Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/04/2011

Αποσπάσματα συνέντευξης Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο ΣΚΑΙ» (Δ.Οικονόμου-Β.Λυριτζής), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε σχετικά με την ερώτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας για την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Ελλάδα είναι μαζί με την Πορτογαλία ουραγός στην Ευρωζώνη στην προστασία των ανέργων και στον περιορισμό των κοιωνικών αποκλεισμών και των κοινωνικών ανισοτήτων.

Σʼ αυτή την περίοδο που αυξάνεται η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και οι κοινωνικές ανισότητες αντί να προσπαθεί η κυβέρνηση να αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των κοινωνικών δαπανών γι αυτούς που τα έχουν ανάγκη προβαίνει στην αντίθετη κίνηση. Με το μνημόνιο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας σκοπεύει να περικόψει σύμφωνα με τα όσα ήδη έχει συνυπογράψει με την Τρόικα στο μισό τις κοινωνικές δαπάνες, περίπου  4,5 δις απʼ αυτές τις ήδη ισχνές κοινωνικές δαπάνες.

Τι σημαίνει αυτό; Ακόμα μικρότερη στήριξη των ανέργων ακόμα πιο άγρια φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού μʼ ότι αυτό συνεπάγεται. Η ερώτηση ρωτάει από ποιους θα κόψουν και με ποιο τρόπο. Σκοπός της ερώτησης είναι να κινητοποιήσει κι άλλες πολιτικές δυνάμεις κι άλλους κοινωνικούς φορείς να αντιδράσουμε από κοινού προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποιήση αυτού του μέτρου που θα φουντώσει όλες τις αρνητικές συνέπειες.

Ήδη έχουμε τις μικρότερο επίδομα ανεργίας και την μικρότερη διάρκεια επιδότησης μαζί με την Πορτογαλία στην ευρωζώνη των 17. Αρκετούς ανέργους που δεν δικαιούνται επιδότησης γιατί δεν έχουν τα τυπικά χαρτιά, τεράστια γραφειοκρατία για να εξασφαλίσει κάποιος αυτά που δικαιούται. Λίγα λεφτά στον κοινωνικό τομέα που αν κοπούν κι άλλο θα φουντώσει ακόμα παραπάνω το κοινωνικό αδιέξοδο συμπεριλαμβανομένου του ακραίου κοινωνικού αποκλεισμού και της εγκληματικότητας.

Από πλευράς κοινωνικών ανισοτήτων η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης των 27 μαζί με την Εσθονία και την Πορτογαλία και η μόνη χώρα στην Ευρώπη των 15 που δεν έχει καμίας μορφής ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Καμια είδους στήριξη σ΄αυτούς που δεν έχουν όυτε ασφάλιση ούτε δουλειά.

Λύση στο ισχνό κοινωνικό κράτος θα μπορούσε να δοθεί από την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, που είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαικό μέσο όρο.  Στην Ελλάδα μαζεύουμε φόρολογικά έσοδα 7% του ΑΕΠ  κάτω από τον μέσο όρο στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Σε απόλυτες τιμές  17, 5 εκατομ. λιγότερο ευρώ το χρόνο. Αυτό γιατί στην Ελλάδα που φορολογούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και όσοι καταναλωνούν μέσω των έμμεσων φόρων, υπάρχει και μια Ελλάδα που πληρώνει λίγο ή καθόλου φόρους. Με νόμιμες φοροαπαλλαγές ή εκτεταμένη φοροδιαφύγη.

Δυο μελέτες της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank που συμπίπτουν καταγράφουν το εξής: Η κυβέρνηση το 2010 λογάριαζε να εξοικονομήσει με την άγρια περικοπή μισθών και συντάξεων  2,6 εκατομ. ευρώ κσι τελικά εξοικονόμησε μόνο 500 εκατ. ευρώ γιατί τα υπόλοιπα 2. 1 εκατ ευρώ ήταν διεύρυνση της φοροδιαφυγής.

To Γραφείο Τύπου