Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/04/2011

Συνέντευξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ.Παπαδημούλη στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Mπ. Αγρολάμπος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στο να αυξήσει τα έσοδα με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στις εφορίες, τις υπηρεσίες, τα τελωνεία η γραφειοκρατία και η διαφθορά έχουν «πιάσει ταβάνι». Διαμορφώνεται έτσι μια μαύρη τρύπα στα έσοδα το 1ο τρίμηνο γύρω στο 1,5 δις που σε ετησία βάση σημαίνει 4,5 με 6 δις. Μια επιπλέον επιβάρυνση είναι το  αυξημένο έλλειμμα του 2010. Προστίθεται και η επιπλέον επιβάρυνση του αυξημένου επιτόκιου της ΕΚΤ στα βάρη όχι μόνο στους δανειολήπτες αλλά και στο ελληνικό κράτος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι τα 22 δις που μέχρι πρότινος έμπαιναν στο τραπέζι για τα επόμενα 4 χρόνια, θα είναι τουλάχιστον 27 δις.

Όταν δε διευρύνεται η φορολογική βάση, δεν καταπολεμείται η φοροδιαφυγή με το να βάλεις όλους τους Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τη δύναμή τους, όπως υπαγορεύει και το Σύνταγμα, κι όταν δεν περιορίζονται οι κρατικές, πελατειακές σπατάλες, η συστημική διαφθορά και οι υπέρογκοι εξοπλισμοί τότε η λύση είναι μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Είναι περικοπή κοινωνικού κράτους και υπερφορολόγηση όσων ήδη πληρώνουν φόρους. Αυτά είναι τα στοιχεία που βαθαίνουν την ύφεση και συρρικνώνουν την κατανάλωση. Βρισκόμαστε στο φαύλο κύκλο του χρέους και της ύφεσης.

Σε μια περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι κοινωνικές ανισότητες η κυβέρνηση θα έπρεπε να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και να αυξήσει κατά πολύ και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κοινωνικών δαπανών. Αντί γιʼ αυτό με το επιχείρημα της μειωμένης αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών που είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επιδιώκει δραστικές περικοπές χωρίς να λέει τι και πως. Στην Ελλάδα που μαζί με την Πορτογαλία στην προστασία των ανέργων και στο κοινωνικό κράτος είναι ουραγός στην Ευρωζώνη,  αν εφαρμοστούν τα κυβερνητικά σχέδια θα φέρουν μεγαλύτερες περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα θα συρικνώσουν κι  άλλο το κοινωνικό κράτος. Αυτό σημαίνει ακραία κοινωνικά φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μʼ ότι αυτό σημαίνει για την κοινωνία μας τα επόμενα χρόνια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να εγκαταστήσει χιλιάδες μικρά καζίνο σε όλη την Ελλάδα μέχρι και το τελευταίο χωριό για να εισπράξει 500-700 εκατ ευρώ από την πώληση αυτών των αδειών, σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Δεν διασπείρει απλώς τον τζόγο αλλά θα τον αυξήσει κι όλας. Άνθρωποι απελπισμένοι από την ανέχεια και την κρίση θα ρέπουν προς τον τζόγο προκειμένου να ισοφαρίσουν την χασούρα. Από την άλλη πλευρά, το κέρδος απʼ αυτήν την πώληση από τα εφάπαξ έσοδα είναι πολύ λίγα σε σχέση με την υποτίμηση του ΟΠΑΠ και την μείωση των προβλεπόμενων εσόδων του, αφού θα εμφανιστούν εκατοντάδες ανταγωνιστές μέσα από τον ηλεκτρονικό τζόγο.

Το «άνοιγμα» της αγοράς τυχερών παιχνιδιών απορρέει από την  κοινοτική έννομη τάξη αλλά η κυβέρνηση το έχει παρακάνει. Εφαρμόζει την παροιμία: «Βρήκαμε παπά να θάψουμε καμπόσους».

Μέσα σʼ αυτό το κακό νομοσχέδιο που δεν πρέπει να επανέλθει γρήγορα με μικροαλλαγές αλλά να αποσυρθεί ή να αναμορφωθεί πλήρως υπήρχε μια καλή διάταξη που επαινέθηκε και στο opengov και η οποία έλεγε όσες εταιρίες δραστηριοποιούνται παράνομα στην Ελλάδα στον τομέα του ηλεκτρονικού τζόγου και υπάρχουν πολλές, και ο τζίρος είναι 4 δις το χρόνο, απαγορεύεται να μετέχουν στη παροχή αυτών των αδειών με νόμιμες διαδικασίες . Αυτή η διάταξη τον Απρίλιο, όταν το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε αυτό το νομοσχέδιο, αφαιρέθηκε. Δε δόθηκε καμία εξήγηση γιʼ αυτή την αφαίρεση. Στο μεταξύ τι είχε προηγηθεί;

Μια επίσκεψη Γερουλάνου-Σπανουδάκη του Διευθύνοντα Συμβούλυο της ΟΠΑΠ  ΑΕ στο Ισραήλ. Όπου εκτός προγράμματος και χωρίς δημοσιότητα ο κ. Γερουλάνος, ως μη όφειλε ,συναντήθηκε  με τρεις εταιρείες Ισραηλινών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται παράνομα στην Ελλάδα στον τομέα του στοιχηματικού τζόγου κι οι οποίες έχουν κάθε συμφέρον να αφαιρεθεί αυτή η διάταξη απ το νομοσχέδιο. Αυτή διάταξη αφαιρέθηκε μετά από αυτήν την συνάντηση. Ρώτησα λοιπόν που οφείλεται αυτή η μυστηριώδης και αναιτιολόγητη απόσυρση της διάταξης και τι σχέση έχει μʼ αυτές τις μη ομολογημένες κι εκτός προγράμματος και χωρίς καμία εξήγηση, έστω και εκ των  υστερών,συζητήσεις που έκανε ο κ. Γερουλάνος με ορισμένες ιδιωτικές εταιρίες Ισραηλινών συμφερόντων.

Ελπίζω ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Σπανουδάκης να απαντήσουν σήμερα και να μην αναθέσουν σου σε κάποιον αρμόδιο υπάλληλο του υπουργείου να δώσει μια απάντηση κάνατε μετά από 2 μήνες, όπως συμβαίνει συνήθως με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Όταν πριν λίγες μέρες  ο κ. Σπανουδάκης είχε έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, τον  ρώτησα προφορικά τρεις φορές και απέφυγε να απαντήσει.  Ρώτησα και τον κ. Γερουλάνο,  και σε  επίκαιρη ερώτηση μου πρόσωπο με πρόσωπο, απέφυγε να απαντήσει κι αυτός. Γι' αυτό καταθέτω αυτήν τη γραπτή ερώτηση και τους προκαλώ και μέσα από τη συχνότητα του σταθμού σας να δώσουν εξηγήσεις.

To Γραφείο Τύπου