Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/06/2011

Aπάντηση της υφυπ. Περιβάλλοντος σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Η. Διώτη για την καύση απορριμμάτων

Το δρόμο για την καύση απορριμμάτων ανοίγει το ΥΠΕΚΑ

Χωρίς «να δαιμονοποιεί το σύνολο της τεχνολογίας της ενεργειακής αξιοποίησης», στην οποία περιλαμβάνεται και η καύση ο υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μωραΐτης, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την καύση σκουπιδιών, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώς Διώτη, με θέμα τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων.

Ο υφυπουργός «πέταξε το γάντι» στους ΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι αυτοί «έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων και τεχνολογιών που θα εφαρμόσουν στην περιοχή τους», προσθέτοντας όμως ότι το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζει την καύση «ως αποδεκτή λύση, μεταξύ άλλων, για τη διαχείριση των παραγόμενων καυσίμων από την επεξεργασία των απορριμμάτων», καθώς αυτό «αποτελεί και νομική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η βουλευτής κατήγγειλε ότι «υπάρχει μία συστηματική προσπάθεια προσανατολισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλης κλίμακας, πανάκριβες και προβληματικές εγκαταστάσεις θερμικής και ενεργειακής αξιοποίησης, ευθέως ανταγωνιστικές στις αποκεντρωμένες, περιβαλλοντικά ασφαλείς και προσιτές στους πολίτες λύσεις διαχείρισης, που προτάσσουν τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση σε μία προοπτική μηδενικών αποβλήτων».

«Προωθούμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ώστε να απεξαρτηθεί η χώρα μας από τα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο αυτό, ναι, θα αξιοποιήσουμε κάθε ενεργειακή πηγή και πόρο, τον ήλιο, τον αέρα, ακόμη βεβαίως και τα σκουπίδια» δήλωσε ο υφυπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις της βουλευτή, προσθέτοντας τέλος ότι ως ΥΠΕΚΑ «δεν προωθούμε μέτρα και πολιτικές για τη μαζική εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες, όμως το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει τη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων από τη μία χώρα στην άλλη, άρα δεν μπορούμε εμείς να απαγορεύσουμε ούτε την εισαγωγή αλλά ούτε και την εξαγωγή τους».

«Η υπόθεση, απʼ όπου κι αν τη δεις, βρωμάει κακή διαχείριση, κέρδη με ρίσκο την υγεία των ανθρώπων και κακό σχεδιασμό» τόνισε η βουλευτής και, αναφέροντας την περίπτωση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από καύση SRF και RDF στο Βόλο, που θα καίει εισαγόμενο σκουπίδι και θα επιδοτείται ως ΑΠΕ, πρόσθεσε ότι «η καύση των αστικών αποβλήτων και η παραγωγή SRF και RDF δίχως τηλεθέρμανση, θεωρείται από την Ε.Ε. απλή διάθεση και όχι αξιοποίηση και δεν είναι επιλέξιμη».

Σας καλούμε, είπε τέλος απευθυνόμενη στον Υπουργό, «να ξανασκεφθείτε αυτά τα πράγματα, γιατί είναι πολύ σημαντικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα για το μέλλον και δεν είναι καιροί το μέλημά μας να είναι το κέρδος και το τι θέλουν οι εργολάβοι».

Η πλήρης συζήτηση (από τα Πρακτικά της Βουλής, για πληρέστερη ενημέρωσή σας) είναι η ακόλουθη:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΗ΄

Δευτέρα, 6 Ιουνίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρη ερώτηση (αρ. 938/31-5-2011) της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ηρούς Διώτη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Κύριε Υπουργέ, η συζήτηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μία πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση, που ξανάνοιξε έντονα τελευταία με αφορμή τον τετράμηνο αγώνα των κατοίκων της Κερατέας ενάντια στο ΧΥΤΑ. Όμως, αυτό δεν οδήγησε σε κάποια λύση ή σκέψη ως προς την ορθότητα των επιλογών του περιφερειακού σχεδιασμού, αλλά αντιθέτως άρχισαν ψίθυροι και μασημένα λόγια ως προς τον τρόπο που θα αποφασίσουμε να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας, ένα πρόβλημα που χρονίζει εξαιτίας των επιλογών διαχρονικά των κυβερνήσεων.

 Τι να πρωτοπούμε; Από πού να το πρωτοπιάσουμε; Από τη Φυλή και τη Μαυροράχη έως τη Ζάκυνθο και το Γραμματικό πραγματικά βρωμάει! Βρωμάει κακή διαχείριση, κέρδη με ρίσκο την υγεία των ανθρώπων, κακό σχεδιασμό.

Θέλω, όμως, λόγω χρόνου να περιοριστώ στα εξής. Τι έχουμε δεδομένο; Έχουμε δύο αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για μονάδες βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή και μονάδες καύσης στη Θεσσαλονίκη, μαζί με χώρο για την τέφρα, που, όπως γνωρίζετε, είναι πολύ τοξική και λέτε πως θα αποθηκεύεται στο ίδιο σημείο. Ταυτόχρονα, δρομολογούνται και άλλες τέτοιες εγκαταστάσεις, ίσως στην Κερατέα, αλλά και ανά την Ελλάδα, όπως η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από καύση SRF και RDF στο Βόλο - για την οποία είχαμε καταθέσει και γραπτή ερώτηση- και η οποία μονάδα θα καίει εισαγόμενο σκουπίδι και θα επιδοτείται ως Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα ερώτημα, αν και με ποιον τρόπο εμπλέκονται στην αδειοδότηση της μονάδας στο Βόλο οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ που ασχολούνται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και εάν οι εισαγωγές σκουπιδιών αποτελούν αντικείμενο του εθνικού σχεδιασμού. Σας είχε ρωτήσει και η ΡΑΕ, σχετικά με το εάν μπορεί να θεωρηθεί ΑΠΕ ή όχι αυτό το σκουπίδι το οποίο θα είναι εισαγόμενο και δεν απαντήσατε.

Υπάρχει, όπως βλέπουμε, μία συστηματική προσπάθεια προσανατολισμού της διαχείρισης των απορριμμάτων σε μεγάλης κλίμακας πανάκριβες και προβληματικές εγκαταστάσεις θερμικής και ενεργειακής αξιοποίησης, ευθέως ανταγωνιστικές στις αποκεντρωμένες, περιβαλλοντικά ασφαλείς και προσιτές στους πολίτες λύσεις διαχείρισης, που προτάσσουν τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση σε μία προοπτική μηδενικών αποβλήτων.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, με το εξής: Ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, εάν θεωρείτε τη λύση της καύσης, που επιλέχθηκε στη Θεσσαλονίκη, ως πρότυπο και για τις άλλες εγκαταστάσεις που προβλέπουν παραγωγή SRF και RDF και γενικότερα εάν υιοθετείτε και προκρίνετε τις μεθόδους θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Τέλος, πώς τοποθετείστε στην απευθείας καύση των σύμμεικτων απορριμμάτων; Θεωρείτε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ως ΑΠΕ, κατά το κλάσμα του βιοαποικοδομήσιμου υλικού που περιέχουν, όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της καύσης;

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Διώτη.

Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Μωραΐτης.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Επειδή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κρίσιμης σημασίας και επειδή υπάρχει και μία πολύ έντονη παραπληροφόρηση από πολλές πηγές, θέλω στη σημερινή απάντηση να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Την ευθύνη για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων την έχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι ΟΤΑ είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να πράττουν, σύμφωνα με το εγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο στερεών αποβλήτων, το οποίο συντάσσει και εγκρίνει η εκάστοτε περιφέρεια. Φυσικά, ο περιφερειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι σύμφωνος και με τις βασικές κατευθύνσεις και αρχές που θέτει ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τον οποίο αναπτύσσει και εγκρίνει το ΥΠΕΚΑ.

Ο σχεδιασμός, που ισχύει επί του παρόντος, κυρία συνάδελφε, εγκρίθηκε με ΚΥΑ του 2003 και έχει ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και προδιαγραφές της κοινοτικής περιβαλλοντικής πολιτικής και νομοθεσίας. Επί του παρόντος, αναθεωρούμε αυτόν τον εθνικό σχεδιασμό, ώστε να συμπεριλάβουμε τις νεότερες θεσμικές εξελίξεις, καθώς και τεχνολογικές προδιαγραφές στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Η ευρωπαϊκή, όπως και η εθνική στρατηγική για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, προβάλει ιεραρχικά ως βέλτιστες λύσεις την αποφυγή, βεβαίως, παραγωγής απορριμμάτων, την επαναχρησιμοποίηση υλικών μέσω κατάλληλων συστημάτων, την ανάκτηση υλικών μέσω εργοστασίων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας, που παράγουν ως τελικό προϊόν το κομπόστ, την ενεργειακή αξιοποίηση του παραγόμενου στερεού καυσίμου από απορρίμματα σε εργοστάσια αποτέφρωσης που παράγουν ηλεκτρισμό ή και θερμότητα και τέλος, την απόθεση σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχει μία βέλτιστη τεχνολογία για το σύνολο των περιπτώσεων διαχείρισης των αποβλήτων. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η τέλεια λύση, η οποία να ταιριάζει σε όλες τις περιπτώσεις. Κάθε φορά θα πρέπει να βρίσκεται κατάλληλη λύση, καθώς κάθε μία από τις εναλλακτικές, παρουσιάζει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν κατά περίπτωση.

Έτσι, λοιπόν, οι ΟΤΑ έχουν την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα για την επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού μεθόδων και τεχνολογιών που θα εφαρμόσουν στην περιοχή τους. Τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν ανάλογα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της κάθε περιοχής.

Όσον αφορά τους προβληματισμούς που θέτετε, σας δηλώνω ότι εμείς, ως ΥΠΕΚΑ, είμαστε γενικώς αντίθετοι με την καύση σύμμεικτων οστικών στερεών αποβλήτων. Δεν προτείνουμε δηλαδή, να καίγονται όλα τα σκουπίδια. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δαιμονοποιούμε επί συνόλου την τεχνολογία της ενεργειακής αξιοποίησης. Την υποστηρίζουμε, όπου απαιτείται, ως μία εναλλακτική τεχνολογία μέσα στο σύνολο των πολλών εναλλακτικών λύσεων και τη θεωρούμε ως αποδεκτή λύση για τη διαχείριση των παραγόμενων καυσίμων από την επεξεργασία των απορριμμάτων. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και νομική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μία περιβαλλοντικά φιλική και οικονομικά αποδεκτή λύση.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.

Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Ηρώ Διώτη.

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα πολύ προσεκτικά, αλλά νομίζω ότι τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα από τη δική σας πλευρά.

(ML)

(PE)

Υπάρχει το θέμα της ιεράρχησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως εισάγεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2008/98 στην εθνική νομοθεσία. Δεν ξεκαθαρίζετε τι σημαίνει για εσάς η ιεράρχηση. Θέλετε να μας πείτε αν σχεδιάζετε να συνδυαστεί και μία νομική ερμηνεία της που θα προβλέπει ότι δεν προχωρούμε σε κάποιο στάδιο διαχείρισης, αν δεν εξαντληθούν οι δυνατότητες των προηγούμενων, πράγμα εντελώς απαραίτητο, όπου φυσικά είναι και απλή λογική; Όπως σημειώνεται και στην έκθεση του Ινστιτούτου των Βρυξελλών για τη διαχείριση του περιβάλλοντος, ακριβώς σχετικά με αυτήν την Οδηγία και τη φιλοσοφία της, η πρόληψη είναι ο σκοπός νούμερο ένα και γιʼ αυτό αποτελεί και το άρθρο 1 της Οδηγίας που ακολουθείται με το άρθρο 2, εξηγώντας τι σημαίνει αυτό. Αναφέρει μάλιστα τέσσερα ιεραρχημένα σημεία με βάση τα οποία πρέπει να συμμορφωθούν όλα τα κράτη, διαφορετικά μπορεί να οδηγούνται στα δικαστήρια, όπως η ίδια η έκθεση αναφέρει, δηλαδή είναι δεσμευτικά, αυτά που λέει η Οδηγία.

Πρώτο σημείο, η συμμόρφωση με την αρχή της πρόληψης είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της όποιας πολιτικής που ακολουθείται από τα κράτη.

Δεύτερο σημείο, προγράμματα που θα εξυπηρετούν τον προηγούμενο σκοπό είναι απαραίτητα και μάλιστα συγκεκριμένα και αποστατικοποιημένα.

Τρίτο σημείο, μέτρα υπέρ της ανακύκλωσης και τέταρτον η κομποστοποίηση είναι ένα μέτρο, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται πρέπει να παρθεί οπωσδήποτε. Αν δείτε διάφορους πίνακες για κράτη που χρησιμοποιούν καύση και γενικά τεχνολογίες θερμικής και ενεργειακής επεξεργασίας, υπάρχει σαφώς λιγότερη ανακύκλωση και καθόλου κομποστοποίηση.

Επιπλέον και σημαντικότατο, η καύση των αστικών αποβλήτων και η παραγωγή SRF και RDF δίχως τηλεθέρμανση, γιατί εδώ στην Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, θεωρείται απλή διάθεση και όχι αξιοποίηση και δεν είναι επιλέξιμη. Άρα, ουσιαστικά είναι άκυρα τα ΠΕΣΔΑ που οδηγούν σε θερμική αξιοποίηση.

Μου είπατε βέβαια πώς τοποθετείστε στο μονομερή προσανατολισμό, σε τεχνολογίες που οδηγούν κυρίως στην ενεργειακή αξιοποίηση. Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, πως προτάσεις όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η διαλογή στην πηγή, αν συνοδεύονταν και από μία καμπάνια προς τους πολίτες και τα σχολεία που θα βοηθούσε στην ενημέρωση και την αλλαγή κάποιων συμπεριφορών, θα μας έλυνε τα προβλήματα διαχείρισης και θα είχαμε πλέον πολύ μικρούς όγκους σκουπιδιών να διαχειριστούμε.

Επιπλέον θα ήταν μία μόνιμη λύση, πολύ φθηνή για τους πολίτες και πολύ φιλική για το περιβάλλον. Αντί αυτής της πολιτικής, όμως, επιλέγετε και κεντρικά μιλώντας, μία επικίνδυνη και πανάκριβη τεχνολογία, εν μέσω μάλιστα της κρίσης και των μέτρων που επέλεξε η Κυβέρνηση να πάρει κατά των πολιτών και του εισοδήματός τους. Και επειδή μου είπατε ότι δαιμονοποιούμε την τεχνολογία, όπως διαβάζουμε και σε διάφορα άρθρα υποστηρικτών της καύσης, θέλω να σας πω ότι δεν τη δαιμονοποιούμε. Απλά ξέρουμε πόσο επικίνδυνη είναι και ξέρουμε και σε τι χώρα ζούμε. Ξέρουμε ότι θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε και τον αέρα που αναπνέουμε και να τα πουλήσετε ακόμα και δεν εμπιστευόμαστε τους ιδιώτες, που ανεξέλεγκτα διαχειρίζονται κάτι τόσο σημαντικό όσο τα σκουπίδια.

Αν δείτε προσεκτικά τις αποφάσεις για τη μονάδα στο Βόλο θα δείτε ότι η επαφίεται στον επιχειρηματία και την καλή του την καρδιά να αποδείξει τι καίει και αν είναι βιοαποικοδομήσιμο όλο αυτό το σκουπίδι που θα εισάγει. Και επειδή όχι υπηρεσίες ελέγχου δεν θα υπάρχουν σε λίγο, αλλά καμία έννοια δημοσίου ελέγχου δεν θα υπάρχει, δεν θέλουμε επικίνδυνες και ακριβές λύσεις, τη στιγμή που υπάρχουν άλλες. Γιατί, κύριε Υπουργέ, αποδέχεστε να εγκρίνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μονάδες βιολογικής ξήρανσης, που παράγουν δηλαδή το δευτερογενές καύσιμο SRF ή για άλλες μονάδες μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας που παράγουν το δευτερογενές καύσιμο RDF, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη και τεκμηρίωση για τον τρόπο της διάθεσής του, προφανώς για την ταφή και ιδιαίτερα όταν οι μελετητές αυτών των μονάδων στην Αττική έχουν τοποθετηθεί δημόσια ότι η συγκεκριμένη επιλογή γίνεται με την προϋπόθεση ότι έχει εξασφαλιστεί η διάθεση του RDF ή του SRF.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)

Σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να ξανασκεφθείτε αυτά τα πράγματα, γιατί είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για το μέλλον, περιβαλλοντικά και οικονομικά σημαντικά και δεν είναι καιροί το μέλημά μας να είναι το κέρδος και το τι θέλουν οι εργολάβοι.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υφυπουργός κ. Θάνος Μωραϊτης, έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω είναι ότι έχουμε κοινές ανησυχίες. Σας άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά. Έχουμε, λοιπόν, αυτές τις κοινές ανησυχίες και εμείς και αυτό το οποίο θέλω να πω και να επαναλάβω, βεβαίως, είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι παντού το ίδιο. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά και εσείς αυτό.

