Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και μέλος της Εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, τοποθετούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το πόρισμα της υπόθεσης Siemens δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ρώτησα πριν έλθω εδώ μερικές δεκάδες πολίτες, φίλους μου που ψηφίζουν όλα τα κόμματα, αν πιστεύουν ότι η σημερινή συζήτηση θα βοηθήσει στο να πάνε κάποιοι κλέφτες φυλακή, από αυτούς που πήραν μίζες από τη SIEMENS και αν πιστεύουν ότι αυτή η συζήτηση θα βοηθήσει στο να πάρει πίσω ο ελληνικός λαός τα κλεμμένα ή έστω ένα μέρος από τα κλεμμένα; Δεν βρήκα ούτε έναν να μου πει ότι το πιστεύει.
Αν όσοι ακολουθήσουν στο Βήμα, έχουν να επικαλεσθούν κάποιον, να μας τον φέρουν να μας τον δείξουν, διότι αυτή η συζήτηση μετατρέπει τη Βουλή σε «πλυντήριο σκανδάλων» και είναι ένα ακόμη θλιβερό επεισόδιο σε μία λιτανεία συγκάλυψης και συμψηφισμού.
Κύριε Καστανίδη, θα σας ερωτώ εξ ονόματος όχι της Κυβέρνησης, αλλά της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως ερωτώ και τον αγαπητό Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής το Σήφη Βαλυράκη, το εξής: Κοντεύουν πέντε μήνες από τότε που κατατέθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Μπορεί κάποιος να μου δώσει μία εξήγηση, κύριε Καστανίδη, γιατί χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες για να έλθει το πόρισμα στην Ολομέλεια; Είναι αμέλεια ή σκοπιμότητα;
Αν είναι αμέλεια, τότε πόσο πειστικά ηχούν αυτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός πριν από ενάμισι χρόνο εδώ, ότι «θα ματώσουμε για το σκάνδαλο της SIEMENS»; Με πέντε μήνες καθυστέρηση το αίμα είναι τοματοπελτές!
Και γιʼ αυτή την πεντάμηνη καθυστέρηση έχει ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία –όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ- διότι και αυτή είχε εξήντα Βουλευτές που μπορούσαν να προκαλέσουν τη συζήτηση.. Είναι, λοιπόν, αμέλεια ή μήπως είναι σκοπιμότητα;
Θα πει κανείς: Μήπως είμαι πολύ δύσπιστος; Τι θα βοηθούσαν οι πέντε μήνες καθυστέρησης; Αν δεν είναι αμέλεια με πρόθεση συγκάλυψης, είναι συνειδητή χρονοκαθυστέρηση προκειμένου να ψηφιστεί στο μεταξύ ο νόμος Καστανίδη, που αναθέτει στο φίλτρο μιας Επιτροπής εκ δικαστών, πριν τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, τον έλεγχο για την περαιτέρω εξέταση με Προκαταρκτική Επιτροπή έτσι ώστε στην περίπτωση του σκανδάλου της SIEMENS το κερασάκι στην τούρτα της συγκάλυψης και της παραγραφής να μην το βάλει η Βουλή, αλλά να το βάλει μία Επιτροπή εκ δικαστών.
Καθυστερήσατε, λοιπόν, συνειδητά πέντε μήνες έτσι ώστε να ψηφιστεί αυτός ο νόμος και να πρωτοεφαρμοστεί στην περίπτωση της SIEMENS, αφού την επόμενη Δευτέρα θα γίνουν και οι αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, τις οποίες μας προανήγγειλε στην αρχή της συζήτησης ο κ. Πετσάλνικος.
