Οι συμπράξεις και οι συμφωνίες μεγάλων εταιρειών και γαλακτοβιομηχανιών διαμορφώνουν ως γνωστόν τις τιμές γάλακτος για τον παραγωγό και χειραγωγούν τον λεγόμενο «ελεύθερο ανταγωνισμό».
Μια τέτοια περίπτωση είναι και το ζήτημα του χαρακτηρισμού και της διάρκειας διατήρησης του γάλακτος, το οποίο φαίνεται ότι προωθεί το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Συγκεκριμένα, εξετάζει την αλλαγή του χρόνου διάρκειας του «φρέσκου» αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9. Ήδη, από το 2006 το ΥΠΑΑΤ πρότεινε να μεγαλώσει η διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος από 5 σε 10 μέρες ώστε να χαμηλώσει η τιμή γιατί θεωρούσε ότι οι αγελαδοτρόφοι ευθύνονται για τις υψηλές τιμές του προϊόντος. Έγινε όμως φανερό ότι οι τιμές διαμορφώνονται από την εκβιαστική συμπεριφορά των γαλακτοβιομηχανιών που ανάγκασε μάλιστα πολλούς παραγωγούς να αποσυρθούν.
Υπάρχει ωστόσο μια ελληνική πρωτοτυπία: ο χαρακτηρισμός «φρέσκο γάλα» καθώς και η διαφημιστική επινόηση που επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τιμή λόγω προβολής του ως επωνύμου προϊόντος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί τον δούρειο ίππο για την είσοδο του εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας, σε ποσότητες εξαιρετικά μεγαλύτερες από τις ήδη εισαγόμενες, καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ελλειμματικό σήμερα ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Ο ΣΕΚ επισημαίνει ότι πέραν του ότι είναι συζητήσιμο το κατά πόσο το γάλα παραμένει φρέσκο μετά από 7 ή 9 ημέρες, το ενδεχόμενο της διεύρυνσης θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας της χώρας μας, ειδικά σε μια περίοδο που η κτηνοτροφία περνάει σοβαρή κρίση. Όπως εκτιμάται η παραγωγή γάλακτος μειώνεται συνεχώς, καθώς ήδη έχει σημειωθεί μείωση στους 650.000 από τους 850.000 τόνους που είναι η ποσόστωση για τη χώρα μας, και οι αγελαδοτροφικές μονάδες κλείνουν η μια μετά την άλλη.
Κατόπιν των παραπάνω,
Eρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
• Θα λάβουν σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις που διατυπώνονται για τους κινδύνους στην ελληνική αγελαδοτροφία ώστε να μην προχωρήσουν στην αλλαγή του χρόνου διαρκείας του γάλακτος και να αποτραπούν οι εισαγωγές;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου