Υπέρογκες και ανεξέλεγκτες οι δαπάνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το κλίμα τρομοϋστερίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων πλήττει ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ σχετικά με την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο Π. Λαφαζάνης στην παρέμβασή του τόνισε:
Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας. Σας προσκαλέσαμε σήμερα με σκοπό να σας παρουσιάσουμε ορισμένα στοιχεία που έχουμε συλλέξει από επίσημες πηγές όσον αφορά το κόστος της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και για να καταθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την ατμόσφαιρα τρομοϋστερίας, που καλλιεργούν κύκλοι του εξωτερικού, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και στην οποία ενδίδει η κυβέρνηση, γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θεωρούμε ότι αυτό το κλίμα τρομοφοβίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θέτει σε ομηρία τη χώρα και θα έχει όλο και πιο επικίνδυνες, άκρως αυταρχικές και ανεξέλεγκτες, επιπτώσεις σε βάρος των πολιτικών δικαιωμάτων, των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού.
Κατ αρχήν όσον αφορά το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο πολύ φοβούμεθα ότι όχι μόνο αυξάνεται πέρα από κάθε όριο αλλά κι αν συνεχισθούν έτσι τα πράγματα, με τις τρόμο- ανάγκες και τις τρόμο- πιέσεις να κλιμακώνονται, ενώ η κυβέρνηση θα ενδίδει σ αυτές, θα σπάσει κάθε «ρεκόρ», επιβαρύνοντας τους έλληνες εργαζόμενους, σε μια περίοδο λιτότητας αλλά και τεράστιων αναγκών ανάπτυξης.
Θα θυμάστε ότι στις 16/10/03 έδωσαν από κοινού στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών μια καθησυχαστική συνέντευξη ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδης, η Πρόεδρος της ΟΕ του 2004 κ. Γ. Αγγελοπούλου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Φ. Νασιάκος και ο Διευθυντής Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων κ. Β. Κωνσταντινίδης.
Τότε, ο κ. Φλωρίδης είχε πει ότι το κόστος Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων θα ανέλθει στα 600 εκ. ευρώ, και το πολύ 10-20% παραπάνω απ αυτό το ποσό.
Οφείλω να πω ότι τα ποσά αυτά ελέγχονται σαφώς για ανακρίβεια.
Ήδη, από τις 27/9/02, περίπου ένα χρόνο πριν, είχα καταθέσει ερώτηση στο Υπ. Δημόσιας Τάξης για το κόστος της Ολυμπιακής Ασφάλειας και πήρα απάντηση, που είναι στη διάθεσή σας, με την οποία, τότε, πριν ένα χρόνο, το Υπουργείο μου έλεγε ότι αυτό το κόστος θ ανέλθει στα 788 εκ. ευρώ. Παραπάνω δηλαδή απ όσα αξιολογεί τώρα ο κ. Υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Προσωπικά, βεβαίως, δεν αρκέστηκα στις τότε εκτιμήσεις του Υπ. Δημόσιας Τάξης. Επανήλθα, στις 19/9/03 και με νέα ερώτησή μου και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, ζητούσα επιμόνως όλα τα σχετικά στοιχεία για τις δαπάνες Ολυμπιακής Ασφάλειας.
Από τις απαντήσεις που πήρα, στις 3/10/03, οι οποίες έχουν σοβαρότατες ελλείψεις και είναι στη διάθεσή σας για δική σας επεξεργασία, προκύπτουν τα εξής δεδομένα (τα οποία καταθέτω σε σχετικό Πίνακα που θα σας διανείμω).
Πρώτον: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης μου απάντησε ότι οι εκτιμώμενες δαπάνες για την Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων των αρμόδιων αρχών του Υπουργείου (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΥΠ)αναμένεται να φτάσουν τα 900 εκ. ευρώ, από τις οποίες 452,3 εκ. ευρώ αφορούν τον Τακτικό Προϋπολογισμό και 446 εκ. ευρώ αφορούν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Δεύτερον: Από την απάντηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας προκύπτουν δαπάνες για εξοπλισμούς και μέσα, που θ ανέλθουν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στα 150 εκ. ευρώ ενώ θα διατεθούν κι άλλα 36,6 εκ. ευρώ για εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας σε 9 λιμάνια, η δημιουργία Κέντρων Επιχειρήσεων κλπ.
Τρίτον: Από την απάντηση του Υπουργείου Εθνικής ʼμυνας, που διεξήγαγε και το σχετικό διαγωνισμό, προκύπτει ότι τα συστήματα ασφάλειας C4Ι, τα οποία κατακυρώθηκαν στην αμερικάνικη εταιρεία SAIC, θα κοστίσουν 255 εκ. ευρώ.
Το κονδύλι αυτό είναι εγγεγραμμένο, σύμφωνα με την απάντηση του ίδιου Υπουργείου(είναι στη διάθεσή σας) στους εξοπλισμούς 2000-2003 (26/9/03) και ειδικότερα στα Προγράμματα ΕΜΠΑΕ 2001-2008, με σύμβαση από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων (ΓΔΑΕ).
Το συνολικό ποσό αυτού του είδους των συμβάσεων για την Ολυμπιακή Ασφάλεια από την ΓΔΑΕ, ενταγμένων στα προγράμματα ΕΜΠΑΕ 2001-08, ανέρχεται, μαζί με τη σύμβαση για την προμήθεια των C4Ι, στα 620 εκ. ευρώ.
Φυσικά, δεν μπορώ να διακρίνω ακριβώς πόσες απ αυτές τις δαπάνες μπορεί να έχουν συμπεριληφθεί στο ΠΔΕ του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ή του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το βέβαιον, όμως, είναι ότι αρκετές, αν όχι οι περισσότερες, δεν έχουν συμπεριληφθεί, αν κρίνουμε από τα ποσά του ΠΔΕ των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας των ετών 2002-03, που είναι ασήμαντα.
Επομένως αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι μέχρι τώρα δαπάνες που έχουν προγραμματιστεί για την Ολυμπιακή Ασφάλεια είναι διπλάσιες μέχρι τριπλάσιες απ αυτές που κάνει λόγο η κυβέρνηση.
Αν από την πλευρά των αρμόδιων αρχών προκύπτουν αμφισβητήσεις για αυτά τα στοιχεία, τότε τους προκαλούμε να καταθέσουν όλες μία προς μία τις δαπάνες, που έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται, για την Ολυμπιακή Ασφάλεια από τους τακτικούς προϋπολογισμούς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμβάσεων των αρμόδιων Υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής ʼμυνας, Ανάπτυξης και να συγκρίνουμε τα μεγέθη.
Στην πραγματικότητα αυτές οι δαπάνες θ αυξηθούν ακόμα παραπάνω κι αυτό διότι:
Η τρομοϋστερία που έχει αρχίσει να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις δεν θα έχει συνέπειες μόνο στο ύψος «ρεκόρ», που κινδυνεύουν να φθάσουν οι δαπάνες Ολυμπιακής Ασφάλειας αλλά και βαρύτατες συνέπειες στην εθνική μας ανεξαρτησία, τα ατομικά δικαιώματα, τις πολιτικές και δημοκρατικές ελευθερίες.
Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτής της τρομοϋστερίας είναι το πρωτοσέλιδο άρθρο σε μεγάλη και έγκυρη καθημερινή εφημερίδα του Μπρους Χόφμαν, που είναι αντιπρόεδρος της Rand Corporation, αμερικανικού ιδρύματος στρατηγικών Μελετών, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων τους αμερικάνικου Πενταγώνου.
Αυτός ο κύριος αναγόρευε την Αθήνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, σε υπαριθμόν 1 στόχο των τρομοκρατών και προσέφερε την ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα που αιτιολογούσε ένα τέτοιο τρομοκρατικό χτύπημα.
Στο πλαίσιο αυτό:
Η εμπλοκή των επτά χωρών που συμμετέχουν στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα (ΟΣΟ) για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τείνει να εξελιχθεί σε κηδεμονία των ελληνικών υπηρεσιών.