Θέλω να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή στο ΥΠΕΚΑ, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να προωθούμε τη σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της δημόσιας υγείας. Έχουμε κάνει αρκετά πράγματα. Έχουμε σκεφθεί και έχουμε πράξει μέχρι σήμερα και καμπάνιες, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία για να μπορέσει να συμβάλλει και αυτή σε ένα βαθμό σε αυτή τη μεγάλη μάχη.

Θέλω, όμως, να πω ότι με απόλυτο σεβασμό στους πολίτες, ιδίως των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από το υπάρχον σύστημα διαχείρισης, προχωρούμε σήμερα σε μία ποιοτική αναβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων, προωθώντας και την ανακύκλωση και την επεξεργασία τους. Για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής μεγιστοποιούμε την αξιοποίηση της δημόσιας δαπάνης στο πλαίσιο της οικονομικής κατάστασης της χώρας και συνεκτιμώντας τις ανάγκες για σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Δέσμευσή μας είναι ότι με την υλοποίηση των μονάδων επεξεργασίας και σε συνδυασμό με εκτεταμένα προγράμματα ανακύκλωσης, όχι απλά θα επιτευχθούν, αλλά θα υπερκαλυφθούν πέρα από τους δικούς μας στόχους και οι ευρωπαϊκοί στόχοι. Για το σκοπό αυτό, λοιπόν, χρειαζόμαστε μονάδες επεξεργασίας, για να δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα των χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, ώστε επιτέλους να λειτουργήσουν ΧΥΤΥ, χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.

Όσον αφορά στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων ως ΑΠΕ, όπως ξέρετε η χώρα μας χρησιμοποιεί σήμερα ρυπογόνες τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας, ενώ παράλληλα εισάγει μεγάλες ποσότητες πετρελαίου. Γιʼ αυτό το σκοπό προωθούμε τις ΑΠΕ, ώστε να απεξαρτηθεί η χώρα μας από τα ορυκτά καύσιμα και ταυτόχρονα συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο αυτό σας απαντώ πως ναι θα αξιοποιήσουμε κάθε ενεργειακή πηγή και πόρο, τον ήλιο, τον αέρα, ακόμη βεβαίως και τα σκουπίδια. Η ενεργειακή αξιοποίηση των επεξεργασμένων απορριμμάτων και όχι των σύμμεικτων σκουπιδιών, γίνεται με σύγχρονες τεχνολογίες, που εφαρμόζονται με επιτυχία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Τέλος, θέτετε ένα κρίσιμο θέμα σχετικά με την εισαγωγή αποβλήτων στη χώρα μας.

Θέλω να πω ότι εμείς ως ΥΠΕΚΑ δεν προωθούμε μέτρα και πολιτικές για τη μαζική εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες και αυτό είναι ξεκάθαρο. Έτσι έχουμε πράξει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι πρέπει να τηρούμε και τους ευρωπαϊκούς νόμους. Το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπει τη διασυνοριακή μεταφορά αποβλήτων από τη μία χώρα στην άλλη. Δηλαδή δεν μπορούμε εμείς να απαγορεύσουμε την είσοδο αποβλήτων στη χώρα μας, όπως δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε και την εξαγωγή τους.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω πως η απουσία αποτελεσματικών μέτρων για πολλά χρόνια και γενικότερα η αδιαφορία έχει εντείνει το πρόβλημα του περιβάλλοντος και έχει κάνει τους πολίτες να μην εμπιστεύονται κανένα μέτρο και καμία πολιτική. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη και γιʼ αυτό προβαίνουμε σε ξεκάθαρες πολιτικές με συγκεκριμένα μέτρα, τηρώντας απόλυτα τη νομοθεσία, για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τελικά το χρόνιο μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών.

Σας ευχαριστώ.