Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τούρκος υπήκοος Kιαμίλ Γιλντίζ, ήλθε στην Ελλάδα το 2001 και κατέθεσε αίτηση για πολιτικό άσυλο. Παρότι η γνωμοδοτική επιτροπή ασύλου στις 29/01/2003 απεδέχθη την πρόταση, στις 07/07/2006 ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης απέρριψε το αίτημά του, με την αιτιολογία ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αντί για πολιτικό άσυλο λοιπόν, χορηγήθηκε σε αυτόν και στο τότε ανήλικο τέκνο του το λεγόμενο «ανθρωπιστικό καθεστώς» για λόγους υγείας (αρ. ειδικού δελτίου αντιστοίχως 010132, 010133). Σημειώνεται ότι για την απόφαση αυτή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο εξέδωσε απόφαση με αριθμ. πρωτ. 2397/2010 ότι το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου χρήζει επανεξέτασης.
Ανεξάρτητα, ωστόσο από την πορεία εξέτασης του αιτήματός του για χορήγηση ασύλου, ο κ. Γιλντίζ έχει υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία στην προσπάθεια του να ανανεώσει το ανθρωπιστικό καθεστώς, το οποίο ανανεώνεται σε ετήσια βάση σύμφωνα με το νόμο. Στην πρώτη αίτηση για ανανέωση που έγινε στις 07/06/2007, του ζητήθηκε, με αρκετή καθυστέρηση, να προσκομίσει εκ νέου δικαιολογητικό όσον αφορά την κατάσταση της υγείας του, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά, καθόσον τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει είναι βεβαιωμένα με δικαιολογητικά και γνωμάτευση του Ιατρικού Κέντρου για την Αποκατάσταση Θυμάτων Βασανιστηρίων, προκύπτουν από βασανιστήρια και μακροχρόνια απεργία πείνας (σύνδρομο Wernicke-Korsakoff), και είναι μόνιμα. Επίσης, παρότι κατέθεσε τον Φεβρουάριο του 2008 το ιατρικό πιστοποιητικό, εκδοθέν από δημόσιο νοσοκομείο, όπως του είχε ζητηθεί, η ανανέωση του ανθρωπιστικού καθεστώτος καθυστέρησε κατά πολύ, και δόθηκε τελικά στις 23/07/2008, με ισχύ έως τον Ιούνη του 2009. Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2008 είχε προηγηθεί παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως και επαφή με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Είχε επίσης υποβληθεί μήνυση κατά του Δημοσίου, για χρηματική αποζημίωση, δεδομένων των εργασιακών και οικονομικών συνεπειών που είχε για τον άνθρωπο αυτόν η καθυστέρηση της ανανέωσης του ανθρωπιστικού καθεστώτος.
Στη συνέχεια, στην επόμενη αίτηση ανανέωσης, που υποβλήθηκε στις 03/06/2009, η αίτηση εγκρίθηκε στις 23/03/2010. Από τις 03/06/2010, ωστόσο, που υπέβαλε νέα αίτηση, μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία απάντηση, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος αυτός να βρίσκεται για έναν χρόνο ξανά μετέωρος, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό για την εργασιακή, οικονομική και κοινωνική του κατάσταση. Προστίθεται, τέλος ότι υπέβαλε ξανά αίτηση για ανανέωση στις 06/03/2011, ως όφειλε θεωρητικώς, και αναμένει.
Με βάση τα παραπάνω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Γιατί, από τη στιγμή που το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει ότι το αίτημα του κ. Γιλντίζ για χορήγηση πολιτικού ασύλου χρήζει επανεξέτασης, η Πολιτεία και συγκεκριμένα το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να επανεξεταστεί το αίτημα του;
2. Γιατί υπάρχει τέτοια καθυστέρηση στη διαδικασία ανανέωσης του ανθρωπιστικού καθεστώτος;
3. Προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ούτως ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον καθώς και να προβλέψει σχετικές ρυθμίσεις, οι οποίες να εξασφαλίζουν και να αποζημιώνουν ηθικά και υλικά τους αιτούντες ανανέωσης «ανθρωπιστικού καθεστώτος», όταν η ευθύνη της μη ανανέωσης βαρύνει την Πολιτεία, ενώ οι συνέπειες αυτούς που νομίμως προσφεύγουν σε αυτήν;
Ο ερωτών βουλευτής
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά & Νησιών