ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Η Πρωτοβουλία για την Συσπείρωση της Αριστεράς (ΑΚΟΑ,
ΔΕΑ, Ενεργοί Πολίτες, ΚΕΔΑ, ΚΟΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, Ανένταχτοι του «Χώρου Διαλόγου»)
παρουσίασαν
το κείμενο της Διακήρυξής της.
Την παρουσίαση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας έκαναν οι:
Μανόλης Γλέζος, Γιάννης Μπανιάς, Τασία Χριστοδολοπούλου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας καλωσορίζουμε όλους και όλες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που γίνεται για να δώσουμε στη δημοσιότητα την πολιτική διακήρυξη, στην οποία συμφώνησαν μια σειρά από πολιτικές δυνάμεις που θα σας παρουσιάσω.
Στην πολιτική αυτή διακήρυξη υπάρχουν συμπτώσεις πάνω σε ιδέες, σε προτάσεις, σε στόχους, σε εκτιμήσεις πράγμα που θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, για την πολιτική διαδικασία και για να μπορέσει η Αριστερά να αρθρώσει έναν αξιόπιστο πολιτικό λόγο.
Βεβαίως αυτή η πολύχρονη, κοπιαστική, δύσκολη, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία, δεν έγινε στο κενό. Οι δυνάμεις που συγκρότησαν και συνέταξαν αυτό το κείμενο και συγκεκριμένα ο Συνασπισμός, η ΑΚΟΑ, η ΔΕΑ, οι Ενεργοί Πολίτες, η ΚΕΔΑ και η ΚΟΕ μαζί με ανένταχτους και ανένταχτες της Αριστεράς, εκπροσώπους εντύπων, ομίλων, διανοουμένων αλλά και μελών κοινωνικών πρωτοβουλιών και συσπειρώσεων, έχουν βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια σε πολύ ενδιαφέρουσες πολιτικές μάχες.
Μαζί βρεθήκαμε στη δημιουργία του χώρου διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς, στους αγώνες για την κοινωνική ασφάλιση, στο κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και στους σημαντικούς σταθμούς του Πόρτο-Αλέγκρε - Γένοβα και Φλωρεντία, στο ελληνικό κοινωνικό φόρουμ, στο αντιπολεμικό Κίνημα, στους αγώνες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους για το εισόδημα και τα δικαιώματα, στους αγώνες για το περιβάλλον ενάντια στον ρατσισμό, στους αγώνες για τη γυναικεία χειραφέτηση, σε όλες δηλαδή τις εκφάνσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει αλλάξει δραματικά, τους όρους ζωής όλων των ανθρώπων.
Αυτό το γεγονός νομίζουμε ότι ήταν που συνετέλεσε στο να γίνει δυνατή αυτή η πολιτική διακήρυξη. Βεβαίως αυτή η πολιτική διακήρυξη δεν θα ήταν δυνατή παρόλα αυτά, αν δεν ήταν επίκαιρο και αναγκαίο το αίτημα για την συνεύρεση των δυνάμεων της Αριστεράς σ' αυτή τη δύσκολη, ρευστή και ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία.
Επίσης δεν θα ήταν δυνατό αυτό το εγχείρημα αν δεν υπήρχε μεταξύ μας, πνεύμα ισοτιμίας, αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού, στοιχεία δηλαδή ενός πολιτικού πολιτισμού, που εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που καταφέραμε να τον υλοποιήσουμε και αυτή την πολιτική διακήρυξη που μας δίνουμε σήμερα, να τη θεωρούμε ως ένα χειροπιαστό παράδειγμα αυτού του πολιτισμού που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει η Αριστερά, για να μπορέσει να παίξει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Βεβαίως δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις έχουμε και διαφορές στρατηγικού και ιδεολογικού χαρακτήρα. Αυτές τις διαφορές δεν θέλουμε ούτε να τις κρύψουμε ούτε να τις υποτονίσουμε. Αντίθετα πιστεύουμε ότι η Αριστερά μέσα από τις διαφορές της μπορεί να βρει κοινούς δρόμους για πολιτική παρουσία για να δώσει πολιτικές μάχες για να υπερασπίσει τους κοινωνικά αδύναμους στη χώρα μας που καμία πολιτική δύναμη ούτε θέλει ούτε μπορεί να εκπροσωπήσει.
Πιστεύουμε τέλος ότι αυτή η πολιτική πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της Αριστεράς που ξεκινάει σήμερα με αυτή την πολιτική διακήρυξη, έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Σε αυτή τη διαδρομή θα αντιμετωπίσουμε πολλούς σταθμούς, που θα έχουν όλοι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους αλλά και την ιδιαίτερη δυσκολία τους. Πιστεύουμε όμως ότι εφόσον έχουμε την πολιτική βούληση να υπερβούμε τους εαυτούς μας, τις δυσκολίες μας, αυτά όλα θα γίνουν δυνατά.
Ξέρουμε ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις έχουν διαφορετική πολιτική καταγωγή, και διαφορετική πολιτική διαδρομή. Όμως έχουν κάτι κοινό: τη βούληση να αγωνιστούν ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και στη χώρα μας, ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που περιθωριοποιούν τις κοινωνικές δυνάμεις που πλήττονται οι πιο ασθενείς τάξεις της χώρας μας, και όλοι όσοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή.
Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν αυτή την πρωτοβουλία, είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από ποτέ. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με την κοινωνική αφύπνιση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Χρειάστηκε βέβαια να υπάρξει αίμα, πόνος, δάκρυα, πόλεμοι, νεκροί, για να μπορέσουν οι κοινωνίες να αφυπνιστούν να καταλάβουν και να διεκδικούν περισσότερα σε σχέση με το παρελθόν. Χρειάστηκε χιλιάδες εκατομμύρια άνθρωποι, να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και στις αναπτυγμένες χώρες. Χρειάστηκε οι κοινωνικά αδύναμοι να δώσουν και να εκφράσουν τμήμα της κοινωνικής οργής τους.
Χρειάστηκε τέλος το κίνημα ενάντια στην νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση που με τη φρεσκάδα και την πρωτοτυπία του, βγήκε και θύμισε στις κοινωνίες ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, και μέσα από αυτό το σύστημα που έγινε κάλεσμα και προσκλητήριο, βρεθήκαμε και εμείς μαζί με όλους με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις με όλους τους νέους ανθρώπους, που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.
Κατά συνέπεια η πρωτοβουλία μας αυτή, απευθύνεται στους ανένταχτους και στις ανένταχτες της Αριστεράς που αναζητούν να στρατευτούν πάλι στην πολιτική, στους νέους και στις νέες, που έκαναν την έκπληξη με τη συμμετοχή τους, την πρωτοτυπία τους, και τις συλλογικές τους διαδικασίες στις τελευταίες αντιπολεμικές διαδηλώσεις, στους εργαζόμενους, επισφαλείς και ασφαλείς, που βλέπουν συνέχεια τη ζωή τους να χειροτερεύει, σε όλους τους άνεργους τους κοινωνικά αδύναμους σε όλους που έχουν μπει στο περιθώριο της ζωής και της κοινωνίας, στις γυναίκες, πού αυτή η διαβόητη ισότητα τους επιφυλάσσει συνεχώς περισσότερη περιθωριοποίηση και αποκλεισμό στους μετανάστες που ως πολίτες τρίτης κατηγορίας εγκαλούν τις ευαισθησίες μας σε όλους όσους σ' αυτή τη χώρα συνεχίζονται να αγωνίζονται να ονειρεύονται και να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή.
Πιστεύουμε ότι αυτό το εγχείρημα θα τύχει ανταπόκρισης, γιατί ακριβώς, δεν είναι μια συνεργασία ευκαιριακού χαρακτήρα αλλά ούτε και μια συνεργασία -το σημειώνω αυτό- αμυντικού χαρακτήρα. Δεν θέλουμε να ενώσουμε τις αδυναμίες μας, δεν ενώνουμε τις αδυναμίες μας, ενώνουμε τη δύναμη μας.
Αισθανόμαστε πολιτική αυτοπεποίθηση για τις ιδέες που έχουμε και αισθανόμαστε παράλληλα και αισιοδοξία για τις ανεξάντλητες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, που συνεχώς μας εκπλήσσει. Ξέρουμε ότι όλες οι αντιλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία κυρίαρχες και ηγεμονικές, έχουν τους πολιτικούς εκφραστές τους.
Ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός, που υπάρχει μέσα στην ελληνική κοινωνία όσο και να συσκοτίζεται δεν έχει πολιτική εκπροσώπηση. Θέλουμε λοιπόν να εκπροσωπήσουμε στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο αυτό τον κοινωνικό ριζοσπαστισμό, θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η Αριστερά μπορεί να αντιλαμβάνεται σήμερα την πραγματικότητα και μπορεί να δίνει απαντήσεις και να προσπαθεί να συμμετέχει σε αυτές τις απαντήσεις με τον καλύτερο δυνατό και αξιόπιστο τρόπο.
Αυτό λοιπόν είναι το μήνυμα, αυτής της προσπάθειας. Η πολιτική διακήρυξη που είναι 13 σελίδες και απαντάει σε όλα τα ζητήματα που μπορέσαμε να έχουμε πολιτικές συμπτώσεις, αποτελεί για μας ένα κέρδος σε όλη αυτή τη πάνω από τρία χρόνια πολιτική διαδικασία που έχουμε βρεθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις.
Στη συνέχεια θα δώσω τον λόγο στον κ. Μανώλη Γλέζο -νομίζω ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις, εγώ θα έλεγα ότι είναι ο πρώτος ακτιβιστής που υπήρξε στην ελληνική κοινωνία, δεν ξέρω Μανώλη αν αυτός ο τίτλος από τους πολλούς που σου έχουν αποδώσει, σε εκφράζει- ο οποίος εκπροσωπεί και τους ενεργούς πολίτες, για να σας μιλήσει.
Μ.ΓΛΕΖΟΣ: Καλημέρα σας. Σημαδιακή μέρα σήμερα καταρχήν ιστορικά. Σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια, έγινε η σφαγή του λαού της Αθήνας για να χάσουμε την ανεξαρτησία μας. Να μην το ξεχνάμε. Επίσης είναι η μέρα αφιερωμένη στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η Ελλάδα είναι ένα άτομο μπορούμε να πούμε με ειδικές ανάγκες που χρειάζεται την ιδιαίτερη προσοχή μας και το εγχείρημα μας αποσκοπεί και σε αυτό.
Σήμερα παρακολουθώντας ως δημοσιογράφος (αν έβγαζα εφημερίδα) την ειδησεογραφία, σχεδίασα μερικούς τίτλους. Θα μπορούσα να πω λοιπόν το εξής: «Η Ελλάδα μαστίζεται από την ανεργία», «Υποφέρει από την αύξηση των τιμών και χάνει μέρα με τη μέρα τα εθνικά της δικαιώματα», «στην Ελλάδα ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη και κρατικοποιούνται οι απώλειες», «Ο Έλληνας πολίτης από το πρωί ως το βράδυ, από τότε που θα ξυπνήσει ώσπου να κοιμηθεί, αγωνίζεται για το μεροκάματο, αγωνίζεται για το φάρμακο, για τη σύνταξη, για το κεραμίδι, να αποκτήσει μια στέγη, συνθλίβεται ανάμεσα στις μυλόπετρες της ανεργίας και της ακρίβειας, είναι έρμαιο της απληστίας του κέρδους του κεφαλαίου, το άθυρμα της τηλεοδημοκρατίας μας που τον σπρώχνει από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο».
Αυτά θα έλεγα, ορισμένοι τίτλοι που μου ήρθαν στο νου να σχηματίσω. Το ποιοι είμαστε εμείς που κάναμε το εγχείρημα, τα είπε η Τασία Χριστοδουλοπούλου και δε χρειάζεται να σταθώ περισσότερο. Γνωριστήκαμε, επισημαίνω, στους κοινούς αγώνες για τα δίκαια των εργαζομένων, στην κοινή πάλη για τα δικαιώματα των πολιτών. Περπατήσαμε μαζί στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, στα συλλαλητήρια εναντίον της παγκοσμιοκρατίας. Συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο, στο Ευρωπαϊκό και στο Ελληνικό Κοινωνικό Κίνημα - «forum» το λένε στη νεοελληνική γλώσσα.
Και συνδιαλεγόμαστε τρία χρόνια τώρα, στο χώρο διαλόγου και κοινής δράσης της Αριστεράς. Τι διαπιστώσαμε; Ότι κανένας σχηματισμός της Αριστεράς δεν έπεισε τον άλλον, εδώ και πάνω από 30 χρόνια. Και κανένας σχηματισμός της Αριστεράς δεν έπεισε τον λαό ότι έχει δίκιο.
Και κανένας σχηματισμός πειστήκαμε δεν μπορεί να κάνει συμμαχία με τον εαυτό του. Όσο συνεχίζουμε αυτή την τακτική, τόσο θεριεύει ο δικομματισμός. Και γι' αυτό συνειδητοποιήσαμε την απόλυτη, την αδήριτη ανάγκη να συνεργαστούμε μεθοδικά, να συσπειρωθούμε. Και γι' αυτό κάναμε την υπέρβαση.
Τι αποφασίσαμε; Να βρούμε τα κοινά σημεία που είναι τα σημαντικότερα και να παραμερίσουμε τα επουσιώδη. Και να πάρουμε την πρωτοβουλία γι' αυτό το εγχείρημα που ξεκινήσαμε και που πιστεύουμε ότι καλύπτει την ανάγκη να παίξει και πάλι η Αριστερά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, εκφράζει τους βαθύτατους πόθους όλων εκείνων που περιμένουν από τις δυνάμεις της Αριστεράς να σταματήσουν την εμφύλια διαμάχη ανάμεσά τους και να κατανοήσουν ότι ο αντίπαλος βρίσκεται στην απέναντι όχθη, όπου είναι οι δυνάμεις της κρατικής, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομικής, πληροφοριακής πολιτικής και στρατιωτικής εξουσίας.
Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών που ελπίζουν να παραμεριστούν οι διαφορές μας. Να ανταποκριθούμε στους πολίτες που αξιώνουν να σταθεί και πάλι η Αριστερά στο ύψος της, όπως στην Κατοχή, και όπως στην μετα- Εμφυλιακή αστυνομοκρατική περίοδο.
Την πήραμε την πρωτοβουλία, συντάξαμε τη Διακήρυξη, δημιουργήσαμε ένα πρώτο συντονιστικό όργανο που θα οργανώσει τις συζητήσεις που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε με το λαό με βάση τη Διακήρυξη. Δημιουργήσαμε ένα Γραφείο Τύπου προς ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης και δημιουργούμε ένα κοινό όργανο που θα παρακολουθεί τα προβλήματα του λαού για να στέκεται στο πλάι του.
Η συνεργασία μας, όπως είπε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, δεν είναι πρόσκαιρη, δεν είναι εφήμερη, δε γίνεται για να αντιμετωπίσει ευκαιριακά μια κατάσταση. Είναι μόνιμη με προοπτική. Καθένας από αυτούς οι οποίοι συνεργάζονται διατηρεί οπωσδήποτε την ιδεολογική, την πολιτική και την οργανωτική του αυτονομία και προσπαθεί ταυτόχρονα να συνεργάζεται με τον άλλο.
Προσωπικά, επειδή διακατέχομαι από ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί χρόνια αγωνίζομαι για να επιτευχθεί αυτού του είδους το ξεκίνημα, μπορώ να συγχαρώ ιδιαίτερα όλους τους συμμετέχοντες ως φορείς αλλά και όλα τα άτομα που συνήργησαν για να βρεθούμε σήμερα σε αυτή την ευχάριστη αρχή.
Οι άμεσοι σκοποί μας είναι να σταθούμε πλάι στο λαό και να αγωνιστούμε μαζί του για τα προβλήματά του. Να πείσουμε και τις άλλες αριστερές δυνάμεις γι' αυτή τη συνεργασία. Υπενθυμίζω ότι ήδη έχουμε ένα μήνυμα, το δημοψήφισμα που έγινε στις νομαρχιακές εκλογές και που οι πολίτες της Αριστεράς, όσοι μπόρεσαν να μας γνωρίσουν -διότι υπήρξε και τέτοιο πρόβλημα- μας έδωσαν την εντολή, μπορώ να πω, την επιταγή «Προχωρήστε! Ο κόσμος της Αριστεράς θέλει τη συνεργασία.».
Και θα συνεργαζόμαστε για να γεννήσουμε την ελπίδα που την έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ο απώτερος στόχος μας είναι να μην αποφασίζει κανένας για τον άλλον και όλοι μαζί να συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας. Να το πιο επιγραμματικά, το λένε οι αρχές των Συνταγμάτων όλων των χωρών αλλά όχι έτσι όπως θα το πω. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό, ανήκουν στο λαό και ασκούνται από το λαό. Αυτό πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι αυτήν την ώρα, από μέρες δηλαδή η κύηση υπήρχε, τώρα γεννήθηκε η ελπίδα, η αρχή έγινε. Η Αριστερά ξεκινάει. Στη συσπείρωση και στη συνεργασία η δύναμη της, στο λαό η εμπιστοσύνη της, στα ιδανικά της η ελπίδα. Αντιμετωπίζουμε με απόλυτη καθαρότητα στη σκέψη μας και σαφήνεια τη συνεργασία, αντιμετωπίζουμε το σήμερα, ετοιμαζόμαστε για το αύριο και βαδίζουμε προς το μέλλον.
