, θέμα που το ξορκίζει η κυβέρνηση ενώ το προεξοφλούν οι πάντες, τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την κυβερνητική πολιτική και «το λάδι στο καντήλι» αυτής της κυβέρνησης και της εφαρμοζόμενης πολιτικής τελειώνει πολύ γρήγορα.
Εάν πάνε να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα που δεσμεύουν για δεκαετίες τη χώρα σʼ ένα νομοσχέδιο «σκούπα» και μάλιστα με την διαδικασία της απλής πλειοψηφίας θα είναι μια ακόμη κυβερνητική αθλιότητα. Εμείς έχουμε ζητήσει δημοψήφισμα, όπως κι άλλα κόμματα της ευρωπαϊκής αριστεράς για το «Σύμφωνο του ευρώ».
Μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια και εκχωρούν ουσιαστικά και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής σε υπερεθνικούς οργανισμούς απαιτούν κατά το Σύνταγμα, ακόμη και αν περάσουν από τη Βουλή αυξημένη πλειοψηφία. Το είχαμε πει και για το μνημόνιο των 180 αλλά εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που αρνείται όχι απλώς το δημοψήφισμα. όχι απλώς τους 180 αλλά αρνείται να περνάει ακόμη και τα μνημόνια που υπογράφει από τη Βουλή Αυτό μεγαλώνει το έλλειμμα δημοκρατίας και δείχνει το φόβο αυτής της κυβέρνησης και την αδυναμία της να πείσει ακόμα και τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Τώρα που εξέπνευσε το 18μηνο της λίστας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κανένας τους δεν έχει πια το άλλοθι ή το πρόσχημα ότι «θέλω να καταψηφίσω αλλά φοβάμαι μήπως με πετάξει ο Παπανδρέου έξω από τις λίστες». Στο εξής ο καθένας θα «κρέμεται από το ποδαράκι του και θα πρέπει να εξηγεί στους ψηφοφόρους του όταν πηγαίνει στην εκλογική του περιφέρεια γιατί υπερψήφισε πράγματα τα οποία είναι αντίθετα μʼαυτά που τους έλεγε για να εκλεγεί .
Η θεωρια του μονοδρόμου του μνημονίου δεν πείθει και στο κοινωνικό σώμα του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο στο πολιτικό υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, μεγάλος θυμός. Κεντρικό καθήκον για τη δική μας αριστερά είναι να ενωθεί με ένα κομμάτι αυτού του κόσμου του ΠΑΣΟΚ σε αγωνές για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Είναι φανερό ότι και η πρωτοβουλία που πήρα άσκησε μια πίεση και επιτάχυνε την κατάθεση αυτής της πρότασης των 84 βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο στην πρόταση διατυπώνεται το αίτημα να συζητηθεί το πόρισμα στην Βουλή. Αλλά η πρόταση για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής απ' ότι είδα δεν υπάρχει στο αίτημα των 84. Στις πρώτες δέκα υπογραφές της πρότασης είναι τα δέκα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί οι δέκα και οι υπόλοιποι εννιά που ανήκουμε στα κόμματα της αντιπολίτευσης 19 στους 19 ομόφωνα πιστεύουμε ότι υπάρχει σκάνδαλο κι ότι πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Αυτή η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής απουσιάζει από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Μετά το σχεδόν τρίμηνο ροκάνισμα του χρόνου θα συνεχιστεί αυτή η χρόνοκαθυστέρηση με στόχο το κουκούλωμα και την παραγραφή. Διότι μετά από τη συζήτηση στην Ολομέλεια θα πρέπει να υπάρξει κι άλλη πρόταση από 30 βουλευτές με στόχο την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής.
Γιατί δεν υπάρχει στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής; Πότε σκοπεύουν να καταθέσουν πρόταση για σύσταση της προκαταρτικής επιτροπής και πώς θα αποφευχθεί η οριστική και πλήρης παραγραφή όλων των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων και των δύο κομμάτων. Καθώς με βάση το Σύνταγμα που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μόλις κλείσει αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος, συνήθως τον Ιούνιο, επέρχεται πλήρης παραγράφη αν στο μεταξύ δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά της προκαταρκτικής επιτροπής. 17 χώρες έχoυν πάρει συνολικά από την Siemens πίσω από τα «κλεμμένα» σαν αποζημίωση πάνω από 1,5 δις ευρώ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που όχι μόνο δεν έχει πάρει αλλά δεν έχει ζητήσει καν έναν ευρώ γιατί δεν έχει διατυπωθεί ακόμη αίτημα μέσω αστικών αγωγών.
To Γραφείο Τύπου