Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/11/2003

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με τη διαταγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τον "χωροταξικό περιορισμό" των διαδηλώσεων

Με αφορμή τη διαταγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. για τον «χωροταξικό περιορισμό» των διαδηλώσεων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει τα εξής:

Ο ΣΥΝ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του με τον περιορισμό των διαδηλώσεων σε τμήμα των δρόμων, όπως προβλέπει η διαταγή που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Μια τέτοια εξέλιξη, όταν μάλιστα συνοδεύεται από την απειλή ποινικής δίωξης των διοργανωτών, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αποτελεί σοβαρό πλήγμα στο δημοκρατικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης διαδήλωσης απόψεων και αιτημάτων των πολιτών.

Η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων, για τον περιορισμό ενδεχόμενων επιπτώσεων στην κοινωνική ζωή εξ αιτίας των συγκεντρώσεων, κάτι που εκτός των άλλων, αποσκοπεί στην ευρύτερη δυνατή κοινωνική υποστήριξη των αιτημάτων, είναι ευθύνη των ίδιων των διοργανωτών των εκδηλώσεων και όχι αποτέλεσμα κατασταλτικών μέτρων.

Ο ΣΥΝ καλεί την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα αυτή την πολιτική που, εκτός των άλλων, οξύνει και το κλίμα αστυνομοκρατίας και κινδυνολογίας για τον εορτασμό της 30ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

To Γραφείο Τύπου