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Το λόγο έχει ο Γιάννης Μπανιάς, Εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ χωρίς την πολύτιμη συμβολή του οποίου δεν θα ήταν δυνατή αυτή η διακήρυξη τουλάχιστον στον συγκεκριμένο χρόνο που εκδόθηκε.
Γ.ΜΠΑΝΙΑΣ: Γεια σας και από μένα. Αποτελεί δική μας βεβαιότητα αλλά πιστεύουμε και κοινή πεποίθηση ότι σήμερα η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μια ριζοσπαστική κινηματική και κοινωνικά μαχόμενη Αριστερά η οποία θα δρα με ένα κοινό ενιαίο τρόπο και όχι όπως μέχρι σήμερα γίνεται. Έχει ανάγκη από τα οράματα αυτής της Αριστεράς, από τις ιδέες της, από την ενιαία δράση και συμβολή της σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες και όχι μόνο.
Έτσι λοιπόν η πρωτοβουλία μας μπορούμε να πούμε ότι κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την συγκρότηση μιας τέτοιας Αριστεράς, το πρώτο δηλαδή αποφασιστικό βήμα που προοπτικά νομίζουμε ότι μπορεί να έχει και συνέχεια θετική.
Η διακήρυξη που σας παρουσιάζουμε δίνει ακριβώς, προσπαθεί να δώσει το στίγμα αυτής της προσπάθειας. Είναι σαφείς οι οριοθετήσεις που υπάρχουν στην διακήρυξή μας, τα μέτωπά της ενάντια στον πόλεμο και τη νέα τάξη πραγμάτων, ενάντια στην καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και το νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στον δικομματισμό και τα κεντροαριστερά σενάρια.
Πρέπει να πούμε όμως ότι δεν αρκούν οι οριοθετήσεις, δεν αρκούν τα μέτωπα, δεν αρκούν τα «αντί» που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν όπως ξέρουμε όλοι κουλτούρα για την Αριστερά. Εμείς προσπαθούμε να διατυπώσουμε εναλλακτικές προτάσεις για μια σειρά κεντρικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και το σύγχρονο κόσμο.
Ξέρουμε ότι αυτή η προσπάθειά μας είναι δύσκολη, δεν την κάνουμε μόνοι μας, θα την κάνουμε μέσα από μία διαδικασία ανοιχτού δημόσιου διαλόγου με όλη την κοινωνία, με όλον τον κόσμο της Αριστεράς και όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και στον κόσμο σε στενή συνεργασία και σε συντονισμό και με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς που ακριβώς βρίσκονται σε μία τέτοια διαδικασία και ακολουθούν μια τέτοια διεργασία και κυρίως σε συνάρθρωση στενή δημιουργική με τα Κινήματα που σήμερα αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επιλέγω να αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα στοιχεία της διακήρυξης, σε ορισμένα κεφάλαιά της. Είναι φανερό ότι η διακήρυξη μόνο επιγραμματικά τα θίγει. Σίγουρα στο επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε αυτές μας τις προτάσεις και να τις εμπλουτίσουμε όχι μόνο μέσα από τον διάλογο αλλά και μέσα από τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε από την επικοινωνία μας με τον κόσμο και από την δράση μας μέσα στα κοινωνικά μέτωπα.
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να πούμε ότι εκείνο που επισημαίνουμε κυρίως είναι την ανάγκη για βαθιές αλλαγές σε σχέση με αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτήν την Ευρώπη που οικοδομείται σήμερα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου που έχουν την ηγεμονία στα κέντρα των αποφάσεων. Από αυτή την άποψη ζητάμε μια άλλη Ευρώπη που την περιγράφουμε πώς θα θέλαμε να είναι.
Στη διακήρυξη - αυτό θα ήθελα να το υπογραμμίσω - κάνουμε σαφές ότι στη λογική μας, στη λογική της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχει νόημα η εθνική απομόνωση, αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με όρους μιας ταξικής εξουσίας, μιας εξουσίας που είναι διαρθρωμένη σε διακρατικό και υπερεθνικό επίπεδο.
Για τα προβλήματα του περιβάλλοντος και της οικολογίας απορρίπτουμε το κερδοσκοπικό μοντέλο διαχείρισης της φύσης και τη λογική της καταναλωτικής κοινωνίας που επικρατεί σήμερα, αυτά που κατά την γνώμη μας είναι τα αίτια που προκαλούν και αναπαράγουν τη σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά την ισορροπία του περιβάλλοντος, την οικολογική ισορροπία.
Για την ισότητα των δύο φύλων πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και έχουμε να πούμε. Απλώς επισημαίνω εδώ την ανάγκη όχι απλά να μείνουμε σε εξαγγελίες όπως γίνεται σήμερα και στο επίπεδο της κοινωνίας αλλά ακόμη και στο επίπεδο των Κομμάτων της Αριστεράς αλλά να προχωρήσουμε στην εφαρμογή πολιτικών για την ισότητα των δύο φύλων, στην εφαρμογή πολιτικών στην πράξη.
Από αυτήν την άποψη κυρίως ζητάμε να δοθεί έμφαση στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών που το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται πολύ επικίνδυνα και παίρνουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
Για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων με βάση τη σημερινή εικόνα αλλά και την εκτίμησή μας ότι πράγματι έρχονται χειρότερες μέρες επεξεργαζόμαστε ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για μια σειρά ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ένα πρόγραμμα που θα διατυπωθεί αναλυτικά και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα.
