Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μας επιβάλλουν πρωτοφανείς όρους για να ικανοποιηθούν οι δανειστές μας. Μας επιβάλλουν το κόψιμο μισθών και συντάξεων. Απαιτούν απολύσεις. Απαιτούν δραστική περικοπή επιδομάτων, το κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Ζητούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτοί που θεωρούν ότι τους επιτρέπεται ακόμα και να επεμβαίνουν και να επιβάλουν τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας μας, αυτοί οι ίδιοι, δηλώνουν αναρμόδιοι για το κατοχικό δάνειο ύψους πάρα πολλών δις ευρώ, που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από απάντηση-επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ, κ. Τρισέ, στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλόντ Τρισέ, όπως λίγο καιρό πρίν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει αναρμόδιος για να αποφανθεί για το κατοχικό δάνειο που η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απευθύνει προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ την εξής ερώτηση:
«Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Βʼ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής, εκτός από τις καταστροφές που υπέστη και τις πολεμικές αποζημιώσεις που ακόμα της οφείλονται , εξαναγκάστηκε να παραχωρήσει δάνειο στις κατοχικές δυνάμεις ύψους πολλών δις σημερινών ευρώ. Από το δάνειο αυτό εξοφλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, μόνο δύο δόσεις το 1943 και στη συνέχεια σταμάτησε η εξόφλησή του. Έκτοτε η Γερμανία με διάφορα προσχήματα όπως π.χ. «η ύπαρξη δυο Γερμανιών», αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει την υπόθεση. Στο παρελθόν σε αντίστοιχες ερωτήσεις κυρίως Ελλήνων ευρωβουλευτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωνε αναρμόδια να εμπλακεί στο θέμα με κύριο επιχείρημα το «διμερή χαρακτήρα» της συμφωνίας. Σήμερα πλέον με την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) έχουμε την «de facto» ανάληψη αρμοδιοτήτων από την Κομισιόν και την Ε.Κ.Τ στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα της δανειοδοτικής και δανειοληπτικής πολιτικής της Ελλάδας. Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1) Αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου ;
2) Θα συμβούλευε την Ελληνική Κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τη καταβολή του ποσού του κατοχικού δανείου με τις αναγκαίες αναπροσαρμογές και τόκους;»
Ο κ.Τρισέ στην πολύ λιτή, αλλά ιδιαίτερα «περιεκτική», απάντησή του, δηλώνει, και αυτός, αναρμόδιος διότι το «ζήτημα αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ».
To Γραφείο Τύπου