Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τοποθετήθηκε ως εξής:
«Κύριοι της Κυβέρνησης, κύριε Μόσιαλε, κύριε Οικονόμου, τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα πάρετε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Βουλευτές σας. Όμως, έχετε χάσει προ καιρού την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Έχετε χάσει την εμπιστοσύνη και ενός μεγάλου τμήματος αυτών που σας ψήφισαν και σας έστειλαν στην κυβέρνηση και τώρα είναι στις πλατείες.
Όμως, το κυριότερο είναι –και αυτό φάνηκε και χθες, αλλά και την περασμένη Τετάρτη- ότι έχετε χάσει την εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας και στην πολιτική σας. Και δικαίως, γιατί μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου Ι, όπως είπε σήμερα το πρωί ο κ. Οικονόμου, το χρέος μεγαλώνει. Δεν μπορούμε, λέει, να βγούμε στις αγορές το 2011, όπως υποσχόταν η Κυβέρνηση και χρειαζόμαστε νέο δάνειο. Άρα, το Μνημόνιο Ι έχει αποτύχει. Οι προβλέψεις σας έχουν αποτύχει. Και παρά το γεγονός ότι το 80%-90% των Ελλήνων θεωρούν το Μνημόνιο Ι ως αποτυχία, φέρνετε ένα Μνημόνιο ΙΙ, το οποίο ακολουθεί την ίδια συνταγή και μάλιστα με χειρότερες δόσεις και με ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα.
Δεν θα έπρεπε πριν φέρετε το Μνημόνιο ΙΙ και πριν ζητήσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να αποδώσετε λογαριασμό, όσον αφορά το πού έπεσε έξω η πολιτική σας και το γιατί, παρά τις σκληρές θυσίες μισθωτών και συνταξιούχων και την άγρια περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, την άγρια περικοπή του κοινωνικού κράτους, το έλλειμμα παραμένει διψήφιο στα μέσα του 2011;
Δεν θα έπρεπε να εξηγήσετε γιατί αποτύχατε παταγωδώς να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία; Δεν θα έπρεπε να εξηγήσετε γιατί αποτύχατε παταγωδώς να περιορίσετε την κλοπή του δημόσιου χρήματος και την ατιμωρησία; Ούτε ένας κλέφτης του δημόσιου χρήματος δεν έχει πάει φυλακή. Δεν έχει καν καθίσει στο εδώλιο. Δεν θα έπρεπε να εξηγήσετε γιατί αποτύχατε παταγωδώς να περιορίσετε την κρατική σπατάλη του πελατειακού κομματικού κράτους; Κόψατε δημόσιες δαπάνες, κόψατε μισθούς και συντάξεις, αλλά όλα τα υπόλοιπα ζουν και βασιλεύουν, όπως οι απευθείας αναθέσεις, οι ακριβές προμήθειες, τα ακριβά έργα, τα «κολλητιλίκια».
Και έρχεστε τώρα και λέτε «δεν σας εξηγώ γιατί έπεσε έξω το Μνημόνιο Ι, δεν σας εξηγώ γιατί δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές, δεν σας εξηγώ γιατί δεν καταφέραμε τους στόχους μας και πληρώστε ξανά κορόιδα».
Και τι είναι, κύριε Οικονόμου, το Μεσοπρόθεσμο; Σε συσκευασία ενός και μοναδικού άρθρου –άθλια κοινοβουλευτική πρακτική- είναι μια δέσμη μέτρων 28,5 δισεκατομμυρίων, 6,5 δισεκατομμυρίων για το 2011 και άλλων 22 δισεκατομμυρίων μέχρι το 2014 και ιδιωτικοποιήσεις με διαδικασίες «fast track» για να μαζέψετε 50 δισεκατομμύρια.
Και έρχομαι τώρα στο καινούργιο της Κυβέρνησης.
Μετά την αποτυχία του συνοικεσίου Παπανδρέου-Σαμαρά την περασμένη Τετάρτη, εξυφάνθη το ενδοκομματικό συνοικέσιο Παπανδρέου-Βενιζέλου. Μέσα σε λίγες ώρες αυτός που εδώ πέρα τα «παπαγαλάκια» χαρακτήριζαν ως τον ενορχηστρωτή του νέου ʼ65, έγινε ο «τσάρος» της οικονομίας και ο πρώτος Αντιπρόεδρος. Για να αλλάξει τι στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης;
Ο κ. Βενιζέλος στην πρώτη του εμφάνιση και δήλωση, είπε ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί χωρίς την παραμικρή αλλαγή, όπως το ετοίμασε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Πού πήγαν οι δηλώσεις του μια εβδομάδα πριν, στις 12 Ιουνίου, στην Εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»; Τι έλεγε εκεί ο κ. Βενιζέλος;
Έλεγε πρώτα απʼ όλα ότι πρέπει να επιδιωχθεί το να περάσει το Μεσοπρόθεσμο με εκατόν ογδόντα ψήφους και όχι με εκατόν πενήντα μία.
Έλεγε ότι τις ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορείς να τις πας «πακέτο», αλλά ότι κάθε ιδιωτικοποίηση πρέπει να περνάει με χωριστό νόμο, διότι υπάρχουν και θέματα ευθύνης των προσώπων που παίρνουν τις αποφάσεις, υπονοώντας ακόμη και τον κίνδυνο Ειδικού Δικαστηρίου.
Έλεγε επίσης ότι πρέπει να αλλάξει το μείγμα πολιτικής. Αναρωτιέμαι: Θα αλλάξει η ουσία ή η συσκευασία; Επελέγη ο κ. Βενιζέλος για να σερβίρει καλύτερα την ίδια πολιτική ή για να αλλάξουν κάποια πράγματα;
Άκουσα σήμερα τον κ. Οικονόμου να λέει στο «Βήμα FM»: «Ναι, μπορούμε να αλλάξουμε το Μεσοπρόθεσμο σε κάποια πράγματα εξασφαλίζοντας ισοδύναμα μέτρα που θα εξασφαλίσουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα, διαφορετικά, με ένα μείγμα πιο δίκαιο». Μα, ποιον κοροϊδεύετε; Το Μεσοπρόθεσμο το περάσατε από την Επιτροπή Οικονομικών χωρίς καμία αλλαγή και ετοιμάζεστε να το ψηφίσετε μέχρι τις 30 Ιουνίου, χωρίς καμία αλλαγή, όπως λέει ο Υπουργός σας. Συνεννοηθείτε!
Σοκαρίστηκα, κύριοι συνάδελφοι, χθες με το θέαμα της αντιπαράθεσης Παπανδρέου –Σαμαρά, Σαμαρά – Καρατζαφέρη και αναρωτήθηκα: Αυτοί που ξεκατινιάζονταν χθες ήταν αυτοί που ήταν έτοιμοι να κάνουν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης την περασμένη Τετάρτη, χωρίς την Αριστερά βέβαια, την οποία δεν τη γουστάρουν, δεν τη θέλουν; Ήταν αυτοί που μας έφεραν σʼ αυτά τα χάλια με τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, τις οποίες έχει υπηρετήσει κι ο κ. Καρατζαφέρης για δεκαετίες και το καυχάται με τις πλακέτες τις τριακόσιες; Αυτοί θα είναι τώρα οι «γιατροί» που θα μας σώσουν από τα χάλια και τα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
Και τι προκύπτει απʼ αυτό το «είπα – ξείπα», απʼ αυτό το διπλό φιάσκο; Υπήρξε φιάσκο την Τετάρτη που δύο εξηντάρηδες παίζανε επί ώρες το τούκα–προ, ποιος πρότεινε πρώτος την κοινή Κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου Πρωθυπουργό. Το τούκα- προ είναι συμπαθές όταν το παίζουν δεκάχρονα παιδιά. Όταν όμως το παίζουν εξηντάχρονοι στην πλάτη αυτής της χώρας είναι αντιπαθητικό και άθλιο.
Και δεν φθάνει αυτό το φιάσκο, αλλά ήρθε και το χθεσινό ξεκατίνιασμα μέσα στη Βουλή, τριγωνικό αυτή τη φορά: Παπανδρέου - Σαμαράς- Καρατζαφέρης. Είναι κατάσταση αυτή; Μήπως, κύριε Παπανδρέου και κύριε Σαμαρά, έχετε τελειώσει και δεν το έχετε καταλάβει; Τι ήταν η ομολογία της Τετάρτης; Ήταν το ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί, ότι η πολιτική που ασκείται μεγαλώνει τα προβλήματα κι ότι χρειάζεται κάτι άλλο. Ε, αυτό το κάτι άλλο αντί να το βγάλει το παρασκήνιο, αντί να το βγάλουν τα διαπλεκόμενα, να το βγάλει ο ελληνικός λαός.
Βγάλτε από τη μέση έναν εκλογικό νόμο άθλιο που δίνει μπόνους πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα και ο οποίος είναι η εξήγηση αυτού του μικροπολιτικού παιχνιδιού, όπου ο ένας προσπαθεί να φθείρει τον άλλον για να πάρει το μπόνους, να πάρει το κράτος ως λάφυρο και το δημόσιο ταμείο και να κάνει ό,τι κάνει -γιʼ αυτό φθάσαμε εδώ- και το νέο πολιτικό σκηνικό που θα σαρώσει το παλιό να το αποφασίσει ο ελληνικός λαός, με απλή αναλογική, όπως στην Κύπρο και στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης. Και μην πει κανείς ότι αυτό δεν γίνεται γιατί με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί είναι για τις μεθεπόμενες εκλογές. Αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κι η Νέα Δημοκρατία θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας, με διακόσιους Βουλευτές και πάνω εάν ψηφιστεί ένα αναλογικό σύστημα, θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.
Δεν μπορείς, αγαπητέ Παπανδρέου, να κάνεις τον Πρωθυπουργό και είσαι έτοιμος να παραιτηθείς; Δεν νιώθεις γερός στα πόδια σου, δεν νιώθεις πεισμένος για την πολιτική σου; Πρόσφερε μια υπηρεσία: ψήφισε την απλή αναλογική.
Αντώνη Σαμαρά, πάψε να βλέπεις φαντάσματα ότι σε καταδιώκει όλη η Ευρώπη και σε συκοφαντεί. Η δική σου πολιτική δεν πείθει, γιατί είναι καιροσκοπική και λαϊκίστικη. Ο κόσμος βλέπει και διαβάζει. Όπως διαβάζουν οι Έλληνες, διαβάζουν κι οι εφοπλιστές, διαβάζει και η τρόικα και βλέπουν ότι ανάμεσα στην εφαρμοσμένη κυβερνητική πολιτική και στο «Ζάππειο II» υπάρχει συμφωνία 90%. Για τα γινάτια σας και τα προσωπικά σας χούγια, τα προσωπικά σας βιλαέτια θα ταλαιπωρείτε αυτόν τον τόπο;
Εμείς δεν θέλουμε μια σύμπραξη ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε μια διαφορετική πλειοψηφία, να εφαρμόσει ένα διαφορετικό πρόγραμμα, με δίκαιη κατανομή των βαρών, με ρύθμιση του χρέους, με αναπτυξιακή προοπτική, με το να παίρνει κι ο λαός που παράγει τον πλούτο, ο εργαζόμενος λαός, τους καρπούς αυτής της προσπάθειας. Όμως θα αποφασίσουν οι Έλληνες πολίτες την κατεύθυνση.
Κύριε Μόσιαλε, θα ανέβετε στο Βήμα και θα είναι η παρθενική σας εμφάνιση ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Σας φαίνομαι για τραμπούκος; Δώστε μου μια απάντηση.
Τι είναι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς; Μια παράταξη δημοκρατική του Κοινοβουλίου που για δεκαετίες έχει επιλέξει, με κόστος, την αντιπαράθεση στο κατεστημένο, στις εξουσίες, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσω των ειρηνικών πολιτικών αγώνων; Μια πολιτική δύναμη από την οποία χθες για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός ζήτησε διάλογο και ενδεχομένως και συναίνεση ή αναζήτηση συγκλίσεων σε κάποια θέματα; Ή ένα κόμμα τραμπούκων, όπως λέει ο πρώτος Αντιπρόεδρος;
Και με την ευκαιρία εξηγήστε μου: Ο δεύτερος Αντιπρόεδρος έχει την ευθύνη της οικονομίας. Ο πρώτος Αντιπρόεδρος, που είναι πάνω από τον δεύτερο Αντιπρόεδρο, ποια αρμοδιότητα έχει; Να βρίζει και να συκοφαντεί δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου; Να εξοργίζει τον ελληνικό λαό; Ελπίζω η απάντησή σας να μην ακολουθήσει τη «σχολή Πεταλωτή».