Ενώ σε προηγουμένη απάντηση της, τον Ιούνιο του 2010, στον Ν. Χουντή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στάση «θετικής ανοχής» σε σχέση με την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου της Τουρκίας, στα παράλια της Μεσογείου, σήμερα, μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκοσίμα, εκφράζει κάποιες ρητορικές ανησυχίες χωρίς επί της ουσίας να αναθεωρεί την στάση της για την πυρηνική ενέργεια και το Ακκούγιου.
Πιο συγκεκριμένα, σε νέα ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή, μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, σχετικά με την θέση της ΕΕ για την παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια και την σχεδιαζόμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκούγιου, ζητούσε από την Επιτροπή, «να αναθεωρήσει την ουσιαστικά θετική της στάση απέναντι στην παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, και ειδικότερα σε σεισμογενείς περιοχές όπως το Ακκούγιου της Τουρκίας», και «να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ούτως ώστε να ανατρέψει τη διεθνή τάση για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας ως δήθεν “φθηνής και καθαρής λύσης».
Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Fule τονίζει ότι «Η Επιτροπή γνωρίζει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια και την πιέζει να θεσπίσει ένα νόμο-πλαίσιο για τα πυρηνικά που να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο πυρηνικής ασφάλειας σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ, μεταξύ άλλων, με την προσχώρησή της στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης ραδιενεργών αποβλήτων»….. «Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει προοδευτικά τη νομοθεσία της με όλο το κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την πυρηνική ασφάλεια η οποία πρέπει να μεταφερθεί στο δίκαιο των κρατών μελών ως τις 22 Ιουλίου 2011». … «Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία θα εκπονήσει αξιολόγηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περίπτωση των σχεδιαζόμενων πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Η Επιτροπή παρακολουθεί την υπόθεση με προσοχή.»
«Όσον αφορά στο Akkuyu, η απόφαση των τουρκικών αρχών να κατασκευάσουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής σε μία περιοχή που είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχίες» συνέχισε όμως λέγοντας «η επιλογή του ενεργειακού μίγματος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυρηνικής ενέργειας, αποτελεί κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας.»
Τέλος τόνισε ότι «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επανεξεταστεί η ασφάλεια όλων των πυρηνικών σταθμών της ΕΕ» και «να εκπονηθούν παρόμοιες αξιολογήσεις στις γειτονικές χώρες και παγκοσμίως»
To Γραφείο Τύπου