Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/06/2011

Συνάντηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη, με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ/Λ

ΔΙΩΤΗ: Συνειδητή κίνηση η απαξίωση των δημόσιων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων

Την αδυναμία προγραμματισμού του νέου ακαδημαϊκού έτους λόγω της έμμεσης κατάργησης των 4 τμημάτων του ΤΕΙ Λάρισας αλλά και της χθεσινής εγκυκλίου του Υφυπουργού Παιδείας προς τα ΤΕΙ της χώρας, με την οποία απογυμνώνονται πλήρως από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό τα μεγάλα Ιδρύματα –μεταξύ αυτών και το ΤΕΙ/Λ-, εξέφρασαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ/Λ, στη συνάντηση που είχαν για επίκαιρα ζητήματα με τη βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Οι καθηγητές κατέθεσαν τον προβληματισμό τους για το νόμο-πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει προηγηθεί καμία συζήτηση με τους αρμοδίους φορείς (ΠΟΣΔΕΠ-ΟΣΕΠ/ΤΕΙ) και ότι θα είναι εγκληματικό να περάσει σε θερινό τμήμα της Βουλής. Επίσης, έβαλαν το ζήτημα του νέου ν/σ που ετοιμάζει το Υπουργείο για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, τονίζοντας ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστήσει την τεχνολογική εκπαίδευση παρακλάδι των ΤΕΙ που θα οδηγήσει σε Τεχνολογικά Ιδρύματα δύο ταχυτήτων.

Ειδικότερα, για τα υπό κατάργηση Τμήματα σημείωσαν ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές γίνονται χωρίς κανένα ακαδημαϊκό υπόβαθρο, στηλιτεύοντας ότι μόλις χθες η Υπουργός παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με (μικρο)πολιτικά κριτήρια, και ζήτησαν την κινητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας, ώστε να μην υπάρξει απαλοιφή τους από το μηχανογραφικό.

«Μόνο ενωμένοι, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι φοιτητές και οι πολίτες, μπορούν να παγώσουν την υλοποίηση των αποφάσεων του ΥπΠΔΒΜΘ» υποστήριξε μεταξύ άλλων η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η υπουργός έχει πολλές φορές παραδεχτεί δημόσια ότι δεν είναι το Μνημόνιο που επιβάλλει τις προωθούμενες αλλαγές, αλλά αποτελεί ένα εξαιρετικό όχημα εφαρμογής των πλέον αντιδραστικών, νεοφιλελεύθερων επιλογών στον τομέα της Παιδείας. Η κατεύθυνση του ΥπΠΔΒΜΘ είναι η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και χρέος όλων μας είναι να σταθούμε, με όλες μας τις δυνάμεις, απέναντι σε αυτή την προοπτική». Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση του έκτακτου προσωπικού των ΤΕΙ, συμφώνησε με τους καθηγητές, ότι «είναι φαιδρό να πιστεύει κανείς ότι 15 μόνιμοι αρκούν για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των Ιδρυμάτων. Εάν πραγματικά ήθελαν, εάν επιδιώκουμε την επανεκκίνηση της Τεχνολογικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα πρέπει, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, να επανακαθορίσουμε από το μηδέν, ποιος είναι ο ορισμός των ΤΕΙ, ο χαρακτήρας και η αποστολή τους. Οποιαδήποτε άλλη ευκαιριακή μεταρρύθμιση είναι σαφές ότι έχει απώτερο στόχο την απαξίωσή τους, τη διάλυση και την εκχώρησή τους στα χέρια ιδιωτών».