Δόθηκε στην ΚΕΔΚΕ, για διατύπωση γνώμης, η πρόταση του υπουργείου για την εκλογή και λειτουργία των οργάνων της Αυτοδιοίκησης (παλιά ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚ, τώρα ΠΕΔ, ΚΕΔΕ). Είναι η πιο αντιδημοκρατική αντίληψη που έχει διατυπωθεί από υπουργείο τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό γιατί ενώ προσπαθεί να ελέγξει τις διοικήσεις των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ως συνήθως άλλωστε, απ΄όλες τις κυβερνήσεις, επιδιώκει επιπλέον τη συγκρότηση ολιγάριθμων γενικών συνελεύσεων όπου η παρουσία των Δημάρχων είναι εξασφαλισμένη σε αντίθεση με αυτή των Δημ. Συμβούλων που είναι ισχνή. Παράλληλα αποκλείει τις παρατάξεις της αριστεράς και αποτυπώνει θεσμικά τον απόλυτο δικομματισμό, γεγονός πρωτοφανές στην Αυτοδιοίκηση.
Προφανής στόχος η μετατροπή των πολιτικών οργάνων των ΟΤΑ σε πειθήνια, απόλυτα ελεγχόμενα σώματα με «υπαλληλική» σχέση προς το υπουργείο.
Πώς επιτυγχάνονται όλα αυτά;
- Με τη δημιουργία μικρών σωμάτων, π.χ. Περιφέρεια Αττικής. 250 σύνεδροι αντί για 1400 του 2007.
Στους 250 είναι όλοι οι Δήμαρχοι (66) και 184 Σύμβουλοι. 8 Δήμοι της Aττικής δεν στέλνουν κανένα σύμβουλο, ενώ άλλοι 16 στέλνουν μόνο 1 της πλειοψηφίας. Αυτό γιατί κριτήριο εκλογής λαμβάνεται ο πληθυσμός που μαζί με τον περιορισμένο αριθμό συμβούλων γεννά τερατώδεις καταστάσεις με ΟΤΑ που δεν αντιπροσωπεύονται (πέραν του Δημάρχου) και την Αθήνα να στέλνει 36 από 48 συμβούλους που έχει!!! Πρακτικά στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, όπου έχουμε και τις μεγαλύτερες δυνάμεις μας, θα έχουμε στους 250, 10-14 συνέδρους, ενώ το ΚΚΕ 4-5.
Στις άλλες περιφέρειες κανένα!!!
Η Γ.Σ. Συνέλευση της ΚΕΔΕ με 500 συνέδρους θα έχει και τους 325 Δημάρχους και μόνο 175 Συμβούλους οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν τους 6.500 περίπου συναδέλφους τους από όλη την Ελλάδα.
- Για να έχεις δικαίωμα να κατέβεις στις εκλογές μιας Π.Ε.Δ. (Περιφ. Ένωση Δήμων) πρέπει να συμπληρώσεις τον αριθμό 2/3 των μελών του Δ. Συμβουλίου της Ένωσης. Δηλαδή για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που έχουν 25 μέλη – όργανα θα πρέπει να έχεις ψηφοδέλτια αποτελούμενα από 18 άτομα. Άρα αποκλεισμός από χέρι τόσο δικό μας όσο και του ΚΚΕ. Και βέβαια αν κατέβεις (που είναι σχεδόν αδύνατον) θα πρέπει να πιάσεις το εκλ. μέτρο γιατί αλλιώς με υπόλοιπα δεν βγάζεις έδρα.
Οι προτάσεις μας στην ΚΕΔΚΕ ήταν απόσυρση και κατάθεση νέου Π/Δ που θα έχει τα εξής στοιχεία:
- Τουλάχιστον διπλασιασμό των γενικών συνελεύσεων. 500 στην Αττική, 400 στην Κ. Μακεδονία, 150, 250 στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην δε ΚΕΔΕ 650 (325 Δήμαρχοι, 325 Δημ. Σύμβουλοι).
- Επιλογή της αντιπροσώπευσης των Δημοτικών Συμβουλίων με βάση τα αποτελέσματα του Αʼ γύρου των εκλογών με απλή αναλογική.
- Απάλειψη των 2/3 και όρου απαραίτητου για την κάθοδο στις εκλογές.
- Δικαίωμα συμμετοχής στη διανομή των εδρών στη βʼ, γʼ κατανομή χωρίς την προϋπόθεση επίτευξης του εκλογικού μέτρου.
- Στους αντιπροσώπους της Αντιπολίτευσης, αν δεν πάμε στα αποτελέσματα του Αʼ γύρου, να είναι υποχρεωτική και η εκπροσώπηση της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Είναι φανερό ότι αν το υπουργείο δεν επιφέρει σοβαρές αλλαγές η συμμετοχή μας στις εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να επανεξετασθεί.