Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/05/2011

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση επιτροπής «για το εθνικό θέμα του δημόσιου χρέους»


δείτε το βίντεο


•    Το χρέος είναι βαθύτατα ταξικό. Για το χρέος φταίει η μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και οι φοροαπαλλαγές που πήραν.

•    Αν τα έσοδα την περίοδο 2000-2008 από τη φορολογία του κεφαλαίου ήταν στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, το κράτος θα είχε εξοικονομήσει 95 δις ευρώ.

•    Να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Πώς δημιουργήθηκε το χρέος, ποιο μέρος του είναι νόμιμο, πώς μπήκαμε στο μηχανισμό στήριξης, ποιοι κατέχουν το χρέος.

•    Επιτροπές Ελέγχου του χρέους έχουν γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Αμερικάνικο Κογκρέσο, στην Ιρλανδία, στην Ισλανδία.

•    Περιμένω να αποδοκιμάσετε την επίτροπο. Ή να της ζητήσετε να παραιτηθεί ή να την αποδοκιμάσετε. Αλλιώς όχι μόνο το Spiegel θα ήταν απόλυτα αληθές σε όλα όσα έλεγε αλλά και εσείς ως κυβέρνηση θα έχετε τεράστια ευθύνη για τις ζημίες που θα προκληθούν στην ελληνική οικονομία.

•    Αν δεν αποδοκιμάσετε τις δηλώσεις της κας Δαμανάκη σημαίνει ότι έχετε συν-ευθύνη, σημαίνει ότι είστε θλιβεροί ακόλουθοι επικίνδυνων, ψεύτικων και εκβιαστικών διλημμάτων που θέλετε να θέσετε στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία χωρίς να σας νοιάζει για τις συνέπειες.

•    Ο λαός είναι υπερήφανος και όποιο δημοψήφισμα και δίλημμα να του θέσετε θα επιλέξει το αντίθετο απʼ αυτό που εσείς θα υποστηρίξετε. Χθες είχαμε την ομορφότερη πλατεία Συντάγματος απʼ όσες άλλες φορές έχω δει. Το πραγματικό αίτημα που ζητάει ο κόσμος που αυθορμήτως ξεσηκώνεται  είναι δημοκρατία.

•    Ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει και είσαστε πια επικίνδυνοι. Όσο γρηγορότερα δώσετε το λόγο στο λαό, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.


«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυο μήνες περίπου μετά την αίτηση που καταθέσαμε στον Πρόεδρο της Βουλής, συζητάμε την πρότασή μας δηλαδή για σύσταση επιτροπής που θα ελέγξει το δημόσιο χρέος της χώρας μας, αυτό δηλαδή για το οποίο συζητάμε 1,5 χρόνο τώρα και αποτελεί κομβικό σημείο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας γιʼ αυτό το βραχνά που έχει δεθεί στο λαιμό μας, ερχόμαστε σήμερα εδώ στη Βουλή δεν στέκομαι τόσο στο γεγονός ότι ο Κανονισμός λέει ότι μια εβδομάδα μετά έπρεπε να συζητηθεί και όχι δυο μήνες, στέκομαι τόσο στο γεγονός ότι αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο για μια ορθολογικά λειτουργούσα κοινοβουλευτική δημοκρατία. Τι δηλαδή; Να κάτσουμε σε μια επιτροπή και να ελέγξουμε, τι χρωστάμε, πόσο χρωστάμε που το χρωστάμε;

Ερχόμαστε τώρα εδώ γιατί κάτι το οποίο θα ήταν αυτονόητο και δυστυχώς βλέπουμε κάτι το οποίο δεν μας ξαφνιάζει. Ότι τόσο οι κύριοι συνάδελφοι του κυβερνώντος κόμματος όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεπικουρούμενοι βεβαίως και από τους συναδέλφους του ΛΑΟΣ, αρνούνται το αυτονόητο. Και αρνούνται το αυτονόητο για δυο λόγους. Πρώτον γιατί προφανώς έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά, δεύτερον, γιατί δεν θέλουν ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια.

Τι θα έπρεπε να μάθουμε δηλαδή; Τι ζητάμε εμείς να μάθουμε. Να μάθουμε πως δημιουργήθηκε το χρέος. Ποιο μέρος του είναι νόμιμο. Πώς μπήκαμε και γιατί σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης και με ποιους όρους μπήκαμε που μας έχουν δέσει χειροπόδαρα. Ποια είναι αυτή η διαβόητη δανειακή σύμβαση αυτού του μηχανισμού γιατί δεν την φέρνετε στη Βουλή τόσο καιρό για ψήφιση; Και με ποιο δικαίωμα πήρατε μια απόφαση που μας δένει τα χέρια και δεν μας επιτρέπει έστω και τώρα  να αναζητήσουμε αλλού δυνατότητες δανεισμού και να έχουμε υποθηκεύσει και την ασυλία του δημοσίου.

Γιατί δεν θέλετε να ελεγχτούν επιτέλους μια προς μια όλες αυτές οι συμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών που έφτιαξαν το χρέος, να μάθουμε, να μάθει ο ελληνικός λαός ποιοι κρατούν στα χέρια τους τα ελληνικά ομόλογα. Ποιοι είναι αυτοί δηλαδή που έχουν θέσει σε ομηρία τη χώρα, το λαό, το μέλλον των παιδιών μας.

Να κάνουμε επιτέλους μια χαρτογράφηση του χρέους. Να γνωρίζουμε τα στατιστικά του αλλά και όχι μόνο αυτό θα σας έλεγα εγώ. Να μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι, ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που σορτάρουν στη δημόσια περιουσία; Ποιος είναι ο ρόλος της Goldman Shacks δεν την ξέρετε; Δεν ξέρετε το ρόλο αυτής της τράπεζας που ελέγχει την παγκόσμια οικονομία και που βεβαίως μαθαίνουμε ότι παίζει και σημαντικότατο ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και στην οικονομία της χώρας μας. Πρώην υπάλληλοι της διαχειρίζονται το δημόσιο χρέος. Να μάθουμε ακόμη-ακόμη αν θέλετε και ποιοι είναι αυτοί οι Έλληνες που έχουν μεταφέρει τις περιουσίες τους στο εξωτερικό σε μια περίοδο κρίσης. Δεν είναι οι συνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι που τους κόβετε τους μισθούς. Είναι αυτοί που πήγαν προχθές ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου για να τους δώσουν τα διαπιστευτήριά τους, οι βιομήχανοι. Οι μεγάλοι ευεργέτες είναι! Κάποιοι λένε για 600 δις σε τράπεζες της Ελβετίας, γιατί να μη μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι ευεργέτες.

Να γίνει περιουσιολόγιο επιτέλους σε αυτή τη χώρα να μάθουμε που και ποιοι έχουν καταθέσεις; Γιατί δεν θέλετε; Δεν θέλετε όμως. Να σας πω γιατί δεν θέλετε. Δεν θέλετε διότι η αλήθεια είναι επικίνδυνη διότι θα αναδείξει και τις βαριές πολιτικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος αλλά και την ταξικότητα των επιλογών σας.

Επιπλέον όμως δεν είναι ότι δεν θέλετε το πρόβλημα, είναι ότι έρχεστε εδώ και με θράσος. Απύθμενο θράσος. Αυτό στο οποίο εσείς οδηγείτε με την πολιτική σας τον ελληνικό λαό  στη χρεοκοπία, το χρεώνετε στην Αριστερά. Και για να ξεκαθαρίσω κάτι. Εμείς δεν λέμε να γίνει μια επιτροπή να δούμε ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο και να ξεμπερδεύουμε με το παράνομο και να φορτώσουμε στις πλάτες του ελληνικού λαού το νόμιμο. Όχι δεν λέμε αυτό. Εμείς λέμε ότι η αλήθεια είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στη διαμόρφωση της συνείδησης του ελληνικού λαού για να παλέψει απέναντι σε όσους θέλουν την υποδούλωση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Και λέμε κάτι πολύ απλό. Από τη σύγχρονη διεθνή οικονομική εμπειρία, έχει αποδειχθεί ότι καμία χώρα, κανένα κράτος, καμιά οικονομία που έφθασε να έχει ένα χρέος μη διαχειρίσιμο πάνω από το 160% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Δεν μπόρεσε τελικά και δεν επεδίωξε να το αντιμετωπίσει με λογιστικό αλλά με πολιτικό τρόπο. Το ζήτημα είναι με ποιους συσχετισμούς; Ώστε αυτή η πολιτική λύση που θα δοθεί κάποια μέρα, θα είναι προς όφελος του λαού και όχι εις βάρος του λαού.

Μιλάμε εδώ και ένα 6μηνο και δεν μιλάμε εμείς κύριε Σαχινίδη, ο πρώην Πρωθυπουργός το έβαλε πρώτος το ζήτημα της αναδιάρθρωσης. Εμείς μιλάμε για μια επιθετική αναδιαπραγμάτευση. Αλλά προσέξτε, μιλάνε όλοι για την αναδιάρθρωση λες και είναι κάτι το οποίο θα το επιλέξουμε να γίνει ή να μη γίνει. Είναι σαν να λέμε θέλουμε να βρέξει ή δεν θέλουμε να βρέξει. Αυτοί που θέλουν να βρέξει είναι επικίνδυνοι αυτοί που δεν θέλουν να βρέξει κάνουν λάθος. Το ζήτημα δεν είναι αν θέλουμε ή δεν θέλουμε να βρέξει. Το ζήτημα είναι αν η βροχή που θα έρθει κάποια στιγμή θα είναι κατακλυσμός ή ευλογία. Αν θα προετοιμαστούμε έτσι ώστε να φτιάξουμε αποταμιευτήρες για να κρατήσουμε το νερό και να ποτίσουμε την άγονη γη, να φτιάξουμε αναχώματα για να μη πλημμυρίσουμε ή η βροχή που θα έρθει θα κατακλύσει όλη την κοινωνία και πρώτους και κύριους τους φτωχούς, τους μη έχοντες, τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, γιατί οι άλλοι έχουν βγάλει έξω τα λεφτά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας λέτε τόσο καιρό ότι αυτά τα οποία λέμε είναι ανεφάρμοστα, είναι μίζερα, δεν έχουν γίνει πουθενά, είναι ουτοπία. Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι αντίστοιχες επιτροπές αυτής που εμείς ζητάμε για να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια και για να συνειδητοποιήσει ο λαός γιατί χρωστάμε –και να σας πω και κάτι άλλο γιατί με προκαλούσατε συχνά το 2010 λέγοντάς μου βρες μου 54 δις και μετά έλα να μιλήσεις, έληγαν τα ομόλογα, αν ήξερε ο ελληνικός λαός πέρσι όταν μας βάζατε χειροπόδαρα στο μηχανισμό ότι ένα από τα ομόλογα  τα οποία έληγαν ήταν 10ετές ομόλογο της κυβέρνησης Σημίτη με υπουργό τον Πρωθυπουργό, με επιτόκιο σχεδόν 6% προκειμένου να κάνουμε ολυμπιακούς αγώνες και να χορέψουν τα ποντίκια στο αλεύρι, να περάσουν καλά οι παρατρεχάμενοι, να δώσουμε μίζες για το C4Ι, για τη Siemens, τότε τη στάση θα κρατούσε ο ελληνικός λαός; Να λοιπόν γιατί δεν θέλετε ένα απλό πράγμα να μάθουμε που είναι τα ομόλογα, γιατί δανειστήκαμε, που πήγαν τα λεφτά.

Σας πληροφορώ όμως ότι αντίστοιχες επιτροπές δεν έχουν συσταθεί μονάχα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αντίστοιχες επιτροπές, επιτροπή ελέγχου και διαφάνειας για την κρίση, έχει συσταθεί και στο ευρωκοινοβούλιο που παράγει έργο σημαντικό, στο Αμερικανικό Κογκρέσο μετά την τελευταία κρίση, προ 2ετίας, στην Ισλανδία για να διαπιστώσουν από πού προήλθε αυτή η κρίση των τραπεζών, στην Ιρλανδία και σε πολλές άλλες χώρες.

Βεβαίως εσείς προσπαθείτε, κυρίως η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί εντάξει από την πλευρά του ΛΑΟΣ υπήρξε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση με ιδεολογικό πρόσημο, πρέπει να συνεχίσουμε να πληρώνουμε μέχρι να εξαντλήσουμε και τον τελευταίο και να μην δούμε τίποτα. Από την δική σας πλευρά όμως αρέσκεστε να πατάτε σε δυο βάρκες. Να λέτε βεβαίως, διαφάνεια αλλά στην πραγματικότητα να θέλετε να συγκαλύψετε τα πράγματα. Και αυτό σας το λέω γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός 16-5-2010 σε συνέντευξή του στο CNN είπε –όχι ότι θα φτιάξει, μπορεί να έκανε λάθος εκ παραδρομής, αν και στα αγγλικά όταν μιλάει κάνει λιγότερα λάθη, είχε πει ότι έχει ήδη κάνει επιτροπή που θα ερευνήσει το θέμα του χρέους. Είχε πει λοιπόν, ο Πρωθυπουργός ότι έχει ήδη κάνει επιτροπή που θα ερευνήσει το θέμα του χρέους. Όσο εσείς την είδατε, άλλο τόσο την είδαμε και εμείς. Και τώρα φυσικά πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Τι λέτε δηλαδή; Ναι μεν θα κάνουμε –πως θα κάνουμε, όχι ξεχωριστή επιτροπή- θα παντρέψουμε δυο υπάρχουσες επιτροπές με ήδη βεβαρυμμένο έργο, άρα στην πραγματικότητα δεν θα ασχοληθούν γιατί δεν θα έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τα επίμαχα ζητήματα τα οποία εμείς θέλουμε να αναδειχθούν, αλλά δεν λέμε και όχι, αλλά στην πραγματικότητα όλη μας η ανάλυση είναι ότι δεν θα δούμε τίποτα. Προσέξτε, ούτως ή άλλως εδώ υπάρχουν διεργασίες σημαντικές και σε ελληνικό και σε διεθνές  επίπεδο.

Με πρωτοβουλία της ανεξάρτητου Βουλευτού της κας Σακοράφα έχει ήδη προχωρήσει μια διαδικασία για την επιτροπή λογιστικού ελέγχου, αν το ελληνικό κοινοβούλιο ήθελε πραγματικά να στηρίξει αυτή την προσπάθεια μπορεί να μαθαίναμε πολύ σημαντικά πράγματα, ξέρουμε όμως ότι δεν θα το κάνετε. Και ξέρουμε ότι δεν θα το κάνετε γιατί δεν σας συμφέρει να λέτε δημόσια την αλήθεια για τον υπεύθυνο της συσσώρευσης του χρέους. Και έρχομαι στην ουσία. Το χρέος είναι βαθύτατα ταξικό κύριοι συνάδελφοι, δεν φταίει όπως μας έλεγαν τόσο καιρό οι υψηλοί μισθοί στο δημόσιο και οι υψηλές συντάξεις. Αυτό δεν θέλετε να βγει προς τα έξω με στοιχεία. Φταίει η μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και οι φοροαπαλλαγές που δόθηκαν όλη την περίοδο της ανάπτυξης. Αν την περίοδο 2000-2008 τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου ήταν στο αντίστοιχο μέσο όρο τον ευρωπαϊκό θα είχαμε εξοικονομήσει όσα πήραμε από το μνημόνιο, περίπου 95 δις. Αυτά λοιπόν δεν θέλετε να βγούμε, όπως επίσης τι έγινε και με τα εξοπλιστικά. Πως μπορούμε τώρα να δίνουμε 800 εκατ. για εξοπλισμούς ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια δίναμε γύρω στα 4 δις.

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι αυτό το οποίο εμείς ζητάμε θέλει άλλη αντίληψη, άλλους συσχετισμούς, άλλη πολιτική βούληση. Στην πραγματικότητα μέσα σε αυτό το θολό τοπίο, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που από τρεις διαφορετικούς Υπουργούς Οικονομικών μπορεί να ακούσεις πέντε διαφορετικές απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης. Ο έλεγχος του χρέους θα ήταν ένα εργαλείο ισχυρής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κρίμα που δεν το δέχεστε. Αλλά βεβαίως αυτό απαιτεί μια άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση με σθένος να διαπραγματευθεί προς τα έξω με τους δανειστές και όχι με μοναδικό μέλημα να ζορίζει και να εκβιάζει μέσα, τον ελληνικό λαό.

Διότι εσείς 1,5 χρόνο τώρα κυβερνάτε με σύμμαχο το φόβο του λαού και με εργαλείο τον εκβιασμό. Εκβιάζετε τους Βουλευτές σας, εκβιάζετε τα μέλη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που τώρα φεύγουν και σας εγκαταλείπουν, εκβιάζετε τέλος σύσσωμο τον ελληνικό λαό.

Όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της κυβέρνησης, μέχρι πρότινος είχα την αίσθηση ότι είσαστε απλά ανίκανοι να διαπραγματευθείτε. Ούτε θέλατε, ούτε μπορούσατε. Από χθες διαπιστώνω ότι δεν είσαστε μόνο ανίκανοι να διαπραγματευθείτε, είστε και επικίνδυνοι. Είστε και επικίνδυνοι! Εσείς έτσι όπως πάτε θα οδηγήσετε σε κατάρρευση τις τράπεζες πριν καταρρεύσουν από μόνες τους. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να εκτιμήσει το γεγονός ότι σε αυτό τον πρωτοφανή εκβιασμό του κ. Δασκαλόπουλου εσείς φανήκατε να τον υιοθετείτε. Καλά ο κ. Δασκαλόπουλος δεν έχει κανένα λόγο να είναι υπεύθυνος τη δουλειά του κάνει. Δεν ζητάμε ευθύνη. Αυτός λέει κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις. Περνάει το μνημόνιο κερδίζω πληρώνει ο λαός, βγαίνουμε από το ευρώ πάλι κερδίζω. Έχουμε τα λεφτά έξω τα φέρνουμε αγοράζουμε μισοτιμής τη χώρα. Εσείς όμως;

Πριν από 1,5 μήνα περίπου ο εισαγγελέας κινήθηκε για να εξετάσει έναν ατυχή τορναδόρο από την Κρήτη ο οποίος σε ένα mail μίλησε για έξοδο από το ευρώ. Άραγε που είναι ο εισαγγελέας τώρα για να εξετάσει την κυρία Δαμανάκη την επίτροπο. Η οποία ως μεγάφωνο της διεθνούς κερδοσκοπίας που παίζει παιχνίδια με το ευρώ έθεσε ζήτημα εξόδου. Και σεις όχι απλά δεν την καταδικάσατε, δεν την αποδοκιμάσατε αλλά χαμογελάτε, κλείνετε το μάτι στον κ. Δασκαλόπουλο. Προφανώς αν και τώρα κύριε Σαχινίδη περιμένω να αποδοκιμάσετε την επίτροπο. Ή να της ζητήσετε να παραιτηθεί ή να την αποδοκιμάσετε. Αλλιώς όχι μόνο το Spiegel θα ήταν απόλυτα αληθές σε όλα όσα έλεγε αλλά και σεις ως κυβέρνηση θα έχετε τεράστια ευθύνη για τις ζημίες που θα προκληθούν στην ελληνική οικονομία. Και άρα ο εισαγγελέας μάλλον στο Μαξίμου πρέπει να πάει και όχι στον τορναδόρο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν παίζουν με τη φωτιά οι σοβαρές και υπεύθυνες κυβερνήσεις αν χαράζουν μια πολιτική την πραγματοποιούν. Εσείς παίζετε με τη φωτιά διότι το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να εκβιάζετε το λαό. Βεβαίως έχω ζητήσει επανειλημμένως απʼ αυτό το Βήμα δημοψηφίσματα. Δημοψηφίσματα όμως που δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας, βάζουν άλλη προοπτική να μπει ο λαός μπροστά και αυτό να είναι όπλο διαπραγμάτευσης και προς τα έξω.

Εσείς τον μόνο εκβιασμό που βλέπετε είναι στο λαό, όχι προς τα έξω. Και επειδή μας προκαλείτε διαρκώς, θα ήθελα να σας πω ότι δημοψηφίσματα έχουν γίνει δεκάδες στην Ευρώπη. Από το 1972 μέχρι   σήμερα έχουν γίνει 34 δημοψηφίσματα σε κράτη μέλη της Ευρώπης. Το 2005 έγινε δημοψήφισμα στην Γαλλία. Ποιο ήταν το ερώτημα: «Έγκρισης ή απόρριψης του ευρωσυντάγματος». Υπερίσχυσε το όχι. Δεν βγήκε όμως κανείς τότε να πει ότι η Γαλλία θα επιστρέψει στο φράγκο όπως εσείς λέτε τώρα ότι το δίλημμα είναι δραχμή ή μνημόνιο; Σας λέγω λοιπόν ότι τούτος ο λαός είναι υπερήφανος και όποιο δημοψήφισμα και δίλημμα να του θέσετε θα επιλέξει το αντίθετο απʼ αυτό που εσείς θα υποστηρίξετε. Να το ξέρετε αυτό και να μην παίζετε με τη φωτιά. Όμως να ξέρετε ότι το πραγματικό αίτημα που ζητάει τούτη την ώρα ο κόσμος που αυθορμήτως ξεσηκώνεται και χθες είχαμε την ομορφότερη πλατεία Συντάγματος απʼ όσες άλλες φορές έχω δει. Το αίτημα είναι δημοκρατία. Ο πολιτικός σας χρόνος τελειώνει και είσαστε πια επικίνδυνοι. Όσο γρηγορότερα δώσετε το λόγο στο λαό, τόσο το καλύτερο για τη χώρα».

Απάντηση στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη:

«Κύριε Σαχινίδη, τώρα μας μιλήσατε δυστυχώς με τα επιχειρήματα των πιστωτών μας, των δανειστών μας, γιʼ αυτό μιλάτε για τζαμπατζήδες, για παπατζήδες. Λυπάμαι που σας το λέω αλλά αν ήσασταν διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης η οποία σας έστελνε να διαπραγματευτείτε με τους πιστωτές της και εσείς ερχόσασταν πίσω στο διοικητικό της συμβούλιο και μεταφέρατε αυτούσια τα επιχειρήματα των δανειστών, τότε αμέσως το διοικητικό συμβούλιο θα σας απέλυε. Το δυστύχημα είναι ότι εσείς παραμένετε στη θέση σας. Δεν πήρα όμως το λόγο γιʼ αυτό.

Πήρα το λόγο για να σας υπενθυμίσω ότι σας ζήτησα στην ομιλία μου να αποδοκιμάσετε επισήμως την επίτροπο, την κ. Δαμανάκη και τις δηλώσεις της. Λυπάμαι για την αξιολογική σας κρίση διότι αντʼ αυτού μας είπατε ότι και στην αρθρογραφία της «ΑΥΓΗΣ», στο διάλογο, κατατίθενται απόψεις που αφορούν στο ευρώ. Είστε σοβαρός κύριε υπουργέ; Το ίδιο είναι; Το ίδιο είναι στο διάλογο μιας εφημερίδας και η δήλωση μιας επιτρόπου που προκάλεσε ακόμα και άνοδο των speads, των ομολόγων της Γερμανίας κατά 25 μονάδες βάσης και διάψευση του κ. Altafaz. Λυπάμαι για την αξιολογική σας κρίση.

Αυτό που σας λέω είναι το εξής: αν δεν την αποδοκιμάσετε σημαίνει ότι έχετε συν-ευθύνη, δυστυχώς δηλαδή σημαίνει ότι είστε θλιβεροί ακόλουθοι επικίνδυνων, ψεύτικων και εκβιαστικών διλημμάτων που θέλετε να θέσετε στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κοινωνία χωρίς να σας νοιάζει για τις συνέπειες».