1. Το ΥΠΕΘΑ επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα των αδιαφανών συμβάσεων για τους εξοπλισμούς και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Η πραγματικότητα είναι ότι στο διάστημα 2000-2003 οι εξοπλιστικές δαπάνες θα φτάσουν στο πρωτοφανές ύψος, για τα χρονικά της μεταπολίτευσης, των 6 και πλέον τρις δρχ. Οι σχετικές δαπάνες επιβαρύνουν και υποθηκεύουν το μέλλον και των επομένων γενεών.
2. Το υπουργείο παρακάμπτει
τη διαπίστωση ότι τα εξοπλιστικά
προγράμματα δεν υπαγορεύονται από τις
πραγματικές αμυντικές ανάγκες της χώρας
αλλά εξυπηρετούν σε σημαντικό βαθμό
νατοϊκές και αμερικάνικες προτεραιότητες
και σχεδιασμούς.
Είναι αδιανόητο, σε μια περίοδο που ο
ελληνικός λαός αντιμετωπίζει εκρηκτικά
οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, η
Ελλάδα να είναι πρώτη σε ποσοστό του ΑΕΠ -
και με διαφορά που συνεχώς αυξάνεται - σε
εξοπλιστικές δαπάνες μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
και του ΝΑΤΟ.
3. Οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα χαρακτηρίζονται από πλήρη αδιαφάνεια. Δεν συζητούνται και δεν εγκρίνονται από τη Βουλή και μεταφέρονται συσσωρευτικά στο δημόσιο χρέος χωρίς αναλυτική καταγραφή στον προϋπολογισμό.
4. Σε σχέση με τα τεράστια ποσά που δαπανούνται για τους εξοπλισμούς, η προστιθέμενη αξία από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι ασήμαντη. Αλλά και από αυτό επωφελούνται κατά κύριο λόγο μεγάλοι ιδιωτικοί ξένοι ή και εγχώριοι όμιλοι στους οποίους η κυβέρνηση παρέδωσε την αμυντική βιομηχανική βάση της χώρας. Με αποτέλεσμα (π.χ. Ναυπηγεία Σκαραμαγκά) να επωφελούνται των κρατικών παραγγελιών πολυεθνικού χαρακτήρα εταιρείες, συρρικνώνοντας της ελληνική συμμετοχή και μειώνοντας σταθερά την απασχόληση στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί χιλιάδες θέσεις εργασίας
To Γραφείο Τύπου