Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/06/2011

Απάντηση Πανάρετου για συγχώνευση Παν/μίου Θεσσαλίας -- Ηρ.Διώτη: Το Υπουργείο Παιδείας δε συζητά, παρά επιβάλλει αποφάσεις

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στη λειτουργία των Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εξειδίκευση της πολιτικής αυτής γίνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης η οποία ήδη έχει ξεκινήσει. Τόσο η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων όσο και η χωροταξική αναδιάρθρωση και ανάπτυξή τους θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο». Αυτή είναι η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετου, σε ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη μαζί με τον βουλευτή Αʼ Θεσσαλονίκης Τ. Κουράκη, με θέμα τα σενάρια συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Με αφορμή την απάντηση, η βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε από το ΥπΠΔΒΜΘ να τοποθετηθεί ανοικτά και ξεκάθαρα, στο εάν πράγματι εξετάζει τέτοια συγχώνευση και με ποια κριτήρια. Όμως, η απάντηση του υφυπουργού σαφώς και προκαλεί προβληματισμό, για δύο λόγους: όταν αναφέρει ότι η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων όσο και η χωροταξική αναδιάρθρωση και ανάπτυξή “θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο”, όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας διάλογος. Αυτό το απέδειξε και με τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων, που επικαλούνταν τη διαβούλευση όταν οι τελικές αποφάσεις είχαν ήδη δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, με την αυθαίρετη υπουργική απόφαση για σταδιακή κατάργηση 24 τμημάτων ΤΕΙ πανελλαδικά αλλά και την, ακόμη πιο πρόσφατη, απόφαση για έμμεση κατάργηση των ολοήμερων σχολείων. Ο δεύτερος λόγος είναι τα δημοσιεύματα κυριακάτικου Τύπου για εξεταζόμενες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων, μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μόνο τυχαία δεν είναι η ανακοίνωση του κ. Πανάρετου προ μίας εβδομάδας ότι ουσιαστικά για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος δε θα υπάρξουν ούτε συμβασιούχοι διδάσκοντες ΠΔ 407/80 στα ΑΕΙ ούτε έκτακτο εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η υποχρηματοδότηση έως και 50% των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Μόλις προχθές η Πρυτανεία του Π.Θ. έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ότι τα οικονομικά του Πανεπιστημίου λίαν συντόμως δε θα αρκούν ούτε για τη στοιχειώδη λειτουργία του, και στο Υπουργείο νόμισαν πως άκουσαν το κουδούνι της πόρτας.

Δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον αυταπάτες: το Υπουργείο Παιδείας δε συζητά, παρά αποφασίζει και διατάζει. Η πλέον επιτακτική η δημιουργία ενός ευρέως, ενιαίου μετώπου (ακαδημαϊκής κοινότητας και τοπικών κοινωνιών) που θα προβάλλει αντίσταση στις άνωθεν επιβαλλόμενες αποφάσεις».