Το θέμα που συζητάμε έχει σημασία; Έχει διότι η συστημική διαφθορά που μαστίζει αυτή τη χώρα υπολογίζεται από έναν αμερικάνικο μελετητικό οίκο, τον οίκο Brookings, σε 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε μίζες, σε διαφθορά, σε μαύρο πολιτικό χρήμα και μαύρο χρήμα γενικώς και είναι ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη, στην ανόρθωση αυτής της κοινωνίας. Και αυτή η συστημική διαφθορά μαζί με το αίσθημα της ατιμωρησίας μεγαλώνει και ένα αίσθημα οργής και αδικίας στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι σου λένε: «Μα, είναι δυνατόν να μου κόβετε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, επιδόματα ανεργίας, να μου λεηλατείτε τη ζωή και κανένας μασκαράς να μην πηγαίνει φυλακή;». Θα δώσουμε απάντηση σε αυτό;
Περιμένω μία απάντηση από τους επόμενους ομιλητές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο γιατί καθυστερήσατε πέντε μήνες, όπως και από τους επόμενους ομιλητές της Νέας Δημοκρατίας, στο γιατί καθυστερήσατε πέντε μήνες και διευκολύνατε την κυβερνητική καθυστέρηση, ενώ είχατε τους εξήντα Βουλευτές και οι μεν και οι δε.
Δεύτερη απορία. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής μετά από έντεκα μήνες σκληρής δουλειάς, παρά τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα, που σε κάποια θέματα ήταν σημαντικές, είχε και έναν ισχυρό κοινό παρονομαστή. Δεκαεννιά στους δεκαεννιά λέμε: «Ναι, πρέπει να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή». Οι δέκα που αποτελούν την πλειοψηφία –και επομένως, το πόρισμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- λένε: «Προκαταρκτική Επιτροπή για συγκεκριμένα πρόσωπα, επτά από το ένα κόμμα και πέντε από το άλλο». Δεν άκουσα τίποτα, ούτε για την ανάγκη να συσταθεί Προκαταρκτική Επιτροπή, ούτε για τα πρόσωπα. Ήταν κατανομή ρόλων; Ελπίζω οι επόμενοι ομιλητές να μας εξηγήσουν γιατί «ναι, Προκαταρκτική Επιτροπή», να ασκήσουν κριτική στην καθυστέρηση της σύστασής της και να μας τεκμηριώσουν και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τους επτά και τους πέντε.
Περιμένω από τους επόμενους της Νέας Δημοκρατίας να μας εξηγήσουν γιατί ενώ το σκάνδαλο, όπως λέει η καταγραφή των γεγονότων, αφορά και στα ταμεία των δύο κομμάτων –απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου του 2009- η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας δεν βρήκε κανένα Νεοδημοκράτη, πρώην Υπουργό, για τον οποίο να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Να μας το εξηγήσουν και αυτό, γιατί αλλιώς και αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, δεν πείθουν κανένα.
Μία τρίτη απορία. Μπορείτε, κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να μου εξηγήσετε γιατί είστε ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στʼ αλεύρι; Στην περίπτωση των υποβρυχίων τρέξατε, παραλείποντας και την Εξεταστική Επιτροπή, κατευθείαν σε προκαταρκτική επιτροπή μόνο για τον κ. Τσοχατζόπουλο, παρʼ ότι μιλάμε για μία σύμβαση που υπογράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του ʼ90 και υλοποιείται μέχρι τώρα; Και για τους υπόλοιπους Υπουργούς Άμυνας, με διευρυμένες αρμοδιότητες, μια άλλη Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα. Πότε; Σε λίγες εβδομάδες. Η προθεσμία είναι –λέει- μέχρι τις 6 Ιουνίου. Υπάρχει ένας Έλληνας που να πιστεύει ότι θα βρεθεί άκρη μέχρι τις 6 Ιουνίου; Γιατί, λοιπόν, τρέχετε κατευθείαν σε προκαταρκτική επιτροπή στα υποβρύχια και παραλείπετε πέντε μήνες το καθήκον σας να φτιάξετε προκαταρκτική επιτροπή για τη SIEMENS; Κάτι μυρίζει άσχημα εδώ.
Επικαλούμαι τις μαρτυρίες και του κ. Σήφη Βαλυράκη και του κ. Γρηγόρη Αποστολάκου και του κ. Κώστα Αϊβαλιώτη και του κ. Θανάση Παφίλη. Έντεκα μήνες εκεί μέσα, χίλιες ώρες πιάναμε διαρκώς τη μύτη μας, παρά τις σκοπιμότητες, τους περιορισμούς της κομματικής προέλευσης, γιατί είδαμε ένα μαύρο πολιτικό χρήμα να ρέει άφθονο και την εποχή της Νέας Δημοκρατίας και την εποχή του ΠΑΣΟΚ: πολλά λεφτά και μία δικαιοσύνη που όταν δεν ήταν αναποτελεσματική, έκανε με διαβλητό τρόπο τη δουλειά της.
Τρία χρόνια προκαταρκτική εξέταση, με αστείες εξετάσεις του τύπου «έχετε κάτι να συμπληρώσετε, κύριε μάρτυς;» για κάποιον μάρτυρα για τον οποίο βρώμαγε η δουλειά. Καμία ερώτηση, κανένα στρίμωγμα. Μία διοίκηση αναποτελεσματική, ευθυνόφοβους δημοσίους λειτουργούς και μία στρατιά από λαμόγια, οι οποίοι έρχονταν εκεί με το θράσος του ψευδομάρτυρα, ο οποίος δεν θα πιαστεί από πουθενά και μας έλεγαν «ναι, τα πήρα, δεν ήταν για μένα, τα είχα δώσει δανεικά, δεν ζήτησα καν απόδειξη γιατί είμαι πολύ κιμπάρης» κ.λπ.. Μιλούσαμε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρηματιστές, μεσάζοντες, το ένα, το άλλο και την ίδια ώρα κάποιοι προσπαθούσαν να μας σπρώξουν στα κουζινικά, όταν όλη η ιστορία, κατά την εκτίμηση του πορίσματος, είναι 2 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιά.
Πού βρισκόμαστε τώρα; Στη Νιγηρία κάποιοι έχουν βγει και από τη φυλακή, αφού εξέτισαν τη θητεία τους για το σκάνδαλο της SIEMENS. Στην Ελλάδα δεν έχει υπάρξει ορισμός δίκης, όχι μόνο για τα πολιτικά πρόσωπα, που υπάρχει ατιμωρησία θωρακισμένη από το Σύνταγμα, αλλά και για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Σας ερωτώ, λοιπόν: μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δεν έχει υπάρξει ένα εδώλιο για τα μη πολιτικά πρόσωπα;
Ο κ. Τσουκάτος έχει πει εδώ και καιρό -και δεν προστατεύεται από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών- ότι «πήρα ένα εκατομμύριο μάρκα και το έδωσα στο ΠΑΣΟΚ». Αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να διερευνηθεί από τη δικαιοσύνη; Γιατί δεν έχει στηθεί εδώλιο; Ο κ. Σκαρπέλης, ο επονομαζόμενος Γκρομίκο στον ΟΤΕ -διότι άλλαζαν οι διοικήσεις, αλλά αυτός παρέμενε «Νούμερο 2» επί χρόνια- έχει βρεθεί με εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό με τον κωδικό «Franz». Γιατί δεν πάει σε δίκη; Εξηγήστε μου γιατί.
Να, γιατί σας είπα στην αρχή ότι «ο κόσμος το έχει τούμπανο» ότι δια πράξεων και παραλείψεων μετατρέπεται η Βουλή σε «πλυντήριο σκανδάλων» και η συστημική διαφθορά αφρικανικού τύπου ζει και βασιλεύει.
Στο ερώτημα, λοιπόν, «Θα πάει κάποιος φυλακή από τα πολιτικά πρόσωπα;», κρατάω πάρα πολύ μικρό καλάθι. Το πράγμα πάει κι εδώ για κουκούλωμα και παραγραφή.
Στο ερώτημα «Θα πάρουμε πίσω τα κλεμμένα ή τουλάχιστον ένα μέρος από τα κλεμμένα;», η απάντηση κι εδώ δυστυχώς, είναι απαισιόδοξη.
Τι λένε τα στοιχεία, κύριοι συνάδελφοι; Ήδη δεκαεπτά χώρες έχουν εισπράξει αποζημιώσεις από τη SIEMENS, γιʼ αυτό το σκάνδαλο ύψους 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα και με Νέα Δημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ, χρόνια τώρα, όχι απλώς δεν έχει πάρει ένα ευρώ, αλλά δεν έχει ζητήσει ένα ευρώ. Και όχι απλώς δεν έχει ζητήσει ένα ευρώ αλλά δεν έχει καν υπολογίσει το ύψος της ζημιάς. Μου το έχει απαντήσει τρεις φορές στη Βουλή ο κ. Παμπούκης, λέγοντάς μου ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει, θέλει επαγγελματισμό. Αυτό το απάντησε και σε έναν άλλο συνάδελφο ο κ. Σαχινίδης. Και μάλιστα δεν έχει υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς όχι μόνο για το σκάνδαλο της SIEMENS, αλλά και για κανένα από τα σκάνδαλα που κατά τʼ άλλα η Βουλή έχει ορίσει Εξεταστικές Επιτροπές, γιατί τα θεωρεί σκάνδαλα. Και η Κυβέρνηση, είτε η σημερινή είτε η προηγούμενη, τα θεωρεί σκάνδαλα.
Ποιο είναι το καινούργιο; Ότι επελέγη προσφάτως ένα νομικό γραφείο για να υποστηρίξει αυτή τη δουλειά, μια αμερικάνικη εταιρεία, η Hogan Lovells. Έλα, όμως, που αυτά γίνονται με διαφάνεια και μάθαμε ότι η Hogan Lovells έχει πελάτη και τη SIEMENS. Δεν μπορούσατε να βρείτε μια άλλη εταιρεία; Ξέρω ότι αυτό δεν είναι επαγγελματικά ασυμβίβαστο, κύριε Παμπούκη -και μην χαμογελάτε, είναι σοβαρά τα πράγματα- ξέρω ότι είναι νόμιμο, αλλά για να παραφράσουμε τη «Βουλγαράκεια ρήση», είναι και ηθικό; Είναι και έξυπνο; Αν αυτοί έχουν και τους δυο πελάτες, ποιον θα υπολογίσουν παραπάνω; Το μεγάλο και το μόνιμο, που είναι η SIEMENS, ή τον ευκαιριακό, που είσαστε εσείς;
Έρχομαι και στο άλλο θέμα. Μένω στον κοινό παρονομαστή όλων των απόψεων μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή: Όλοι λένε ότι ναι, υπήρξε σκάνδαλο, ναι, τα λεφτά που δόθηκαν με μαύρο πολιτικό χρήμα είναι πολλά, ναι, είναι μπλεγμένα πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία και ότι, ναι, είναι μπλεγμένα και τα κομματικά ταμεία.
Και σας λέω: Να δεχτώ ότι υπάρχουν οι περιορισμοί του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, της ατιμωρησίας. Στον τομέα της αυτοκάθαρσης και του αυτοελέγχου, μπορούν να μου πουν οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τι έκαναν; Όταν υπάρχει απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου που λέει ότι τα κομματικά ταμεία πήραν το 2%, όταν αυτή η δικαστική απόφαση, η γερμανική, χαρακτηρίζει τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματα του 2% και όταν όντως η Εξεταστική Επιτροπή δεν έχει το περιθώριο να τελειώσει αυτή την υπόθεση μπορείτε να μου πείτε, κύριοι της ηγεσίας, της Νέας Δημοκρατίας και τι κάνατε για να ελέγξετε τους σκελετούς στα ντουλάπια των κομματικών σας ταμείων; Στο κάτω-κάτω ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Σαμαράς ήταν τότε ηγέτες αυτών των κομμάτων, γιατί δεν έκαναν αυτή την κίνηση; Γιατί δεν έψαξαν τα χαρτιά; Γιατί δεν έδειξαν τουλάχιστον ότι ενδιαφέρονται; Που είναι η πολιτική βούληση να αλλάξουν κάποια πράγματα;
Τι βρήκαμε αυτούς τους έντεκα μήνες; Αυτούς που πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη», μόνο αυτούς: Τσουκάτος, Μαντέλης. Και φυσικά επιβεβαιώσαμε ότι υπάρχει σκάνδαλο από όλο αυτόν τον όγκο της δικογραφίας. Παρʼ όλα αυτά, παρότι βρήκαμε λιγότερα από αυτά που περίμενε ο ελληνικό λαός και που θέλαμε, βρήκαμε πολύ περισσότερα από αυτά που βρήκε η Κυβέρνηση και η δικαιοσύνη και όλες οι συναρμόδιες Αρχές, που έψαχναν –υποτίθεται- τόσα χρόνια.
Να σας πω ένα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο; Τον κ. Τσουγκράνη, τον κουμπάρο του κ. Μαντέλη, ο οποίος μας κάρφωσε τον κ. Μαντέλη και μετά ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει -γιατί τα είχε βάλει αυτός σε λογαριασμό, δεν ήταν πονηρός σαν και τους άλλους που πήραν τα πιο πολλά σε μαύρες σακούλες και με ενδιάμεσους- η δικαιοσύνη δεν τον είχε φωνάξει καν ως μάρτυρα.
Τον κ. Καρακώστα, ένα άλλο σκοτεινή πρόσωπο, το οποίο μας αποκάλυψε διάφορα πράγματα και μετά μας είπε ότι τα έκανε σε περίοδο σύγχυσης και τα πήρε πίσω -γιατί έτσι τον δασκάλεψαν οι δικηγόροι και κάποιοι τον πίεσαν- δεν τον είχαν καν καλέσει ως μάρτυρα και μετά από την εξέταση στην Εξεταστική Επιτροπή του απαγόρευσαν και την έξοδο από τη χώρα κλπ..
Μπορούσαν να γίνουν πράγματα διαφορετικά; Κύριε Καστανίδη, υπάρχει μία Οδηγία, η 18/2004, άρθρο 45 που λέει ότι μία εταιρεία, όπως η SIEMENS, όταν πιαστεί να δίνει μίζες παραβιάζει τους κανόνες περί ανταγωνισμού και μπορεί να αποκλειστεί από τους διαγωνισμούς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό απάντησε σε ερώτησή μου, όταν ήμουν Ευρωβουλευτής, ο τότε αρμόδιος Επίτροπος ο κ. Φρατίνι. Αυτό υπό μία προϋπόθεση: ότι θα υπάρχει έστω μία τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε αυτή τη χώρα -που λέγεται Ελλάδα- ότι αυτοί οι τύποι έδιναν μίζες για να παίρνουν δουλειές.