Τα ζητήματα που θίγουμε σε αυτό το πρόγραμμα τα πιο σημαντικά είναι τα προβλήματα της προστασίας του δημόσιου πλούτου, της εξασφάλισης σταθερής απασχόλησης, το εισοδηματικό πρόβλημα, της ενίσχυσης δηλαδή των οικονομικά κατώτερων μειονεκτικών κοινωνικών στρωμάτων, η προστασία των σχέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ριζικές αλλαγές που πρέπει να υπάρξουν σήμερα στο καθεστώς που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σε ότι αφορά ιδιαίτερα το ιδιοκτησιακό καθεστώς με την χειραγώγηση της κοινωνίας από τις δυνάμεις του μεγάλου κεφαλαίου, μέτρα για την αναβάθμισης της αγροτικής οικονομίας και μία σειρά άλλα μέτρα ενίσχυσης των μεσαίων στρωμάτων.
Για την ανασύνταξη και ανασύνθεση της Αριστεράς εμείς αυτήν την υπόθεση που αποτελεί κεντρικό στόχο της προσπάθειάς μας την κατανοούμε ως μία υπόθεση, ως μια διαρκή κίνηση για τη ριζοσπαστικοποίηση της Αριστεράς, για την ενίσχυση της κινηματικής της φυσιογνωμίας, για την δημιουργική συνάρθρωσή της με τα Κινήματα που αναπτύσσονται στην εποχή μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, για την στενότερη αγωνιστική σύνδεση της Αριστεράς με την κοινωνία και τα προβλήματά της.
Απορρίπτουμε την παγίδευση της Αριστεράς είτε σε δογματικά, είτε σε Κεντροαριστερά αδιέξοδα. Για πρόβλημα της εξουσίας το προσεγγίζουμε αυτό το πρόβλημα κυρίως με όρους προοπτικής. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών και η δημιουργία των υποκειμενικών και αντικειμενικών προϋποθέσεων ώστε η Αριστερά από θέση αυτονομίας να μπορεί να αγωνίζεται αλλά και να επιτυγχάνει την προώθηση βασικών στοιχείων του προγράμματός της.
Αρνούμαστε το ρόλο της συμπληρωματικής δύναμης για την Αριστερά που κάποιοι με επιμονή θέλουν να προσδώσουν στην Αριστερά. Για τις εκλογές πιστεύουμε ότι οι δυνάμεις που αναλαμβάνουμε αυτήν την πρωτοβουλία θα εργαστούμε στο άμεσο μέλλον και δηλώνουμε ότι θα εργαστούμε στο άμεσο μέλλον στο αμέσως επόμενο διάστημα γιατί ο χρόνος δεν παίρνει όπως καταλαβαίνουμε ώστε η μόνιμη πολιτική μας συνεργασία και αγωνιστική συσπείρωση που εκφράζεται με αυτήν την πρωτοβουλία να εκφραστεί και στις επικείμενες εκλογές σε ενωτικό Αριστερό σχήμα. Ένα σχήμα που θα επιδιώξουμε να συγκεντρώσει το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνάμεων που συμμερίζονται τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις της διακήρυξής μας.
Αυτό θέλουμε να το υπογραμμίσουμε διότι αυτό που λέμε καμία φορά «η ενότητα» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια για μας αλλά πρέπει να οικοδομηθεί σε σωστές βάσεις, σε σωστές κατευθύνσεις. Δεν θεωρούμε ότι εμείς βρήκαμε την αλήθεια αλλά διατυπώνουμε μερικές σκέψεις και μέσα από έναν διάλογο πιστεύουμε ότι μπορεί να συγκεντρώσει αυτό το εκλογικό σχήμα το ευρύτερο δυνατό φάσμα δυνάμεων.
Υπάρχουν προβλήματα, ακούστηκαν προηγούμενα, θα τα συζητήσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά τη σημερινή μας συνέντευξη Τύπου και εμείς πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι είμαστε σε θέση όχι να λύσουμε προβλήματα, να δώσουμε συνθετικές απαντήσεις σε κάποια προβλήματα που είναι φυσιολογικό να υπάρχουν όταν επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ευρύτερο σχήμα της Αριστεράς.
Απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά ιδιαίτερα στον κόσμο της Αριστεράς και σε κάθε Αριστερό πολίτη με αυτή μας την διακήρυξη. Η πρωτοβουλία μας είναι ανοιχτή σε όλους και όλες και δηλώνουμε ότι παρά τις διαφορές μας που όπως είπα φυσιολογικά εξακολουθούν να υπάρχουν, αξίζει να περπατήσουμε μαζί, να δοκιμάσουμε ξανά με καλύτερες αυτή τη φορά όχι μόνο προϋποθέσεις αλλά και εγγυήσεις το δρόμο της συσπείρωσης και της ενότητας, για την συγκρότηση μιας Αριστεράς που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος μας σήμερα.
Μ.ΓΛΕΖΟΣ: Παρακαλώ τους φίλους που είναι στην άλλη αίθουσα, είναι ευχάριστο ότι άρχισαν από τώρα το διάλογο που λέμε, ότι θα κάνουμε με την Διακήρυξη, αλλά να έχουν λίγη υπομονή, παρακαλώ.
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σ' αυτή τη φάση μπορούν οι εκπρόσωποι του Τύπου ναα θέσουν ερωτήσεις και είναι εδώ στο τραπέζι και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών δυνάμεων που διατύπωσαν τις απόψεις σ' αυτή την Πολιτική Διακήρυξη.
κ.ΣΙΔΕΡΗΣ «ΣΚΑΪ»: Πέρασε τόσος καιρός, βέβαια η Διακήρυξη που μας δώσατε είναι μια γενική διακήρυξη καλών προθέσεων και βέβαια μια Διακήρυξη δεν μπορεί παρά να είναι γενική και οι προθέσεις από την Αριστερά ποτέ δεν λείπουν.
Το πρόβλημα είναι, έχετε τόσο καιρό, έχετε τόσες συζητήσεις και ακόμη παραμένουν τα προβλήματα του τίτλου, της εκπροσώπησης, της κατάρτισης ψηφοδελτίων. Όταν τόσο καιρό δεν μπορείτε να πείσετε ο ένας τον άλλο γι' αυτό και να βρείτε μία κοινή λύση, τι μας εγγυάται ότι θα έχετε και ένα αξιόπιστο εκλογικό πρόγραμμα;
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχήν είπαμε, νομίζω και οι τρεις, ότι αυτή τη συζήτηση περί εκλογών δεν την έχουμε καν ξεκινήσει. Το πρώτο ζήτημα το οποίο μας ενδιέφερε, γιατί δεν συγκροτήσαμε έναν εκλογικό συνδυασμό, αυτό είπαμε, ότι αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης προσπάθειας που βρεθήκαμε όλοι μαζί και δώσαμε κάποιες μάχες, θεωρούμε ότι έπρεπε πάνω σε πολιτικά ζητήματα να συμφωνήσουμε και να αλληλοδεσμευτούμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες πολιτικές μάχες που υπάρχουν στο μέλλον. Προφανώς μέσα σ' αυτές τις μάχες είναι και η μάχη των εκλογών.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο θελήσαμε σ' αυτή τη Διακήρυξη είναι να περιγράψουμε τα προβλήματα, τα ζητήματα στα οποία έχουμε συμπτώσεις, τη βούλησή μας να αγωνιστούμε από κοινού σε όλα τα μέτωπα και αυτό θεωρήσαμε, ότι αποτελεί είδηση, γι' αυτό σας καλέσαμε να σας το πούμε.
Στη συνέχεια που θα αρχίσει η συζήτηση και θα ολοκληρωθεί, όπως είπε και ο Γιάννης ο Μπανιάς, πολύ σύντομα γιατί δεν μας παίρνει και ο χρόνος για τις εκλογές, θα λύσουμε κι αυτά τα ζητήματα που εντοπίσατε στην ερώτησή σας. Τώρα αν θέλει και κάποιος άλλος φίλος να πει συγκεκριμένα, αλλά νομίζω ότι είναι κοινή αντίληψη αυτό.
Δεν σας καλέσαμε να ανακοινώσουμε εκλογικό συνδυασμό.
κ.ΣΙΔΕΡΗΣ: Όχι, αλλά οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ξέρουν, ότι υπάρχει θέμα με το όνομα και με τις υποψηφιότητες, αυτό σας ρώτησα. Για μας είναι κι αυτό είδηση.
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Προφανώς θα υπάρχουν όλα αυτά, τα οποία θα αντιμετωπιστούν.
Μ.ΓΛΕΖΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα πάντως τριβής, όπως διαφαίνεται από ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου. Υπάρχει προσπάθεια αναζήτησης του καλύτερου τίτλου με τον οποίο θα εμφανιστούμε. Και γι' αυτό και τώρα που εμείς θα προβάλλουμε και τη Διακήρυξη και τη γνώμη του κόσμου θέλουμε γύρω απ' αυτό το θέμα.
κ. ΡΟΥΜΠΑNΗΣ («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»): θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Βλέπω έτσι χιαστί όπως κοίταξα τη Διακήρυξη πολλά και σπουδαία προβλήματα να αναλύονται, ωστόσο δεν είδα να γίνεται εκτενής αναφορά στα ζητήματα της νέας γενιάς. Και επίσης μου προξενεί κατάθλιψη το γεγονός, ότι δεν βρίσκονται εδώ εκπρόσωποι της Νέας Γενιάς, γιατί θα έχουμε ανακύκλωση των ίδιων προσώπων και των ίδιων προβλημάτων;
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, αυτό νομίζω ότι αποτελεί κοινή επιθυμία όλων, στις αμέσως επόμενες μέρες και σε πανελλαδικό επίπεδο θα διεκδικηθεί να υπάρξει μια συσπείρωση των νέων. Οι δυνάμεις που συμμετέχουν ξέρετε ότι έχουν νέους οι οποίοι δίνουν το δυναμικό παρών σε όλους τους αγώνες, δεν πάσχουμε απ' αυτό.
Απλώς το γεγονός ότι σ' αυτή τη διαδικασία συμμετείχαν αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, θεωρήσαμε ότι δεν θα έπρεπε για λόγους εντυπωσιασμού να έρθουν κάποιοι άλλοι για να δείξουμε ότι υπάρχει ανανέωση, ούτε ανακύκλωση προσώπων υπάρχει. Νομίζω ότι η ιστορική διαδρομή της Αριστεράς και τα πρόσωπα που την υπηρέτησαν είναι όλα εδώ παρόντα, καθώς και τα πρόσωπα που στο άμεσο μέλλον θα πάρουν ενεργό ρόλο και πρωταγωνιστικό στις εξελίξεις.
Νομίζω όμως, ότι σ' αυτό αν θέλει να απαντήσει, θέλεις Αντώνη; Ναι, ο Αντώνης ο Νταβανέλος από τη ΔΕΑ.
Α.ΝΤΑΒΑΝΕΛΟΣ: Η ερώτηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Μπορώ να πω όμως, ότι και στο προηγούμενο διάστημα οι δραστηριότητες ενός τέτοιου κύκλου ανθρώπων ξεκινώντας ξεδιπλώθηκαν με τεράστια συμμετοχή ανθρώπων από τη Νέα Γενιά.
Αυτό είναι μια πραγματική προσπάθεια και μια πραγματική διαδικασία να εμπλέξουμε πράγματι αυτή τη νέα Πολιτική Γενιά που μπαίνει στο προσκήνιο σε διεθνές επίπεδο, ξανά στις διαδικασίες της Αριστεράς και πως δίνει τις μάχες της.
Νομίζω, ότι εάν σήμερα απουσιάζει από το τραπέζι, το τι κάναμε όλοι μαζί τα προηγούμενα δύο χρόνια είναι αρκετά αξιόπιστη απόδειξη, ότι στους επόμενους μήνες θα δείτε μια πολύ καλή συμμετοχή από νέο κόσμο, από εργαζόμενο κόσμο, απ΄ όλον αυτό τον κόσμο που κινητοποιήθηκε, θα μπορούσα να δώσω πάρα πολλά παραδείγματα διαδηλώσεων των τελευταίων δύο χρόνων.
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Και ο Γιάννης ο Θεωνάς από την ΚΕΔΑ.
Γ.ΘΕΩΝΑΣ: Κατ' αρχήν να προσθέσω κάτι και στο προηγούμενο ερώτημα για τον τίτλο. Μα σας δίνουμε έναν τίτλο σήμερα: «Πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της Αριστεράς», αυτή είναι η πρωτοβουλία μας αυτή τη στιγμή. Αν το ενδιαφέρον είναι μόνο ψηφοδέλτιο για τις εκλογές, ασφαλώς ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να έχει κάποιο άλλο όνομα ή δεν ξέρω ή μπορεί να έχει και το ίδιο. Αλλά σημασία έχει, ότι ενδιαφερόμαστε για τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και ο τίτλος μας είναι αυτός: «Πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της Αριστεράς».
Τώρα για τη Νεολαία. Έχω την εντύπωση ότι εάν διαβάσουμε αναλυτικά τη Διακήρυξη θα δούμε, ότι τα βασικότερα θέματα στα οποία αναφέρεται ενδιαφέρουν πρώτα απ' όλα τη Νεολαία. Μα όταν καταναλώνει τόσο χώρο η Διακήρυξη για να ασχοληθεί για το θέμα του πολέμου και της ειρήνης, τι περισσότερο από την ειρήνη ενδιαφέρει τη Νεολαία.
Όταν ασχολείται γενικότερα με τα προβλήματα και τα μέτωπα που πρέπει να αναπτυχθούν αυτή τη στιγμή στην παιδεία, στην υγεία, στην απασχόληση, τι καλύτερο απ' αυτά τα μέτωπα απασχολούν τη νεολαία. Εγώ δεν θεωρώ και συγχωρήστε με εδώ, ότι πρέπει κάθε φορά να αναφέρουμε σαν ειδική κατηγορία κάποια τμήματα της κοινωνίας μας σαν να είναι ʼτομα με Ειδικές Ανάγκες που πρέπει κάπου να τα περιγράψουμε για να πουν, ότι να τώρα ασχολούμαστε με την τάδε κατηγορία του πληθυσμού ή με τη δείνα κατηγορία του πληθυσμού.
Νομίζω, ότι η Νεολαία θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και όπως έχει δείξει με τη δράση της ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, θα αγκαλιάσει και αυτή την πρωτοβουλία για τη συσπείρωση της Αριστεράς που είναι παράγοντας ελπίδας για τον τόπο μας.
κα ΚΕΧΑΓΙΑ («ΤΑ ΝΕΑ»): Επειδή οι περισσότεροι από εσάς είπατε, ότι πρόκειται για μία συνεργασία με προοπτική, κάποιοι αναφέρατε και τη λέξη «μόνιμοι» στους προσδιορισμούς που χρησιμοποιήσατε, ήθελα να σας ρωτήσω, γιατί τότε να διατηρήσετε την αυτονομία σας και να μην υπάρξει μελλοντικά κάποιος ενιαίος πολιτικός σχηματισμός ή είναι κάτι που δεν το αποκλείετε;
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Νομίζω, ότι θα ήταν υπερφίαλο σ' αυτή τη φάση να καταθέσουμε κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ξεκινάμε μόλις τώρα με μια Πολιτική Διακήρυξη. Θα ήταν ενδεχομένως είτε πολύ υπεραισιόδοξο, είτε περισσότερο διαφημιστικό.
Νομίζω ότι η Αριστερά έχει πράγματι την ιστορία της και έχει και ένα μέλλον να αντιμετωπίσει με κρίσιμα ζητήματα. Σ' αυτά θα δοκιμαστεί. Αν μέσα σ' αυτές τις μάχες που θα δώσει διατυπωθούν περισσότερες ενωτικές διαθέσεις, συμπτώσεις στα πολιτικά, ιδεολογικά και στρατηγικά ζητήματα υλοποιηθούν, αυτά είναι ζητήματα του μέλλοντος που σήμερα τουλάχιστον δεν μπορούμε να το πούμε με σαφήνεια τι ακριβώς και σε ποιους ρυθμούς επιδιώκουμε για το μέλλον.
Το λόγο έχει και ο Νίκος ο Γαλάνης από την ΚΟΕ σ' αυτό το ζήτημα και ο Στέργιος Πιτσιόγλας από το Συνασπισμό αμέσως μετά.
Ν.ΓΑΛΑΝΗΣ: Θα ήθελα να πω, ότι κατ' αρχάς οποιοσδήποτε τοκετός είναι επώδυνος. Απ' αυτή την άποψη νομίζω, ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα σαν ένα γεννητούρι έχει δύο στοιχεία: Πρώτον, έχει σεβαστεί το παρελθόν της Αριστεράς με την έννοια, ότι είχαν υπάρξει ανάλογες προσπάθειες ενωτικές περισσότερο εκλογικού χαρακτήρα.
Η δικιά μας ξεκινάει εδώ και δύο χρόνια με μία διαδικασία συζήτησης και κοινής δράσης. Υπήρξε ένα πολύ καλό κλίμα, το οποίο οδήγησε σε μία πολιτική συμφωνία. Αυτή η πολιτική συμφωνία είναι μία αρχή. Δεν ξέρουμε που ακριβώς μπορεί να οδηγήσει. Οι επιθυμίες όλων των οργανωμένων δυνάμεων, αλλά και των ανένταχτων είναι να προχωρήσει και να δει και τις εκλογές με ένα ορισμένο μάτι.
Αλλά το βασικό στοιχείο αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι η επόμενη μέρα, η επόμενη μέρα η εκλογική. Αν θα υπάρξει αυτή η προσπάθεια, αν αυτή η προσπάθεια δημιουργήσει αυτό που είναι χαμένο για την Αριστερά, που είναι η αξιοπιστία της. Το κρίσιμο στοιχείο για μας είναι να ξαναδημιουργηθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την Αριστερά.
Απ' αυτή την άποψη πρέπει να περιφρουρήσουμε τόσο τις διαδικασίες, όσο και τις πολιτικές συμφωνίες. Αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο σήμερα και όχι να βιαστούμε και να αναγγείλουμε πράγματα τα οποία αύριο - μεθαύριο μπορεί να καταρρεύσουν.
Απ' αυτή την άποψη πιστεύουμε, ότι η συζήτηση συνεχίζεται. Συνεχίζεται με προοπτική να ενωθούμε ακόμα περισσότερο και αυτή η ενότητα έχει να κάνει και με την αντιπαράθεση, με τη διαφωνία, με τη διαφορετική άποψη. Δεν κρύβουμε τις διαφορές μας, αλλά αυτό που μας ενώνει σήμερα είναι η αντιμετώπιση του αντίπαλου.
Η Αριστερά έχει αντανακλαστικά, τα δείχνει σήμερα με πολύ καλό τρόπο και την ίδια στιγμή περιφρουρεί κι αυτό λέω είναι το σημαντικό τη διαδικασία ενότητάς της και συσπείρωσής της.
ΣΤ.ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: Εγώ ήθελα να τονίσω το ξεχωριστό που έχει και την πρωτοτυπία που έχει η σημερινή συνεργασία που παρουσιάζουμε. Νομίζω, ότι στο παρελθόν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Δηλαδή το εύρος αυτό που παρουσιάζεται σήμερα, τουλάχιστον για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί.
Βεβαίως απουσιάζει το ΚΚΕ, όχι με δική μας ευθύνη, που θα έδινε ένα μεγαλύτερο ακόμα εύρος και άλλα ακόμα χαρακτηριστικά στη συσπείρωσή μας. Όμως πρέπει να πούμε ότι στις νέες συνθήκες που σήμερα διαμορφώνονται, κατέστη δυνατόν να συνυπάρξουν δυνάμεις που μέχρι χθες φαίνονταν πολύ μακρινές. Συνυπήρξαν πρώτα στη δράση, στη συζήτηση και τώρα παρουσιάζουν μια συμφωνία για μια αναβαθμισμένη πολιτική συνεργασία.
Αυτό έχει μια ιδιαιτερότητα που πρέπει να κατανοηθεί. Προφανώς μας ενδιαφέρουν και οι εκλογές, μας ενδιαφέρει και το μετεκλογικό. Όμως κα Κεχαγιά εμείς λέμε, ότι σήμερα κάνουμε το βήμα που μπορούμε να κάνουμε, δεν θέλουμε κανέναν να κοροϊδέψουμε, ούτε θέλουμε να πούμε ενόψει εκλογών υπερβολικά πράγματα.
Λέμε, ότι εμείς που μέχρι χθες δεν μπορούσαμε να συνυπάρξουμε και να συζητήσουμε, σήμερα και μπορούμε και συνυπάρχουμε και συζητάμε και δρούμε από κοινού και διαμορφώνουμε ένα σχήμα μονιμότερης συνεργασίας. Και από εκεί και πέρα προσδοκούμε σ' αυτό το σχήμα να προσέλθουν και άλλες δυνάμεις στο μέλλον και επίσης σιγά - σιγά τα χαρακτηριστικά που θα μας ενώνουν να γίνονται ολοένα και πιο πολλά.
Το μέλλον είναι ανοιχτό ούτως ή άλλως για όλους. Όμως και για να τελειώσω, πρέπει κάποτε να κατανοήσει η Αριστερά, ότι δεν είναι δυνατόν οι άλλες παρατάξεις, είτε το ΠΑΣΟΚ, είτε η Νέα Δημοκρατία να βρίσκουν την ικανότητα παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουν στο εσωτερικό τους να εξασφαλίζουν την ενότητα και να δίνουν μάχες πολιτικές ως παρατάξεις και η Αριστερά μονίμως να παρουσιάζει μια εικόνα κατακερματισμού.
Απ' αυτή την ασθένεια πρέπει να γιατρευτούμε αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί. Και σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και το κάνουν δυνάμεις -και τελειώνω, το επαναλαμβάνω- φτάνουν μέχρι όρια ας πούμε πολύ ακραία μέχρι χθες. Κι αυτό είναι τεράστια επιτυχία νομίζουμε του εγχειρήματός μας.
Μ.ΓΛΕΖΟΣ: Χωρίς να υπάρχει καμιά διαφωνία σε όσα είπαν οι προλαλήσαντες θέλω να σημειώσω ένα θέμα που ίσως δημιουργεί μια σύγχυση. Οι μορφές της συνεργασίας στοχεύουμε να είναι όσο πάει και στενότερες, αλλά δεν στοχεύαμε σε ένα ενιαίο κόμμα κι αυτό από πριν ξεκαθαρισμένο. Δεν πάμε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο κόμμα, διότι τα ενιαία κόμματα, έχουμε πικρή εμπειρία που οδηγούν. Πάμε να συνεργαστούν οι δυνάμεις της Αριστεράς και όσο το δυνατόν όσο περνάει ο καιρός και στενότερα.
Αφού τελειώσατε, ξέχασα κάτι στη δημοσιογραφική μου εικόνα, σήμερα δεν έγιναν τα εγκαίνια κανενός έργου. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχει ιδιαίτερη σημασία.
Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστούμε όλες και όλους για την παρουσία σας και νομίζω, ότι από εδώ και ύστερα θα έχουμε συχνή επαφή για να ανακοινώνουμε τα βήματα αυτής μας της προσπάθειάς μας. Σας ευχαριστούμε.
To Γραφείο Τύπου