Κεντρική θέση στο σχεδιασμό, υλοποίηση και εκπαίδευση για τα μέτρα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν αναλάβει, κυρίως, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα πλημμυρίσει με πράκτορες αυτών των υπηρεσιών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
Επίσης η απαράδεκτη «συνεργασία» με το ΝΑΤΟ έχει δύο σκέλη:
α) Χρησιμοποίηση των Νατοϊκών AWACS για την επιτήρηση του εναέριου ελληνικού χώρου
β) Αξιοποίηση της Νατοϊκής δύναμης νηοψιών της Μεσογείου για τον έλεγχο των ελληνικών θαλασσών.
Ασκούνται πιέσεις για μια ακόμα πιο ουσιαστική εμπλοκή του ΝΑΤΟ μέσω της νέας Νατοϊκής δύναμης ταχείας αντιτρομοκρατικής αντίδρασης και του νέου ρόλου που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ κατά της τρομοκρατίας.
Όσον αφορά τα συστήματα Ασφάλειας C4I που ανατέθηκαν τελικώς στην αμερικάνικη SAIC, η οποία είχε ανταγωνίστρια την RAYTHEON, που ας σημειώσουμε δεν βγήκε παραπονούμενη, διότι πήρε από το Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας μια αναλόγου ύψους σύμβαση ασφαλείας.
Ζήτησα, μέσω της Βουλής, και πήρα τη σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας και την SAIC.
Δεν μπορώ να τη δώσω στη δημοσιότητα διότι, κακώς, το Υπ. Εθνικής ʼμυνας τη χαρακτηρίζει εμπιστευτική και λέει ότι υπάρχει ρήτρα για μη κοινοποίησή της σε τρίτους.
Δεν μπορεί να εξάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα, από το κείμενο σύμβασης, που έλαβα, διότι λείπουν τα κρίσιμα παραρτήματα, ενώ υπάρχει κενό, στο σχετικό άρθρο για τα αντισταθμιστικά οφέλη. Ζητάμε από το Υπουργείο Εθνικής ʼμυνας να δώσει στη δημοσιότητα την πλήρη σύμβαση με όλα τα παραρτήματά της.
Από τη σύμβαση προκύπτει ότι το σύστημα ΤΕΤΡΑ που είναι η βάση των C4I δεν μεταβιβάζεται αλλά παραχωρείται για χρήση επί μια δεκαετία.
Το Αερόπλοιο, επίσης, που θα υπερίπταται της Αθήνας, παρακολουθώντας τα πάντα, παραχωρείται για 3 μήνες.
Σύμφωνα με τον Ντ. Γιούμπς, αντιπρόεδρο της SAIC και πρώην αντιπροέδρο του αντιτρομοκρατικού γραφείου του FBI, πρώτη φορά μια ιδιωτική εταιρεία εμπλέκεται τόσο πολύ στην Ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων! Να σημειώσουμε ότι η SAIC έχει συνάψει συμβόλαιο με ειδικό ρόλο στην «ασφάλεια» και τα ΜΜΕ στο Ιράκ!
Με βάση τα συστήματα C4I, το Αερόπλοιο και τα ελικόπτερα που θα το συνοδεύουν, τις τουλάχιστον 1250 κάμερες και το πλήθος άλλων μέσων επιτήρησης, θα παρακολουθούνται μέρα- νύκτα οι επικοινωνίες και κάθε κίνηση στο Λεκανοπέδιο.
Αν προσθέσουμε τους 70 χιλ. αστυνομικούς και τους 10 χιλ. άνδρες και γυναίκες των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, τότε, η Αθήνα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα μετατραπεί σε μια ασφυκτικά επιτηρούμενη, αστυνομοκρατούμενη και στρατοκρατούμενη πόλη.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» από επιστημονική φαντασία θα έχει γίνει πράξη.
Εγείρονται πελώρια θέματα:
Η πανάκριβη ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει να τεθεί πάνω από τη Δημοκρατία.
Και το πιο μεγάλο ερώτημα είναι: τι θα γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα συστήματα C4I και όσα τα συνοδεύουν;
ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; Ποιος θα απαντήσει;
To Γραφείο Τύπου