Στην ανάπτυξη της ερώτησης ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: «Χαίρομαι που προβλέπετε τα ερωτήματά μου κύριε Πρωθυπουργέ, όμως ειλικρινά σας έχω καταθέσει κρίσιμα ερωτήματα σʼ αυτή την ερώτηση, το πρώτο είναι ίσως το κρισιμότερο διότι αφορά ένα ερώτημα που όλοι οι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους –γιατί δεν παραδέχεστε την αποτυχία του μνημονίου, γιατί δεν το βλέπετε για να το παραδεχτείτε– αλλά ομολογώ ότι δεν θέλω να μου απαντήσετε σʼ αυτό το ερώτημα διότι πιστεύω ότι και μετά τις αποκαλύψεις, στις οποίες εμμέσως αναφερθήκατε, δεν υπάρχει κανένας σʼ αυτή την αίθουσα αλλά και στην ελληνική κοινωνία που να περιμένει από σας μια ειλικρινή αυτοκριτική για τις επιλογές σας ή έστω μια αντικειμενική προσέγγιση.
Πρώτον, διότι δυστυχώς για τη χώρα γιατί είστε Πρωθυπουργός, δεν έχετε πια καμία αξιοπιστία, είστε αναξιόπιστος –και σε προσωπικό επίπεδο– δεύτερον, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί αν πέτυχε ή όχι το μνημόνιο έχει να κάνει από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς, από τη σκοπιά των εργαζομένων ή από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Σας παρακαλώ κύριε πρόεδρε δεν θα με διακόψετε, ούτε ο κ. Κακλαμάνης έχει το δικαίωμα να διακόψει. Άκουσα όλους τους ομιλητές με μεγάλη προσοχή. Λογοκρισία δεν θα κάνετε σʼ αυτή την αίθουσα, δεν θα μου κάνετε λογοκρισία κ. Κακλαμάνη, δεν θα μου κάνετε λογοκρισία, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν έχετε αυτό το δικαίωμα να μιλάτε όσο θέλετε και να διακόπτετε όποιον θέλετε. Ντροπή σας, σεβαστείτε τη βουλή τουλάχιστον. Σεβαστείτε τη βουλή την οποία έχετε αποδυναμώσει όπως και το σύνταγμα.
Ο χαρακτηρισμός αναξιόπιστος είναι πολιτικότατος χαρακτηρισμός και επιμένω. Είπα ότι ο Πρωθυπουργός έχει χάσει την αξιοπιστία του διότι επανειλημμένως έχει καταγραφεί ότι κορόιδεψε τον ελληνικό λαό. Επιμένω και ας λέει ότι θέλει ο κ. Κακλαμάνης.
Δεύτερον, λοιπόν, σας λέω από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς, από τη σκοπιά των εργαζομένων και της κοινωνίας το αν πέτυχε ή όχι το μνημόνιο κ. Κακλαμάνη μου ή από τη σκοπιά των μεγαλοτραπεζιτών, της οικονομικής ολιγαρχίας και του μεγάλου κεφαλαίου. Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν πετυχαίνει το μνημόνιο. Άρα, δεν θέλω κύριε Πρωθυπουργέ απάντηση γιʼ αυτό, θέλω όμως ένα λεπτό γιατί το δικαιούμαι κύριε πρόεδρε για να ολοκληρώσω το ερώτημα.
Θα ήθελα λοιπόν να μου απαντήσετε, κύριε Πρωθυπουργέ, στο δεύτερο ερώτημα γιατί για μένα αυτό είναι το κρίσιμο. Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κατά τη γνώμη μας πιο οδυνηρή διαδικασία για τη χώρα από όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα με το μνημόνιο διότι αν κάποια στιγμή ευελπιστούμε όλοι μας, θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ανακάμψει αυτή η χώρα, πού θα στηριχθεί για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη; Πού, αν ξεπουλήσετε στρατηγικής σημασίας δημόσιους οργανισμούς όπως η ενέργεια, η ΔΕΗ, όπως ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ, δημόσια γη φιλέτα, αν τα ξεπουλήσετε, τράπεζες –όσες έχουν απομείνει– Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πώς θα χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη;
Και κάτι ακόμα κύριε Πρωθυπουργέ, νομίζω ότι είναι κρίσιμο, ενημερώθηκα χθες από τον πρόεδρο της βουλής ότι στην αίτησή μας για να γίνει μια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον έλεγχο του χρέους το κόμμα σας απαντά αρνητικά. Και σας ερωτώ, είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων ξέρετε αυτό, γιατί δεν θέλετε να ελέγξουμε πόσο χρωστάμε, πού χρωστάμε και γιατί χρωστάμε; Από 7 δις που κοστολογήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν 13 δις, τα εξοπλιστικά προγράμματα όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν 4 δις, τώρα γιατί μπορούμε με 800 εκατομμύρια, γιατί δημιουργήθηκε το χρέος πού χρωστάμε και αν είναι νόμιμο να το αποπληρώσουμε όλο; Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόταση και δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση σας».
Στην ομιλία του τόνισε:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, ωραία η ομιλία που μας αναγνώσατε όμως τα προβλήματα υπερβαίνουν τις ατάκες και τις εκφωνήσεις. Διότι εδώ μιλάμε για μια πραγματικότητα οδυνηρή. Ξέρετε τι σημαίνει ανεργία πραγματική που πλησιάζει το 15%; Ξέρετε τι σημαίνει; Που μιλάτε σεις τώρα για τους μισθούς και τις συντάξεις που δεν θα έπρεπε να πληρωθούν, ότι στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις υπάρχουν 3 και 4 μήνες απλήρωτοι; Δεν μιλάτε για τους μισθούς που κόψατε, μιλάτε για στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Έχετε καταλάβει ότι αυτό το οποίο ζούμε ως μαρτύριο της σταγόνας είναι μια ιδιότυπη στάση πληρωμών; Διότι δεν πληρώνουν οι τράπεζες τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και κλείνουν τα μαγαζιά, διότι έχετε κηρύξει στάση πληρωμών στους συμβασιούχους και δεν τους πληρώνετε, διότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν να πάρουν από το δημόσιο χρήματα εδώ και ένα χρόνο.
Όμως κύριε Πρωθυπουργέ, μιλήσατε για παραμύθια. Εγώ είμαι παραμυθάς, ο κ. Στρος Καν είναι παραμυθάς; Γιατί δεν το λέτε από το βήμα της Βουλής; Πείτε το ότι είναι παραμυθάς ο κ. Στρος Καν.
Λέτε ότι είμαστε ανεύθυνοι και ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση και βγάζουμε λάδι την Δεξιά. Ποιος; Εσείς που πορεύεστε αγκαζέ με τον κ. Καρατζαφέρη και τον κ. Μητσοτάκη. Τον κ. Μητσοτάκη κύριε Παπανδρέου, την τριετία του οποίου την ξεπεράσατε. Ο μόνος που σας στηρίζει είναι, μην αναρωτιέστε. Ο μόνος που σας στηρίζει και μας ζητάει κιόλας να μην κάνουμε αντιπολίτευση.
Κύριε Παπανδρέου, μαζί αποφασίσατε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τη βύθιση της χώρας, αγκαζέ, συνεταιρικά. Να σας πω κάτι; Ο κ. Στρος Καν λέει ότι από το Νοέμβριο –θυμάστε τι κάνατε εκείνη την εποχή το Νοέμβριο;– καλούσατε σύνοδο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού ξέρατε την κατάσταση και κάνατε διαπραγματεύσεις, αντί να πείτε την αλήθεια στους πολιτικούς αρχηγούς και να καλέσετε να βρούμε λύση, αν θέλατε να βρούμε μαζί λύση, δεν θέλατε, την είχατε έτοιμη από πριν τις εκλογές, μας λέγατε για τη διαφθορά και βγαίνατε σε όλη την Ευρώπη και λέγατε ότι είναι διεφθαρμένοι οι Έλληνες ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση δίνατε. Αυτό κάνατε. Γιατί; Γιατί βεβαίως επιλογή ξένων και ντόπιων κέντρων της ολιγαρχίας ήταν το ΔΝΤ στην Ευρώπη –εσείς το φέρατε βέβαια, εσείς ανοίξατε την κερκόπορτα– στην οποία επιλογή πλακάκια τα κάνατε με τον κ. Καραμανλή, γιʼ αυτό δεν μιλάει εδώ και ενάμιση χρόνο. Ο κ. Καραμανλής παρέδωσε την εξουσία διότι ήξερε και έχει τεράστια ευθύνη και για τα ελλείμματα και για το πού έφθασε τη χώρα. Αλλά ποιος έκανε αντιπολίτευση στον κ. Καραμανλή; Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αντιπολίτευση στον κ. Καραμανλή, σκληρή αντιπολίτευση με σκληρότατες εκφράσεις σε αυτή τη Βουλή.
