Νίκος Χουντής : «Από πού αντλείτε κ. Ρεν το δικαίωμα να επιβάλλετε και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;»
Όλι Ρεν : « Ο λόγος είναι ότι υπάρχει ένα κενό αξιοπιστίας της Ελλάδας….. Πολλά πράγματα δεν έγιναν σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Μνημόνιο…..Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες από τους Υπουργούς των άλλων κρατών μελών της Ε.Ε».
Ερώτηση προς τον κ. Όλι Ρεν ο οποίος εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πιέζει συνεχώς τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, να αποδεχτούν από κοινού το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμα Πρόγραμμα απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής απηύθυνε το εξής ερώτημα στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων κ. Ρεν :
«Είπατε ότι θέλετε να αποτρέψετε τα δημοσιονομικά ολοκαυτώματα, τα κοινωνικά ολοκαυτώματα δεν τα βλέπετε; Τον κοινωνικό Αρμαγεδδώνα που έχει προκύψει στο εισόδημα, στην ανεργία, στα εργασιακά δικαιώματα, τον κόσμο που βγήκε στους δρόμους, που γεμίζει κάθε βράδυ τις πλατείες δεν τον βλέπετε ;
Ακούμε κάποιες λέξεις συμπάθειας, αλλά από ότι φαίνεται δεν το βλέπετε. Η ερώτηση μου όμως αναφέρεται σε κάτι καινούργιο που έχει προκύψει. Πριν λίγες ημέρες ο κ. Επίτροπος έθεσε ως προϋπόθεση, προκειμένου να πάρει το νέο πακέτο βοήθειας η Ελλάδα να υπάρξει συνεννόηση, συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Ποια Συνθήκη, ποια άρθρα, από πού αντλεί το δικαίωμα ο κ. Επίτροπος να υπαγορεύει και τις πολιτικές εξελίξεις, στο εσωτερικό μιας χώρας της Ε.Ε;».
Ο κ. Ρεν, απάντησε τα εξής :
« Το καθήκον μου δεν είναι να ελέγχω. Η δουλειά μου είναι να πείσω τα κράτη που δανείζουν την Ελλάδα, ούτως ώστε να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες. Το καθήκον μου δεν είναι πάντα εύκολο διότι υπάρχει ένα κενό αξιοπιστίας που ακόμα, αφορά την Ελλάδα, παρόλο που τον πρώτο χρόνο υπήρχε σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πολλά πράγματα δεν έγιναν σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Μνημόνιο, και γι αυτό υπάρχουν πολλές αμφιβολίες από τους υπουργούς των άλλων κρατών μελών, όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος.
Αυτός είναι ο λόγος που ζήτησα διακομματική συναίνεση και πιστεύω είναι, ακόμα πιο βάσιμο, ειδικά όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, τότε κάποιος θα υπέθετε ότι χρειάζεται εθνική ενότητα για να σώσει την οικονομία της χώρας. Αφού έγινε στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, γιατί όχι στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημά μου!»
To Γραφείο Τύπου