Προβλήματα στη λειτουργία των χειρουργείων προκαλεί η έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία της χώρας με αποτέλεσμα να ακυρώνονται προγραμματισμένα χειρουργεία και να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η υγεία των ασθενών. Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία στα δημόσια νοσοκομεία παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους καθώς και φαινόμενα υποστελέχωσης στις Αίθουσες Ανάνηψης με αποτέλεσμα την ελλιπή άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση των χειρουργικών ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας ή μετά από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας, σε 74 νοσοκομεία του ΕΣΥ, οι κενές οργανικές θέσεις σε ειδικευμένους αναισθησιολόγους είναι περίπου 170, εκ των οποίων οι μισές στα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όπου εκτελείται η πλειονότητα των χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης, μεγάλες ελλείψεις παρατηρούνται στους νοσηλευτές αναισθησίας. Παρόλο που τα διεθνή standars προβλέπουν ότι σε κάθε χειρουργικό κρεβάτι πρέπει να αντιστοιχούν τρεις με τέσσερις νοσηλευτές, στα νοσοκομεία στην Ελλάδα αντιστοιχούν λιγότεροι από ένας.
Η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία εκτιμά ότι αν δίνονταν λύσεις στα παραπάνω προβλήματα, οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην πρωινή βάρδια των νοσοκομείων θα αυξάνονταν σε ποσοστό 25%-30%.
Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
• Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να στελεχωθούν οι κενές θέσεις σε ειδικευμένους αναισθησιολόγους και νοσηλευτές αναισθησίας;
• Προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις – ακόμα και πέραν του κανόνα - προκειμένου να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Παπαδημούλης
Κριτσωτάκης Μιχάλης