Θα μας πείτε εμάς ότι είμαστε συνεταίροι της Δεξιάς, που είσαστε η πιο δεξιά και χειραγωγούμενη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά;
Και έρχομαι στο δια ταύτα κύριε Πρωθυπουργέ. Μιλήσατε για Αργεντινή. Έχετε μελετήσει την ιστορία της Αργεντινής; Δεν αναφέρομαι στο πώς δραπέτευσε ο Πρόεδρος από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τις ταραχές –όχι σε αυτό τον τομέα δεν αναφέρομαι– στο ελικόπτερο. Αναφέρομαι στο ό,τι κατέρρευσε η Αργεντινή ακριβώς επειδή πήγε στο Δ.Ν.Τ., ακριβώς επειδή υιοθέτησε αυτή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που την οδήγησε στη χρεοκοπία.
Λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις, μια σειρά από προτάσεις, λέγαμε ευρωομόλογο, έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου που είναι δίπλα σας τώρα, είναι κακό σήμα στις αγορές και δεν καταλαβαίναμε. Μιλάγατε για Τιτανικό λίγο πριν πάτε να δανειστείτε, είχατε βάλει να διαχειρίζονται στον ΟΔΜΧ το χρέος πρώην υπάλληλοι της Goldman Sachs και μας λέτε εμάς ότι δεν έχουμε προτάσεις.
Και να σας πω για τη δημόσια περιουσία γιατί αυτή ήταν η ερώτηση που το θεωρώ εξαιρετικά κρίσιμο το θέμα της δημόσιας περιουσίας, εξαιρετικά κρίσιμο κύριε Πρωθυπουργέ.
Κατʼ αρχάς αυτό που παρουσιάζετε, ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, ξεπουλάτε την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, έχει ξεπουληθεί ο ΟΤΕ, μεγάλες εκτάσεις στο Ελληνικό φιλέτα. Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις, δεν είναι κυβέρνηση κύριε Πρωθυπουργέ αυτό, μεσιτικό ταμείο, ατζέντηδες θα καταντήσετε και οι χειρότεροι, κακοί ατζέντηδες. Είναι μεγάλο το σκάνδαλο αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, με την έννοια ότι η χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια της.
Ας μιλήσουμε για τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ από το 2001 και μετά προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις του 48%, 1,5 δις απέφεραν κέρδος αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις. Γνωρίζετε ότι σε αυτά τα οκτώ χρόνια –εάν δεν είχε πουλήσει αυτό το μετοχικό πακέτο η ΔΕΗ– θα είχε εγγράψει έσοδα από μερίσματα ύψους 1,1 δις ευρώ ενώ έχει εγγράψει μόνο 550 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ, κερδοφόρος επιχείρηση, περίπου 700 εκατομμύρια συν 100 εκατ. χορηγίες, 800 εκατ. ευρώ το χρόνο κέρδη στο ελληνικό δημόσιο. Θέλετε προτάσεις; Αντί λοιπόν να τον ξεπουλήσετε τον ΟΠΑΠ, μάλιστα με τιμήματα που γράφονται στις οικονομικές εφημερίδες περίπου όσο τα κέρδη του για 3 χρόνια, δώστε τις μετοχές του στα Ασφαλιστικά Ταμεία για να μη λέει ο κ. Λοβέρδος ότι δεν υπάρχει σάλιο, ορίστε δώστε τις μετοχές του ΟΠΑΠ στα ασφαλιστικά ταμεία που χρωστάνε στο δημόσιο 12 δις ευρώ, ή τουλάχιστον ανταλλάξτε τις μετοχές του με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Να, προτάσεις για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όχι ξεπούλημα που κάνετε εσείς.
Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε την Αγροτική Τράπεζα που έχει υποθηκευμένα τα 2/3 της ελληνικής γης; Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που έχει το πιο εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων και τη μεγαλύτερη καταθετική βάση, ανεκτίμητης αξίας και οι δυο αυτές τράπεζες. Γιατί λοιπόν να πουληθούν και να μην αποτελέσουν μαζί με την Εθνική τον ισχυρό εκείνο δημόσιο πυλώνα που θα μπορεί να δανείζεται χαμηλότοκα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας;
Δεν τις ακούτε όμως αυτές τις προτάσεις γιατί θέλετε, όπως είπατε να προχωρήσετε με τους πρόθυμους. Ποιοι είναι αυτοί; Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγάλο κεφάλαιο, αετονύχηδες επενδυτές ντόπιοι και ξένοι. Μʼ αυτούς θα προχωρήσετε.
Θέλω να κλείσω με ένα θέμα που κατά τη γνώμη μου, κύριε Πρωθυπουργέ, έχει τη δική του σημασία. Φως παντού μας είπατε. Παρακάμπτετε, κατά τη γνώμη μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε όταν θα έρθει η συζήτηση για την Επιτροπή που ζητήσαμε –την πάτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αλλά μιλήσατε για φως παντού. Δεν είναι δική μου φράση. Ο Στρος Καν είπε «υπόγεια συμφωνήσαμε», υπόγεια. Θα σας χαρακτηρίσει αυτό το υπόγεια. Φως παντού, λοιπόν, μάλιστα. Εσείς προχωράτε όμως εδώ σε μια εκποίηση δημόσιας περιουσίας και δημόσιας γης ομολογώ με μια σειρά συμβούλους εξειδικευμένους στα μεγάλα deals για τις δημόσιες εκτάσεις όπως το Ελληνικό, το Κάβο Σίδερο.
Έχετε την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Παναρίτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που ήταν ειδικευμένη στο real estate και σύμβουλος ενός προέδρου χώρας που αυτή τη στιγμή έχει είκοσι χρόνια κάθειρξη, του Περού. Έχετε την τεχνογνωσία του κ. Παμπούκη που ακόμα δεν ξέρει να μας πει αν ο κ. Αθεμπίγιο είναι υπάλληλος ή ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που φέρατε ως μεσάζοντα στην πώληση του πρώην αεροδρομίου. Έχετε φαντάζομαι και την τεχνογνωσία της συνεργάτιδάς σας, κ. Σιούτη η οποία ήταν δικηγόρος της off shore που ήθελε να πάρει κοψοχρονιά το Κάβο Σίδερο από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Απʼ ό,τι διαβάζω έχετε επιστρατεύσει στις διαπραγματεύσεις και συμφωνίες ακόμα και μέλη του στενού οικογενειακού σας περιβάλλοντος. Και αναρωτιέμαι με πιο θεσμικό ρόλο. Μπορεί αξιοκρατικά οι άνθρωποι να είναι ικανοί. Δώστε τους ρόλο. Κάντε τους Υπουργούς ώστε να μπορώ και εγώ και όλοι μας να τους ελέγξουμε. Αυτό είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Να μπορεί ο καθένας να ελέγχει.
Και σας ερωτώ, κύριε Πρωθυπουργού, έτσι θα προχωρήσετε; Έτσι θα προχωρήσετε; Αυτή η υπόθεση –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, συγνώμη και ευχαριστώ για την ανοχή σας– των 50 δισεκατομμυρίων φιλέτων κρατικής περιουσίας και δημόσιων οργανισμών στρατηγικής σημασίας ενδεχομένως να είναι το πιο οδυνηρό, το πιο απεχθές έγκλημα που έχει συμβεί στη χώρα από τη Μεταπολίτευση και μετά, κατά πολύ μεγαλύτερο από τις υπόγειες επιλογές σας για το ΔΝΤ.
Μην προχωρήσετε σʼ αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ. Κάντε πίσω».