Η προσπάθεια να εμφανιστεί ο Πρόεδρος Μπους με ένα διαφορετικό πρόσωπο ,κατά την πρώτη μετά την επανεκλογή του περιοδεία στην Ευρώπη, δεν πρέπει να παραπλανήσει κανένα. Στην ουσία της πολιτικής του τίποτα δεν έχει αλλάξει. Σε κανένα θέμα από εκείνα που έφεραν την κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμέτωπη με όλο τον κόσμο δεν διακηρύχθηκε από τον αμερικανό πρόεδρο διαφορετική θέση.
Ο Πρόεδρος Μπους επιμένει στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με ότι αυτό συνεπάγεται για την διεθνή ειρήνη και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Όχι μόνο δεν αναγνώρισε το φιάσκο του πολέμου στο Ιράκ, αλλά απειλεί με νέα «προληπτικά χτυπήματα» το Ιράν και τη Συρία. Όπως και κατά την πρώτη του επίσκεψη το 2001, θέλει τον κύριο φορέα των Ευρωατλαντικών σχέσεων δηλ. το ΝΑΤΟ ένα πειθήνιο όργανο των ΗΠΑ.
Δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω ως προς την αντίθεσή του στο πρωτόκολλο του Κιότο και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η πρόσκλησή του στην Ευρώπη να συμπαρασταθεί μαζί του στο δόγμα επιβολής της «ελευθερίας» σ όλο τον κόσμο ,σε συνδυασμό με χριστιανικό φονταμενταλισμό, που και ο ίδιος ο Μπους πρεσβεύει, προσβάλει τους δημοκρατικούς παραδοσιακούς αγώνες για την ελευθερία των ευρωπαϊκών λαών.
Ο δρόμος για την Ευρώπη δεν είναι αυτός που υποδείχνει ο αμερικανός Πρόεδρος. Οι Ευρωπαίοι πολίτες με μεγάλες πλειοψηφίες τάσσονται κατά της πολιτικής Μπους. Το επιβεβαιώνουν τόσο οι παλαιότερες μαζικές διαδηλώσεις, πρόσφατες δημοσκοπήσεις και εκλογικά αποτελέσματα.
Η Ε.Ε καλείται να διαμορφώσει μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό και το ΝΑΤΟ. Πολιτική πανευρωπαϊκής συνεργασίας και νέων σχέσεων με την Ρωσία και τον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο. Ιδιαίτερα με τους λαούς και τις χώρες της Μ.Ανατολής η Ε.Ε καλείται να συνεργαστεί στη βάση των αρχών και των αποφάσεων του ΟΗΕ για την επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων της περιοχής.
Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο νέων εμπλοκών της χώρας μας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς για προβλήματα στην περιοχή μας, είτε πρόκειται για το Κόσοβο, είτε για προβλήματα της Μ. Ανατολής. Καλούμε τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση και ενωτική κινητοποίηση κατά των πολεμικών σεναρίων και υπέρ της ειρήνης μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης και της περιοχής μας. Ειδικότερα απαιτείται η μαζική συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Αντιπολεμική Ημέρα στις 19 Μαρτίου του 2005.
Το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου