ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΗ΄
Παρασκευή 6 Μαΐου 2011
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρη Επερώτηση (υπʼ αριθμόν 32/17/2.3.2011) δεκατριών Βουλευτών της Ν.Δ., σχετικά με το πρόγραμμα «Καλλικράτης».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Βουλευτής Λάρισας, κυρία Ηρώ Διώτη, έχει το λόγο.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση των φορέων της Αυτοδιοίκησης νομίζω ότι μπορούμε αβίαστα να πούμε και να ισχυριστούμε ότι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» ήταν μια στρατηγική, νεοφιλελεύθερη επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με απόλυτο στόχο την αποσυγκέντρωση των κοινωνικών “βαριδίων”, που το κεντρικό κράτος δεν θέλει πλέον να υποστηρίζει, προς τους καλλικρατικούς πλέον οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κύριε Υπουργέ, η πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση κατεδαφίζει το μέλλον των τοπικών κοινωνιών. Δίνει, με ελάχιστους επιτελικούς υπαλλήλους, πλήρως ιδιωτικοποιημένες και ανταποδοτικές, ελαφρώς επιδοτούμενες υπηρεσίες. Χωρίς κοινωνικές και αναπτυξιακές δυνατότητες, είναι απλοί διεκπεραιωτές των εκάστοτε κρατικών εντολών.
Βέβαια τότε είναι που θα βραβεύονται με αριστεία γιατί θα έχουν πλεονάσματα, κι ας έχουν τεράστια κοινωνικά ελλείμματα, κι ας πληρώνουν οι πολίτες τους αδρά σε ιδιώτες όποια τοπική υπηρεσία θα τους παρέχεται, περιμένοντας οι φτωχότεροι απʼ αυτούς τη φιλανθρωπία και τον αλληλέγγυο εθελοντισμό των συμπολιτών τους.
Η άγρια περικοπή 1,5 δισ. για το 2010, 900 εκατομμυρίων ΚΑΠ και 600 εκατομμυρίων ΣΑΤΑ και η προβλεπόμενη στο Μνημόνιο περικοπή άλλων 3 δισ. ευρώ για το 2011-2013 από θεσμοθετημένους πόρους της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, «μετατρέπεται» σε πλεόνασμα. Οι προβληματικοί πριν τον «Καλλικράτη» δήμοι που, κατά τον κ. Ραγκούση, στις προγραμματικές δηλώσεις του, συνέβαλαν αποφασιστικά στο τεράστιο δημόσιο χρέος -1,05 δισ. οι ΟΤΑ στα 140 με 150 δισ. συνολικού χρέους, δηλαδή το 0,7%, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του- αίφνης νοικοκυρεύτηκαν, συμμορφώθηκαν και επιτέλους είναι πλεονασματικοί, από την εξοικονόμηση των 160 εκατομμυρίων ευρώ που υπολογίζουν τώρα ότι είναι το κέρδος των συνενώσεων! Για 1,5 δισ. κέρδος ετησίως μας λέγατε στην εξαγγελία του νόμου.
Η σκόπιμη κατασυκοφάντηση της Αυτοδιοίκησης, προπομπός, όπως και στις Δ.Ε.Κ.Ο., της μνημονιακής πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, αποκαλύπτεται, κατά τη γνώμη μας, με τον καλύτερο τρόπο στα στοιχεία που ο ίδιος ο Υπουργός έχει δώσει στη δημοσιότητα.
Χωρίς να υποτιμούμε φαινόμενα κακοδιαχείρισης στους Δήμους είναι απολύτως εμφανής η τελευταία θέση 3,1% του Α.Ε.Π. και 5,8% των δημόσιων δαπανών με αντίστοιχους μέσους όρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι επτά με 17,2% και 33,8% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που μας επιφύλαξαν οι διαχρονικές πολιτικές των δικομματικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας.
Κατά τα άλλα όποιος βλέπει χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων, απλήρωτους μόνιμους εργαζόμενους, απλήρωτους για χρόνια προμηθευτές, αδυναμία στοιχειώδους λειτουργίας των νέων Δήμων από την έλλειψη πόρων και το νομοθετικό αλαλούμ του «Καλλικράτη» όπου όλοι οι χρονικοί στόχοι μετατίθενται, απλώς δεν κατανοεί την πραγματικότητα και ότι όλα θα λυθούν στο μέλλον.
Προς το παρόν οι Δήμοι ας καλύψουν τις ανάγκες τους με αύξηση το 2011 κατά 600 εκατομμύρια στους ίδιους πόρους -δείτε τα νέα τοπικά τέλη- που θα προστεθούν στο 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ των ήδη εισπραττόμενων ανταποδοτικών.
Με τσεκουρωμένους προϋπολογισμούς και αυξημένες αρμοδιότητες οι νέοι ΟΤΑ οδηγούνται μοιραία σε αύξηση των δημοτικών τελών και σε γενίκευση του καθεστώτος ανταποδοτικότητας στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες. Ενώ αργά ή γρήγορα θα προστρέξουν στην αγκαλιά των συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες, που δεν θα μπορούν πια να χρηματοδοτήσουν. Ανοίγονται έτσι διάπλατα οι πόρτες για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών τομέων φιλέτων, που μέχρι τώρα είχε στην ευθύνη της η αυτοδιοίκηση, όπως η κοινωνική πρόνοια, η καθαριότητα, τα σχολεία, οι υπηρεσίες υγείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι προνοιακές δομές και οι δομές κοινωνικής φροντίδας όπως είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί –ήδη οι μόνιμοι υπάλληλοι κάνουν υπερωρίες και δουλεύουν πολύ περισσότερο, για να καλύψουν τα κενά που άφησαν οι απολύσεις των συμβασιούχων- τα ΚΑΠΗ, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στενάζουν λόγω Μνημονίου και «Καλλικράτη».
Ο κεντρικός ρόλος των ΟΤΑ στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού, στην επιτυχή κοινωνική ενσωμάτωση και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων, είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα της δημοσιονομικής εφαρμογής. Το νέο σχολείο του «Καλλικράτη», που χτίζει η Κυβέρνηση Παπανδρέου, συναντά έναν όγκο προβλημάτων που, κατά τη γνώμη μας, παραπέμπουν σε μεταπολεμικές περιόδους: Έλλειψη γραφικής ύλης, δυσκολία αποπληρωμής του πετρελαίου θέρμανσης, αδυναμία αγοράς εκπαιδευτικού εξοπλισμού, προβλήματα στην κάλυψη του κόστους μεταφοράς των μαθητών, απουσία πόρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η στάση πληρωμών του ΟΣΚ έχει αφήσει στον «αέρα» τα σχολικά κτηριακά έργα, καθώς η Κυβέρνηση μεθοδεύει την παραχώρησή τους στους μεγαλοεργολάβους κατασκευαστές της χώρας, που θα εκτελούν τα έργα με πολλαπλάσιο κόστος, για τους Έλληνες φορολογούμενους.
Σε μια -ας μου επιτραπεί η έκφραση- επικοινωνιακή ιλαροτραγωδία οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα δήλωναν περιχαρείς, ότι οι προϋπολογισμοί των Δήμων είναι πλεονασματικοί υπολογίζοντας στα σταθερά έσοδά τους, τόσο τα έσοδα από επιχορηγήσεις και λειτουργικές δαπάνες, όσο και τα ίδια έσοδά τους. Με άλλα λόγια, πετάνε το μπαλάκι για την κάλυψη του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των Δήμων στους ίδιους, που θα πρέπει πλέον να ζητήσουν δικούς τους πόρους.
Και βέβαια η υποχρεωτική ένταξη των υπερχρεωμένων Δήμων σε πρόγραμμα εξυγίανσης και σε πεντάχρονα επιχειρησιακά πλάνα υπό τον έλεγχο του ΥΠΕΣ, που δρομολογεί η Κυβέρνηση για τους Δήμους που δεν θα μπορούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες- στην ουσία θα σημάνει την ταφόπλακα για χιλιάδες κοινωφελείς οργανισμούς, την απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων και την κατάργηση, εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, σε ένα λεπτό.
Ήδη βρισκόμαστε από χθες μπροστά σ' αυτό, με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών των 58 Δήμων, των οποίων το συνολικό χρέος είναι μεγαλύτερο από του 100% των τακτικών ετήσιων εσόδων τους συμπεριλαμβανομένης και της ΑΤΑ. Αυτοί πλέον αφού ελεγχθούν τίθενται σε ένα άτυπο μνημόνιο εποπτευόμενοι από μια τριμελή επιτροπή, που θα αποτελείται από ένα μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα μέλος της ΚΕΔΚΕ και το Γενικό Διευθυντή τοπικής αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Όσοι εν τέλει, μπουν σ' αυτό το πρόγραμμα θα έχουν πάγωμα και περιορισμό προσλήψεων και συμβάσεων, πάγωμα κάποιων κωδικών πληρωμών, πάγωμα υλοποίησης νέων έργων, καθώς και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δεν υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο. Άρα, δεν μιλάμε για κάτι μακρινό, αλλά για εξελίξεις, που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ο «Καλλικράτης» δεν είναι παρά η εφαρμογή της επαίσχυντης δανειακής σύμβασης του Μνημονίου στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Είναι ένα νέο λαμπρό πεδίο, για την άγρια ανακατανομή εισοδήματος και υπηρεσιών από το λαό στα μεγάλα άνομα συμφέροντα, που υπερασπίζει με θέρμη η σοσιαλιστική κομπανία σας.
Σε αυτήν την πορεία κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις εργαζομένων στέκονται εμπόδια και κατεδαφίζονται με λύσσα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά Κινήματα Πόλης θα είναι απέναντί σας.
Σας ευχαριστώ.