Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση δηλώνει πια με τον πιο επίσημο τρόπο ότι -στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της σωτηρίας του έθνους-δε θα διστάσει να προβεί σε απολύσεις μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των Υπουργών ότι κανένας μόνιμος υπάλληλος ή υπάλληλος αορίστου χρόνου δεν πρόκειται να απολυθεί, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά συνειδητά ψεύδη προς τον ελληνικό λαό.
Με ειρωνεία και ψέματα είχαν επιλέξει να απαντήσουν και σε διαδοχικές επίκαιρες ερωτήσεις μας στη Βουλή, με τις οποίες είχαμε αποκαλύψει ότι στο σχέδιο Κυβέρνησης και Τρόικας για μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο θα περνάει μέσα από υποχρεωτικές μετατάξεις – απολύσεις προσωπικού που η Κυβέρνηση έχει τεχνηέντως χαρακτηρίσει ως πλεονάζον, αφού καταργήσει κάθε κοινωνική δομή και μεταβιβάσει σημαντικά πεδία αρμοδιότητες του Δημοσίου στο κεφάλαιο, με μεταφορά του κόστους στον πολίτη».
Τα επίμαχα σημεία από τις επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλη Μουλόπουλου και οι σχετικές απαντήσεις που είχαν δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
1. Επίκαιρη Ερώτηση 17/01/ 2011 θέμα: «Δραστική μείωση των οργανικών θέσεων στις νέες, αποκεντρωμένες διοικήσεις – αποψιλώνονται οι δασικές υπηρεσίες της χώρας» : «τα τελικά προεδρικά διατάγματα που δημοσιεύτηκαν, αποψιλώνουν περαιτέρω τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες (…) και τις δασικές υπηρεσίες»
Απάντηση Γεωργίου Ντόλιου, υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «το ύφος της ερώτησης διέπεται από μια μεταφυσική λογική».
2. Επίκαιρη Ερώτηση 15/2/2011 θέμα: «Νέες μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο, με εργαλείο τις μαζικές μετατάξεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων προωθεί η κυβέρνηση» : «Η κυβέρνηση δρομολογεί νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημόσιων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημόσιων επιχειρήσεων (…) με το μέτρο των μετατάξεων θα μετακινηθούν 40.000 – 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου, δημόσιου τομέα».
Απάντηση Φίλιππου Σαχινίδη, υφυπουργού Οικονομικών : «η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες (…), οι οποίες θα επιτρέψουν πραγματικά να έχουμε εκείνες τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε εκείνους τους οργανισμούς που να παράγουν έργο επʼ ωφελεία της οικονομίας και των πολιτών».
3. Επίκαιρη Ερώτηση 30/3/2011 θέμα «Νέα μείωση στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του νέου μισθολογίου επεξεργάζεται η Κυβέρνηση»: «Με όχημα το νέο μισθολόγιο η κυβέρνηση μεθοδεύει την οριστική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και τη θεσμική κατοχύρωση των άδικων οριζόντιων περικοπών που υπεστήκαν το 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι, την κατάργηση σειράς επιδομάτων, χωρίς να ενσωματώνονται στο βασικό μισθό, τη μισθολογική ωρίμανση σε 4 αντί για δύο χρόνια κατόπιν «αξιολόγησης» και τη σύνδεση αμοιβών- αποδοτικότητας, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης εξάρτηση του εργαζόμενου από τους διοικητικούς και πολιτικούς προϊστάμενους».
Απάντηση Γεωργίου Ντόλιου, υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Με την απαρέγκλιτη τήρηση του 5/1 υπολογίζουμε, τα προσεχή τρία χρόνια, να μειώσουμε τους μισθούς στο δημόσιο περίπου κατά 200.000. Μπορείτε, λοιπόν, να βγάλετε εύκολα συμπέρασμα για το πώς θα μειωθεί το συνολικό μισθολογικό κόστος(…)Θα πληρώνουμε λιγότερο 200.000 μισθούς στο δημόσιο».