Το θέμα της κατάρρευσης ενός φράγματος τελμάτων σε εγκατάσταση εξόρυξης και επεξεργασίας αργύρου στην Κιουτάχεια της Τουρκίας, έφερε με ερώτησή του στην Επιτροπή της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, αναφέροντας ότι πιθανόν να καταλήξει σε οικολογική καταστροφή λόγω της διαρροής μείγματος κυανιούχων αποβλήτων στις γειτονικές αγροτικές εκτάσεις. Εξάλλου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Τουρκίας προειδοποιούν ότι μια πιθανή διαρροή κυανίου στην περιοχή θα οδηγούσε σε καταστροφή πολύ χειρότερη από τη διαρροή των τοξικών αποβλήτων τον περασμένο Οκτώβριο σε εργοστάσιο αλουμινίου στην Ουγγαρία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση στην Κιουτάχεια περιέχει 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα κυανίου και θυμίζει σχετικά πρόσφατα ατυχήματα τέτοιου είδους, με χειρότερα την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στην Baia Mare της Ρουμανίας το 2000 (100.000 κυβικά μέτρα νερού με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις κυανίου διέρρευσαν στον Δούναβη) και στην Ουγγαρία το 2010.
Υπενθυμίζει ότι:
- τα κυανίδια είναι χημικές ουσίες υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στην εξορυκτική βιομηχανία και κατατάσσονται στους κύριους ρυπαντές σύμφωνα με το Παράρτημα VIII της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα,
-η διαρροή κυανίου στις αγροτικές περιοχές και τον υδροφόρο ορίζοντα στην περιοχή της Κιουτάχειας μπορεί να έχει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον και φυσικά στη βιοποικιλότητα,
-υπάρχουν διασυνοριακές επιπτώσεις από ατυχήματα με κυανίδια, ιδιαίτερα όσον αφορά τη μόλυνση υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων.
Επίσης, ζητεί από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει για τα ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση στην Κιουτάχεια μετά την κατάρρευση του φράγματος και πόσο εκτεταμένη είναι η διαρροή κυανιούχων αποβλήτων.
Τέλος, υπενθυμίζει στον αρμόδιο Επιτρόπο κ. Ποτότσνικ το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε από την Επιτροπή να εισαγάγει πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην ΕΕ πριν από το τέλος του 2011 και ζητεί από τον κ. Επίτροπο να προχωρήσει αμέσως στην κατάργηση της εξόρυξης μετάλλων με χρήση κυανιούχων διαλυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ζητεί και το ψήφισμα του ΕΚ που είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία.
To Γραφείο Τύπου