Σχετικά με τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS και ειδικότερα για τα στοιχεία που αφορούν τον Συνασπισμό, ο Ν. Βούτσης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχολίασε:
΄Οσον αφορά στην γενική τάση για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., τα αριθμητικά ευρήματα συνηγορούν στην παγίωση της διαφοράς υπέρ της Ν.Δ., όπως άλλωστε και οι ίδιοι οι αναλυτές σημειώνουν τονίζοντας για τα ποιοτικά στοιχεία ότι «οι εξαγγελίες του Σεπτεμβρίου δεν αναδιατάσσουν το πολιτικό σκηνικό», ότι υπάρχει «αποκλιμάκωση των επικοινωνιακών εντυπώσεων» της προηγούμενης περιόδου και σε άλλες σχετικές αναφορές. Επίσης, εμφανίζεται μία προϊούσα συντηρητική μετατόπιση που αντανακλά και τα συμπεράσματα της έρευνας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα.
Στη δημοσκόπηση, στην οποία εμφανίζονταν αναποφάσιστοι ή δεν δίνουν απάντηση το 15%, ο ΣΥΝ εμφανίζεται με ποσοστό 3,6%, ενώ σημειώνει μικρή συσπείρωση 61,3%. Τον ΣΥΝ επιλέγει το 3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2000, έναντι 7% που επιλέγουν τη Ν.Δ. Η δυναμική αυτή έχει αυξητική τάση και ενισχύεται από το ότι το 4,9% αισθάνεται «κομματική ταύτιση» με τον ΣΥΝ και το 4,6% είναι «πιο κοντά στις ιδέες του ΣΥΝ» στους σχετικούς πίνακες.
Η μικρή συσπείρωση σχετικά με τους ψηφοφόρους του 2000 αντανακλά και την συγκυρία που διαμορφώθηκε μέσα στο κλίμα μιας εύλογης εσωστρέφειας, με αφορμή συγκυριακά εσωκομματικά προβλήματα.
Σημειώνουμε ιδιαίτερα ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος παραμένει ο πλέον δημοφιλής από τους Προέδρους των κομμάτων και ότι επίσης διευρύνεται το «όριο εκλογικής επιρροής» σε 30,9% (!) ως πιθανή επιλογή ψήφου στο σύνολο των ψηφοφόρων.
΄Εχει ιδιαίτερη σημασία το ότι υπάρχει μια μεγαλύτερη ισορροπία στην επιρροή του ΣΥΝ ανά τόπο, ηλικία και επάγγελμα. Επίσης το ότι το 4,7% θεωρεί τον ΣΥΝ ως το κατ΄ εξοχήν κόμμα που προωθεί τα θέματα του περιβάλλοντος. Από το σύνολο των ψηφοφόρων ο ΣΥΝ τοποθετείται σε απολύτως διακριτή θέση στην κλίμακα Α-Δ στο 3,08, με ισόρροπη κλιμάκωση από την αριστερά και την κεντροαριστερά. Δεν είναι τυχαίο ως εκ τούτου ότι το 6,6% θεωρούν τον ΣΥΝ ως το πιο προοδευτικό κόμμα και μόλις το 1,6% ως το πιο συντηρητικό.
Στα ζητήματα φυσιογνωμίας (π.χ. ευρωπαϊκή στρατηγική) και εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής είναι σαφής η πολιτική διακριτότητα και η ενίσχυση των στοιχείων ταυτότητας του Συνασπισμού.
Προφανώς υπάρχουν και στοιχεία τα οποία μας προβληματίζουν ιδιαίτερα, όπως π.χ. για την σχέση ανδρών και γυναικών ψηφοφόρων ή για το κατά πόσο θεωρείται «ενωμένο» το κόμμα μας και η «αναγνώριση» της ικανότητας των στελεχών του ΣΥΝ. Αυτά και πολλά άλλα, ανεξαρτήτως δημοσκοπήσεων, βρίσκονται έτσι κι αλλιώς στο επίκεντρο της προσοχής μας για την ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς εν όψει και της προεκλογικής περιόδου.
To Γραφείο Τύπου