Το ΥΠΕΚΑ αποφάσισε η περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου να ενταχθεί στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Συγκεκριμένα προβλέπεται η δημιουργία νέων ιχθυοτροφείων, σε απόσταση 50 μέτρων από τις ακτές της αρχαίας Επιδαύρου, την ώρα που σε αυτές τις παραλίες ήδη λειτουργούν 8 μονάδες ιχθυοτροφείων.
Οι συνοδευτικές χερσαίες υποδομές που λόγω της φύσης και των λειτουργικών αναγκών των πλωτών μονάδων , πρέπει να χωροθετούνται σε σχετική εγγύτητα με τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις(και σε απόσταση από την παραλία ως 1000 μέτρα σ.σ.) είναι οι παρακάτω:
-Εγκαταστάσεις ελλιμενισμού ( προβλήτες , γεωτρήσεις )
-Σύστημα άντλησης θαλασσινού νερού και απορροής υδάτων
-Σύστημα όδευσης τροφών ( σιλό, σωληνώσεις κ.λ.π.)
-Αποθήκες
-Φυλάκια
-Χώροι φύλαξης διχτύων
-Κλίβανος αποτέφρωσης
-Χώροι παραμονής προσωπικού.
Ακόμα προβλέπονται: σταθμοί παραγωγής γόνου, εγκαταστάσεις συσκευασίας, εγκαταστάσεις προπάχυνσης, εγκλιματισμού κ.α.
Έτσι οι μήκους περίπου 25 χιλιομέτρων ακτές στις οποίες προτείνεται να αναπτυχθούν οι Π.Ο.Α.Υ. θα αποκλειστούν και θα αποκλείσουν με το νόμο κάθε άλλη δραστηριότητα, θα μετατραπούν σε κρανίου τόπο γιατί οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις έχουν μέγεθος και χαρακτηριστικά βιομηχανικής εγκατάστασης.
Κάτοικοι και φορείς της Αρχαίας Επιδαύρου, είναι αντίθετοι με αυτήν την απόφαση, εξαιτίας του προβλήματος που θα δημιουργηθεί στην θάλασσα του Σαρωνικού, καθώς και στον τουρισμό.
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες με τον τρόπο που πραγματοποιούνται σήμερα όχι απλώς δεν αποτελούν λύση της υπεραλίευσης αλλά αντίθετα, αφαιρούν μεγάλους θαλάσσιους πόρους σε σχέση με αυτούς που παράγουν, πρέπει να παραδεχτούμε ότι όχι μόνο δεν ενισχύουν τα «άγρια» αποθέματα ψαριών, αλλά ότι στηρίζουν την βιωσιμότητά τους πάνω στην αλίευση τους. Όπως για παράδειγμα οι τσιπούρες και τα λαυράκια που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα, είναι σαρκοβόρα είδη.
Στον κόλπο της Επιδαύρου στη ανοιχτή θάλασσα δεν υπάρχει ζωή. Από το 1999 αυτό το κομμάτι έχει νεκρώσει οριστικά σε βάθη από 150 έως 440 μέτρα. Σε αυτές τις περιοχές έχει συγκεντρωθεί ένας μαύρος πολτός που τον πιάνουν στα δίχτυα τους οι ψαράδες, επειδή τα βάθη είναι μεγάλα και η θάλασσα έχει μετατραπεί σε χωνί που μαζεύει όλη τη σαβούρα. Τα ψόφια ψάρια που μένουν στον πυθμένα των κλουβιών τα πετάνε στη θάλασσα.
Τέλος, αν αυτή η απόφαση υλοποιηθεί, οι ψαράδες της περιοχής θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα.
Για την Παλαιά Επίδαυρο και το Λυγουριό έχουν θεσμοθετηθεί και ισχύουν Π.Δ. προστασίας:
α) «Καθορισμός ζωνών προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Παλαιάς Επιδαύρου (Αργολίδας ) και ειδικών όρων περιορισμών δόμησης αυτού»(ΦΕΚ 121Δ - τεύχ. Δ΄ -13-02-1984) και
β) « Καθορισμός ζωνών προστασίας στη ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου Λυγουριού (Αργολίδας ) και ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτής »(ΦΕΚ 83- τεύχος Δ – 8-2-1984).
Στο Δήμο Επιδαύρου, υπάρχουν 49 μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων χαρακτηρισμένα τα περισσότερα και προστατευόμενα με Υ.Α. Πραγματοποιούνται δύο Πανελλαδικής και Παγκόσμιας Εμβέλειας θεσμοθετημένες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Τα Επιδαύρια , στο Θέατρο Επιδαύρου –Ασκληπιείου και ο Μουσικός Ιούλιος στο Μικρό Θέατρο. Αυτές εκτός άλλων συγκεντρώνουν Διεθνούς κύρους καλλιτεχνικά δρώμενα.
Στο θαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου βρίσκονται ενάλιες αρχαιότητες.(ΚΗΡΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Υ.Α.ΥΠΠΟ/ΑΡΧ /Α1/Φ43 / 40032 /2387).
Εκτιμάμε ότι λόγω της θέσης τους και της γεωμορφολογίας της περιοχής πλήττονται άμεσα από τη θαλάσσια ρύπανση.
Ο Δήμος της Επιδαύρου, ξεκίνησε τοπικές γενικές συνελεύσεις ώστε να ενημερώσει τους δημότες για το θέμα και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων.
Επειδή τέτοιες αποφάσεις, οδηγούν ταυτόχρονα στο κλείσιμο των ακτών και πλήττουν τον τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ευρύτερη περιοχή της Επιδαύρου,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποιο σκεπτικό αποφασίστηκε η επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών, πέραν των ήδη εγκατεστημένων 8 μονάδων, σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογικής αξίας, με ανεπτυγμένο τουρισμό;
2. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να προστατευτεί η τοπική οικονομία και το περιβάλλον από την επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Αλέξης Τσίπρας
Βασίλης Μουλόπουλος