Ε, τέτοια απόφαση ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει ληφθεί, όχι για πολιτικά πρόσωπα, αλλά μία απόφαση που να λέει ότι αυτά τα πανάκριβα μηχανήματα, που πουλάγανε χωρίς διαγωνισμούς, με απευθείας αναθέσεις με πανάκριβα ανταλλακτικά και εκ των υστέρων με πανάκριβο σέρβις στα νοσοκομεία, ήταν με μίζες. Μία τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Αντί γιʼ αυτό συνεχίζουν να παίρνουν δουλειές. Γιατί δεν έγινε αυτό;
Μου είπε ο κ. Παμπούκης πριν από μία βδομάδα: «Μια επιταγή να πάρουμε και αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ρωτώ: Είσαστε διατεθειμένοι να δεχθείτε ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό για ένα ποσό πολύ-πολύ μικρότερο, με πολύ λιγότερα μηδενικά από τα 2.000.000.000 ευρώ, που μας εισηγήθηκε ο κ. Βαλυράκης, χωρίς να σας δώσουν ονόματα; Ή πιστεύετε ότι η καινούργια διοίκηση της SIEMENS δεν ξέρει πόσα έδωσε, σε ποιους τα έδωσε, γιατί τα έδωσε και πότε τα έδωσε;
Γιατί δεν ακολουθείτε το παράδειγμα της ιταλικής ENEL και των Ιταλικών Αρχών. Και εκεί είχαν δώσει λεφτά σε μία ηλεκτρική εταιρεία.
Εκεί οι Ιταλικές Αρχές τους είπαν αν ότι δεν μας δώσετε ονόματα θα σας αποκλείσουμε δεκαπέντε χρόνια από όλες τις δουλειές. Και έδωσαν ονόματα, κάποια ονόματα τουλάχιστον και κάποιοι υψηλά ιστάμενοι σε αυτή την ιταλική εταιρεία είναι τώρα στις φυλακές.
Συμπέρασμα: Δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Ορισμένοι επειδή τους βολεύει και επειδή είναι ενδεχομένως και λαδωμένοι, προσπάθησαν να ενοχοποιήσουν για το επερχόμενο φιάσκο την Εξεταστική Επιτροπή. Ναι, είμαι από αυτούς που κάνουν κριτική στις πράξεις και τις παραλείψεις της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Ναι, διαφώνησα σε πολλά πράγματα. Ναι, πιστεύω ότι μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Αλλά είναι λάθος να φορτωθεί το άγος αυτής της συγκάλυψης, αυτού του σκανδάλου η Εξεταστική Επιτροπή, διότι εκεί μέσα υπήρξαν συνάδελφοι, που πέρα από κομματικές ιδιότητες, προσπάθησαν και από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, που είναι μπλεγμένα σε αυτό το σκάνδαλο μέχρι το λαιμό.
Ποιες είναι, όμως, οι αιτίες του φιάσκου εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς; Ότι οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και τότε και τώρα δεν είχαν την πολιτική βούληση να ψαχθεί το θέμα, να υπάρξει αυτοκάθαρση. Ότι συστάθηκε αυτή η Εξεταστική Επιτροπή με χρόνια καθυστέρηση, όταν προηγουμένως είχαν σβηστεί τα ίχνη με ευθύνη εδώ μεγαλύτερη της Νέας Δημοκρατίας απʼ ό,τι του ΠΑΣΟΚ. Ότι η Εξεταστική Επιτροπή έμεινε μόνη και αβοήθητη.
Ζητούσαμε βοήθεια από την Επιτροπή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, από την Τράπεζα της Ελλάδας, από την Επιτροπή του πόθεν έσχες, από την Κυβέρνηση, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και δεν παίρναμε, παρʼ ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους από το Φεβρουάριο του 2009 με ομόφωνη απόφασή του έχει πει ότι πολιτικοί από τα δυο κόμματα «τα πιάσανε», για να δίνουν στη SIEMENS δουλειές.
