Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/06/2011

Τάσος Κουράκης: Νέο χτύπημα στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου επιχειρεί η κυβέρνηση.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του στην ολομέλεια της Βουλής, ο  Τάσος Κουράκης,  Ζ΄ Αντιπρόεδρος  της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εκκρεμότητες που οδηγούν σε διάλυση των πανεπιστημίων αποτελούν το πρόβλημα των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Επιστημονικό Προσωπικό) οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 800  και το πρόσθετο πρόβλημα, το οποίο έχει προκύψει με τις αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές σχολές σχετικά με τη μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος για τις προϋποθέσεις εκλογής χωρίς διδακτορική διατριβή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή απώλεια θέσεων διδασκόντων στις σχολές». 

Συγκεκριμένα επισήμανε πως:  «Από τον Οκτώβριο εκκρεμεί η τελική υπογραφή Π.Δ. για την ανανέωση της ισχύος του Π.Δ.123/84, με το οποίο καθορίζονται τα προσόντα και οι προϋποθέσεις για την κατάληψη θέσης ΔΕΠ  στα Α.Ε.Ι., στις περιπτώσεις εκείνες που δεν απαιτείται η κατοχή διδακτορικού διπλώματος. Η ισχύς του ανωτέρω Π.Δ. ανανεώθηκε επί δύο δεκαετίες με τα Π.Δ. 111/94 και 119/05 και φαίνεται τώρα να «κολλάει» αδικαιολόγητα από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου.  Οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές  του Υπουργείου και η σκληρή λιτότητα που πλήττει και την Παιδεία  έχουν οδηγήσει σχολές όπως η  Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, η ΑΣΚΤ και  άλλες αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές σχολές και τμήματα της χώρας  σε υπολειτουργία με ορατό πλέον τον κίνδυνο του λουκέτου. Την ίδια ώρα  κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους οι εκλεγμένοι με το ΠΔ μη μόνιμοι λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη προθεσμία μέσα στην οποία πρέπει να ζητήσουν τη  μονιμοποίησή τους».

Η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου ήταν αποκαλυπτική των προθέσεων της Κυβέρνησης, αφού ο Υφυπουργός εντόπισε ως αναγκαία την προτεραιότητα για τις συγκεκριμένες θέσει6ς μελών ΔΕΠ,  υποψηφίων που κατέχουν  διδακτορικό δίπλωμα.

 Ο Τάσος Κουράκης  στη δευτερολογία του τόνισε:  «Από τα όσα απάντησε  ο Υφυπουργός προκύπτει ότι η  κυβέρνηση θέλει να βάλει φραγμό στην εκλογή διδασκόντων με αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό ή καλλιτεχνικό έργο χωρίς την υποχρέωση κατοχής και διδακτορικού διπλώματος για τα συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, πράγμα που είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική των Α.Ε.Ι.  Μία πρακτική, η οποία εφαρμόζεται και στις αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές σχολές των ευρωπαϊκών χωρών. Με τον τρόπο αυτό γίνεται φανερή η αυθαίρετη παρέμβαση της κυβέρνησης στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου, καθώς και η αδιαφορία της για τις πραγματικές ανάγκες των συγκεκριμένων σχολών.  Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αυταρχισμός με τον οποίο το Υπουργείο προσπαθεί να επιφέρει ένα ακόμη κτύπημα στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων».