Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Κόκκινο 105.5» (κ. Μιχαλακοπούλου),για τις πολιτικές εξελίξεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
Για μια ακόμη φόρα με πολύ θεαματικό τρόπο αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, για πολλούς μήνες από το τέλος του 2009, την ώρα που προετοίμαζε εντατικά και υπόγεια από κοινού με τον Στρος Καν την προσφυγή στο ΔΝΤ, έλεγε ψέματα στον ελληνικό λαό. Υπάρχουν δηλώσεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου και τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο που λένε ότι «συζητάμε μόνο για τεχνικά θέματα». «Δεν πρόκειται να προσφύγουμε στο ΔΝΤ, δεν το επιθυμούμε και δεν το έχουμε ανάγκη». Ήταν η εποχή που «λεφτά ακόμα υπήρχαν». Μετά και την προβολή αυτού του κομμένου αποσπάσματος της συνέντευξης του Στρός-Καν, δεν αρκούν οι διαψεύσεις του κ. Πεταλωτή. Πρέπει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να βγει και να διαψεύσει τον κ. Στρος-Καν και να εξηγήσει γιατί το έκανε. Αν όμως δεν έλεγε ψέματα ο Στρος-Καν θα πρέπει να εξηγήσει γιατί αυτή η κυβέρνηση κι ο ίδιος προσωπικά «δούλευε ψιλό γαζί» για μήνες τον ελληνικό λαό. Όλα τα άλλα δεν πείθουν. Πόσο μάλλον οι προσχηματικές δηλώσεις του ΔΝΤ.
Μετά τον καυγά στη «δεξιά πολυκατοικία» μεταξύ Μειμαράκη-Κοραντή, φαίνεται να έχει ξεσπάσει κι ένας ακόμη καυγάς στην «πολυκατοικία» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μια πιθανή εξήγηση είναι η υποψηφιότητα του Στρος-Καν για την προεδρία της Γαλλίας που θέλει να παρουσιάζεται σαν σωτήρας της Ελλάδας και της ευρωζώνης που θα σώσει και τη Γαλλία. Αυτό που αποκλείεται είναι τον Στρος-Καν, φίλο και συνεργάτη του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, να τον έχει υποκινήσει για να του κάνει κακό, ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση συνθλίβεται σε μια μέγγενη. Από τη μια έχουμε μια διαρκώς διογκούμενη αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας που βλέπει ότι η συνταγή του μνημονίου είναι εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Δηλαδή και ο «μάγειρας» ,η ελληνική κυβέρνηση, είναι πάρα πολύ κακός και από την άλλη η Τρόικα παίρνει τις αποστάσεις της από την κυβέρνηση γιατί βλέπει ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν». Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην φοροδιαφύγη, στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους που έχει συνυπογράψει κλπ. Γι αυτό ακριβώς πληθαίνουν και τα σημάδια αποσυντονισμού, έλλειψης συνοχής, κρίσης αυτοπεποίθησης εντός της κυβέρνησης. Γι αυτό φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό και ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αυτή είναι η πολιτική πλευρά που προαναγγέλλει επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η δεύτερη είναι ότι, επειδή αυτό το άθλιο αντιλαϊκό μνημόνιο, η κυβέρνηση έχει αποτύχει να το εφαρμόσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην υστέρηση εσόδων, στον περιορισμό της κρατικής σπατάλης, έχει αρχίσει από χθες η Τρόικα το ξεσκόνισμα των στοιχείων και των βιβλίων σε μια σειρά υπουργεία. Γι αυτό ζητάει πρόσθετα μέτρα αλλά σε βάρος των «κορόιδων», των πιο αδύνατων, αυτών που μπορούν να τους «τα πάρουν» πιο εύκολα. Μισθοί , συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και σε ότι αφορά τα έσοδα έμμεσοι φόροι. Το νέο μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα που ετοιμάζεται 23 + 3 δις ευρώ έκτακτα μέτρα για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» των εσόδων που κατά την κομισιόν είναι 23 + 4 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα επιβάρυνση στους ήδη επιβαρυμένους. Με τι κότσια και με τι αντοχές μπορεί αυτή η κυβέρνηση να τους πει ότι επειδή αποτυγχάνει να περιορίσει τη διαφθορά, το πελατειακό κράτος και αποτυγχάνει να εισπράξει έσοδα από αυτούς που κλέβουν το κράτος φοροδιαφεύγοντας, θα κόψει από τους άνεργους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και το κοινωνικό κράτος. Δεν περνάει εύκολα αυτό.
Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τους «Βυζαντινισμούς» και να προετοιμαστεί τάχιστα και για τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και για το ενδεχόμενο εκλογών. Μέσα στους επόμενες μέρες πρέπει επιτέλους αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που υποτίθεται έχει επανεκιννήσει, να ρυθμίσει τα στοιχειώδη. Ποιος θα είναι επικεφαλής στις εκλογές; ποια θα είναι η εκλογική διακήρυξη; ποιος θα είναι ο βασικός πυρήνας των συνδυασμών; και ποιοι οι άξονες της προεκλογικής μας καμπάνιας; Αυτή την άσκηση ετοιμότητας πρέπει να την κάνουμε «χθες». Και φυσικά να επιδιώξουμε -γιατί το επιβάλλει η κρίση- η συμμαχία αυτή να διευρυνθεί προς άλλες δυνάμεις της Οικολογίας, της Αριστεράς και του μεγάλου προοδευτικού κομματιού των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που διαφωνεί από τα αριστερά με το ΠΑΣΟΚ και πρέπει να αγκαλιάσουμε στην πολιτική μας συμμαχία.
Έθεσα το θέμα ζητώντας όχι μόνο την αυτονόητη καταδίκη αυτής της ανήθικης, προκλητικής στάσης αλλά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό σημαίνει την αλλαγή του Ζʼ Ψηφίσματος της Βουλής που με έναν αυτοματισμό εξομοιώνει τις αποδοχές των βουλευτών με τις αποδοχές ανωτάτων δικαστικών. Όλοι είπαν ναι. Και η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το θέμα είναι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και το δεύτερο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των 850 βουλευτών. Πρέπει ο πολίτης να μάθει ποιοι είναι αυτοί οι βουλευτές ώστε να μην καίγονται «κοντά στα ξερά και τα χλωρά», και να βγουν και τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα από τη λίστα των ονομάτων και την πολιτική τους σύνθεση. Οι προσφεύγοντες υπήρξαν στην κορυφή του πολιτεύματος, η βασική έκφραση των μεγάλων κομμάτων. Προκαταβολικά δηλώνω ότι αν υπάρχει μέσα σʼ αυτούς, προσωπικά το αποκλείω, πρώην βουλευτής του ΣΥΝ ή του ΣΥΡΙΖΑ θα εισηγηθώ τη διαγραφή του. Αυτή η ιστορία δεν πρέπει απλώς να κλείσει με την δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι «δεν θα το επιτρέψουμε και θα φέρουμε κάποια πρωτοβουλία».
Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να έρθει το ζήτημα του Ζʼ Ψηφίσματος στην Βουλή, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτός ο αυτοματισμός σύνδεσης αποδοχών βουλευτών και ανώτατων δικαστικών, την εποχή που έχει καταργηθεί προ πολλού το ΑΤΑ και κόβονται «με τον μπαλτά» κοινωνικό κράτος, μισθοί, συντάξεις, παιδεία και υγεία. Δεν γίνεται να ξεμπερδέψει κανείς με ένα ξόρκισμα της ενέργειας κάποιων βουλευτών. Η ενέργεια αυτή είναι νόμιμη παρʼ ότι ανήθικη και προκλητική. Πέρα από την πολιτική και ηθική καταδίκη της προσφυγής, πρέπει να ενεργήσουμε για να στερήσουμε από την ενέργεια αυτή τη νομιμότητα, αφαιρώντας τα κρίσιμα στοιχεία.
To Γραφείο Τύπου