Και από τη δικαιοσύνη δεν είχαμε βοήθεια. Να σας πω ένα παράδειγμα; Η δικαιοσύνη στη Γερμανία μπουκάρισε στις 6 η ώρα το πρωί με δεκάδες ειδικούς υπαλλήλους και είπε «κάτω τα μολύβια» και κατέσχεσε τα πάντα. Στην Ελλάδα ο κ. Ζαγοριανός πήρε τηλέφωνο και είπε «Αύριο στις 12 η ώρα θα έρθω εκεί. Πείτε μου σας παρακαλώ τι να κατασχέσω». Και ξέχασε να κατασχέσει και το σκληρό δίσκο του υπολογιστή ο οποίος κατασχέθηκε το 2010. Πιστεύετε ότι είναι κανείς τόσο ηλίθιος που να δώσει το προϊόν του εγκλήματος προς κατάσχεση;
Και στο μεταξύ, όπως περνούσαν τα χρόνια, έκλεισε και το στρείδι στη Γερμανία. Έκαναν τους συμβιβασμούς τους, έδωσαν τα λεφτά τους, έκαναν και τις συναλλαγές τους κάτω από το τραπέζι με τα πουλάκια που στο μεταξύ το είχαν σκάσει -Χριστοφοράκος με Νέα Δημοκρατία, Γιούγκ επί ΠΑΣΟΚ- υπέγραψαν και αυτοί τη σύμβαση εμπιστευτικότητας και κατά τα άλλα, θέλουν να συνεργαστούν. Έτσι θα πάμε;
Δεν ασχολήθηκα καθόλου με την τεκμηρίωση του σκανδάλου:
Με το τρίγωνο SIEMENS-ΟΤΕ–INTRACOM. Διότι η INTRACOM του κ. Κόκαλη με τη SIEMENS ήταν συνεταίροι και όχι ανταγωνιστές στον ΟΤΕ για χρόνια και με Νέα Δημοκρατία και με ΠΑΣΟΚ. Διότι αυτά είναι ολοφάνερα για τους δεκαεννιά στους δεκαεννιά.
Με τον ΟΣΕ και ένα σκάνδαλο ναυπηγείων. Και έτσι δένει και το σκάνδαλο της SIEMENS με το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Η πέτρα του σκανδάλου είναι τα γερμανικά ναυπηγεία και οι μίζες.
Με το σκάνδαλο C4I, με το σκάνδαλο με το μαύρο πολιτικό χρήμα, με το σκάνδαλο στα νοσοκομεία.
Ένα μόνο θα σας πω. Από τις μαρτυρίες, τα στοιχεία, τα υλικά της δικογραφίας προκύπτει ότι έρρεε μαύρο πολιτικό χρήμα και την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Και είναι υπόθεση τιμής να προχωρήσει αυτή η Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να βρεθεί άκρη. Αν κάποιος είναι μέσα στο πόρισμα προτεινόμενος για περαιτέρω εξέταση και δεν είναι μπλεγμένος, να έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει το όνομά του και υπάρχουν τέτοιοι. Όμως, και κάποιοι μασκαράδες που έβαλαν όχι μόνο το δάκτυλο, όλο το χέρι στο μέλι, να έχουν τουλάχιστον, αν δεν έχουν ποινική αντιμετώπιση, ηθική απαξία. Το χρωστά αυτό αυτή η Βουλή στην ελληνική κοινωνία και το χρωστάνε τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική επιτροπή. Πρέπει να δοθούν εξηγήσεις γιατί υπήρξε αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση. Πρέπει οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που θα ακολουθήσουν να μη σιωπήσουν και πάλι για τα προτεινόμενα πρόσωπα. Να μας εξηγήσουν οι του ΠΑΣΟΚ γιατί αυτοί οι δώδεκα. Να μας εξηγήσουν οι της Νέας Δημοκρατίας γιατί κανείς Νεοδημοκράτης. Και όσοι συνάδελφοι θεωρούν ότι αδίκως έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν τον κατάλογο, να ακουστούν και να πουν την άποψή τους. Αλλιώς, το θέμα προσθέτει στοιχεία στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, διότι προσθέτει επιχειρήματα στην άθλια επιχειρηματολογία «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει», «όλοι ίδιοι είναι», που είναι βλάβη για τη δημοκρατία μας πολύ μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη και από την τεράστια οικονομική ζημιά που προκάλεσε το σκάνδαλο της SIEMENS».