Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/06/2011

Τοποθέτηση Δημ. Παπαδημούλη στη συνεδρίαση Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο

Χθες 15-6-11 στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου πραγματοποιείται η πρώτη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, τοποθετούμενος, ενημέρωσε την επιτροπή πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί από τη συνεδρίαση, ζητώντας να αποσυρθεί το  αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο με την συσκευασία του ενός άρθρου:

«Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτησα το λόγο επί της διαδικασίας, γιατί πιστεύω ότι σήμερα επιχειρείται ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Επιχειρείται να προωθηθούν μέτρα ύψους, περίπου, 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το Μνημόνιο Νο 2, το λεγόμενο Μεσοπρόθεσμο, που θα επιβαρύνουν όλο τον ελληνικό λαό. Τα μέτρα έχουν προκαλέσει την κοινωνική κατακραυγή – φαίνεται και στις ειρηνικές διαδηλώσεις των αγανακτισμένων και σε όλες τις δημοσκοπήσεις – και επιτείνουν την αποτυχία.

Μπορεί οι κουκουλοφόροι να σας βοηθούν, αλλά το 80% - 90% του ελληνικού λαού, που θέλει ειρηνική διαμαρτυρία και που λέει «όχι στο Μνημόνιο Νο 1, όχι στο Μνημόνιο Νο 2» θέλει από εσάς λογαριασμό, θέλει να του εξηγήσετε γιατί, αφού απέτυχε το Μνημόνιο Νο 1, κύριοι της Πλειοψηφίας και κύριε Υπουργέ, χωρίς κανένα απολογισμό, μας φέρατε το Μνημόνιο Νο 2. Γιατί μας υποσχεθήκατε ότι θα μειωθεί κατά 6,8 δισ. το έλλειμμα το 2011 και φέρνετε πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2011 ύψους 6,5 δισ., που σημαίνει ότι αποτύχατε πλήρως; Θέλει να εξηγήσετε γιατί θέλετε να πουλήσετε «κοψοχρονιά» ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Και δεν είναι μόνο η απαράδεκτη ουσία του νομοσχεδίου, είναι και μια απαράδεκτη διαδικασία, η οποία είναι ντροπή για το Κοινοβούλιο. Η διαδικασία του να «συσκευάζονται» όλα αυτά, κυρία Πρόεδρε, σε ένα και μοναδικό άρθρο, ιδιωτικοποιήσεις εκατοντάδων φορέων με στόχο 50 δισ., πρόσθετα μέτρα 6,5 δισ..

Ζητάμε να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Ζητάμε από την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τον ακραίο δρόμο του κοινοβουλευτικού αυταρχισμού, που συνιστά η μεθόδευση του μοναδικού άρθρου. Τα μέτρα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και το κοινωνικό κράτος. Είναι απαράδεκτο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για το 2011.

Είναι απαράδεκτο σε αυτό το Πρόγραμμα να υπάρχει με την κυβερνητική βούλα η δέσμευση ότι το 2011 και το 2012 από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής δεν θα εισπραχθεί τίποτα και να πληρώνουν μόνο με νέες περικοπές μισθών και συντάξεων τα μόνιμα υποζύγια.

Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί είναι απαράδεκτο επί της ουσίας, αντιλαϊκό, και ζητάμε να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, όταν έρθει αλλαγμένο και όχι ως μοναδικό άρθρο.

Εδώ, ακούω ότι συζητάει ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά το ενδεχόμενο να συσταθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου με άλλον Πρωθυπουργό, σας μάρανε να περάσετε με διαδικασίες fast track μέτρα που θα λεηλατήσουν μια γενιά και θα δεσμεύσουν τη χώρα για χρόνια.

Θέλω επʼ αυτού του θέματος - και για την ουσία και τη διαδικασία - να ζητήσω την απόσυρση του νομοσχεδίου, να καταγγείλω τη διαδικασία του μοναδικού άρθρου και να ζητήσω και τη γνώμη των άλλων πτερύγων της Βουλής».

Κύριε Παπακωνσταντίνου, οι πάντες – και μέσα στο Κόμμα σας – λένε ότι είστε εκπρόσωπος μιας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής και τελείτε υπό προθεσμία. Γιατί να δεσμεύσετε, με αυτό το νομοσχέδιο, γενεές ολόκληρες, όταν συζητιέται ακόμα και ο επικεφαλής μιας μελλοντικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Πρωθυπουργού και Επικεφαλής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Εάν, απʼ ότι αντιλαμβάνομαι, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενδεχομένως και με την σιωπηρή ανοχή ή τις πλατωνικές διαμαρτυρίες ενός μέρους της αντιπολίτευσης, είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί την ουσία αυτών των ρυθμίσεων και την διαδικασία την απαράδεκτη και την αντιδημοκρατική του μοναδικού άρθρου. Εμείς, δεν είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε και εις ένδειξη καταγγελίας της ουσίας των μέτρων και διαμαρτυρίας για το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα θα αποχωρήσουμε από την περαιτέρω διαδικασία συζήτησης στην Επιτροπή. Θα επανέλθουμε στην Ολομέλεια, όπου θα γίνει πολιτικός διάλογος και θα θέσουμε και τα θέματα της αντισυνταγματικότητας και τα θέματα της αντιλαϊκής ουσίας των μέτρων και τα θέματα της αντιδημοκρατικότητας που συνιστά η μεθόδευση του μοναδικού άρθρου.