Τεράστια αναστάτωση υπάρχει σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία μειώνει κατά 50% το εποχιακό προσωπικό δακοκτονίας (γεωπόνους, αποθηκάριους, παγιοθέτες και λοιπό εργατοτεχνικό προσωπικό) σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου.
Ο αριθμός των γεωπόνων και του λοιπού εργατοτεχνικού προσωπικού που απασχολούνταν στη δακοκτονία μέχρι και το 2010 καθοριζόταν βάσει μελετών για το πώς μπορεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να γίνει η δακοκτονία.
Η απόφαση αυτή, με την οποία μειώνεται κατά 50% το εποχιακό προσωπικό δακοκτονίας τη φετινή χρονιά, θα έχει δραματικές συνέπειες στην ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου, με τραγικές επιπτώσεις στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, αλλά και στην ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της Πελοποννήσου, όπως και όλης της χώρας.
Με δεδομένο ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί το κύριο προϊόν της Πελοποννήσου και ένα από τα βασικότερα προϊόντα της χώρας, οι συνέπειες συνολικά για τη γεωργία και την προοπτική του ελαιολάδου θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Αποδεικνύεται, έτσι, για μια ακόμη φορά ότι η πολιτική του μνημονίου φέρνει καταστροφή σε όλους τους τομείς της παραγωγικής δραστηριότητας.
Δείγμα αντιφατικής πολιτικής, άλλωστε, συνιστά το γεγονός ότι την ίδια ώρα ο κύριος Υπουργός επισκέπτεται τις περιφέρειες της χώρας και εκφωνεί λόγους στα Περιφερειακά Συμβούλια για τη μεγάλη σημασία που δίνετε στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και προωθεί τα περίφημα «καλάθια των αγροτικών προϊόντων».
Κατόπιν όλων αυτών,
ερωτάται ο κύριος Υπουργός,
• θα τροποποιήσει άμεσα την απόφαση για «κατανομή εποχικού προσωπικού Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής – Πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου της ελιάς» με ημερομηνία 27/5/2011 και αρ. πρωτ. 167690, ώστε να προσληφθεί και το 2011 ο ίδιος αριθμός προσωπικού που προσλαμβανόταν μέχρι και το 2010;
Η ερωτώσα βουλευτής
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία