Επίσκεψη στα Γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι: Σούλα Παναρέτου, μέλος της Π.Γ. και Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επέδωσε έκκληση στην υπεύθυνη του ΟΗΕ στην Αθήνα, κα Luisa Chaves, με την οποία ζήτησε την παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τη σωτηρία της εγκύου γυναίκας από τη Νιγηρία Safiya Hussaini Tungar Dudu, η οποία έχει καταδικαστεί σε δια λιθοβολισμού θάνατο στη χώρα της.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:
Η εφιαλτική δοκιμασία της Σαφίγια Ντούντου από τη Νιγηρία αποτελεί μια τραγική υπενθύμιση της προτεραιότητας που πρέπει να έχουν οι αγώνες για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς μπήκαμε στον 21ο αιώνα. Θέλουμε αυτός ο αιώνας να είναι ένας αιώνας με ανθρώπινο πρόσωπο. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβιώνουν βαρβαρότητες και δοκιμασίες εφιαλτικές σαν αυτές που βιώνει σήμερα η γυναίκα από τη Νιγηρία. Καταδικασμένη σε θάνατο με έναν σκοταδιστικό νόμο που γυρνάει τα πράγματα σε συνθήκες ζωής από τις οποίες πρέπει αποφασιστικά να απελευθερωθεί και να απομακρυνθεί ολόκληρος ο πλανήτης.
Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου έκανε σήμερα διάβημα στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τον κ. Ανάν, ζητώντας την πιο ενεργητική, την πιο αποφασιστική παρέμβαση του διεθνούς Οργανισμού ώστε να σωθεί η γυναίκα, ώστε να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να εξασφαλισθούν εγγυήσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι προϋπόθεση του ανθρωπισμού και των δημοκρατικών εξελίξεων. Ελπίζουμε ότι και απ' όλες τις χώρες η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση θα λυτρώσει δυο ανθρώπινες ζωές από μια τέτοια δοκιμασία, την μάνα και το παιδί της, αλλά ταυτόχρονα θα προστατεύσει την ιστορία και την προοπτική των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πάντοτε ανοίγουν δρόμους πολιτισμού.
Οι γυναικείες οργανώσεις, οι πολιτικές ενώσεις, οι Κινήσεις Πολιτών, τα κόμματα, οι δημοκρατικοί θεσμοί πρέπει να ενώσουν την φωνή τους σε μια αξίωση. 'Όχι άλλη βαρβαρότητα και στον καινούργιο αιώνα τον οποίο διανύουμε τώρα.
'Εχουν ήδη γίνει διαβήματα από το Τμήμα Γυναικών και από την Οργάνωση Γυναικών του Συνασπισμού και προς άλλες οργανώσεις. Το θέμα δεν είναι θέμα μεμονωμένων διαβημάτων. Είναι θέμα της συλλογικότερης δυνατής αλληλεγγύης και της αποφασιστικότερης δυνατής πολιτικής παρέμβασης. Αυτή τη στιγμή και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και τα Κοινοβούλια όλων των χωρών μπορούν και πρέπει να παρέμβουν. Εκτός των άλλων, διότι η διατήρηση του θεσμού της θανατικής ποινής είναι μία ακόμη επιβίωση ανελευθερίας και βαρβαρότητας.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου