Συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο Αλέγκρε.
Στη συνέντευξη μίλησαν οι: Χρ.Παπαδόπουλος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Μιχ.Παπαγιαννάκης, ευρωβουλευτής, μέλος της Π.Γ., Χ.Γολέμης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Γραμματέας της εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς" και Γ.Σταθάκης από την Ε.Π.Π. "Νίκος Πουλαντζάς".
Μεταξύ άλλων τόνισαν:
ΧΡ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το 2ο
Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ του Πόρτο
Αλέγκρε ήταν ένα δεύτερο μεγάλο βήμα στην
προσπάθεια συνεννόησης και συντονισμού των
κοινωνικών οργανώσεων και των κινημάτων
κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Παράλληλα είναι ένα "δοκιμαστήριο ιδεών,
μια μεγάλη "αγορά" ιδεών με τα 700 σεμινάρια,
τραπέζια εργασιών, μία διαδικασία
κατάθεσης ιδεών, εμπειριών, εναλλακτικών
προτάσεων για έναν άλλο κόσμο ισότητας και
ελευθερίας.
Η σημαντική πολιτική καινοτομία του
φετινού Φόρουμ, σε σύγκριση με το περυσινό,
είναι η συμμετοχή και στήριξη του
κοινωνικού φόρουμ και η συνυπογραφή της
τελικής Διακήρυξης από ένα μεγάλο φάσμα
κομμάτων της Αριστεράς και της Οικολογίας
απ' όλο τον κόσμο.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την όσμωση των απόψεων, όπως καταγράφηκε στην τελική "Διακήρυξη" με την έννοια ότι υπήρξε συνεννόηση και έγκριση στόχων στα μεγάλα πολιτικά προβλήματα ου κόσμου, όπως ο πόλεμος, η φτώχεια και οι ανισότητες, οι οικονομικές κρίσεις και ο ρόλος των διεθνών Οργανισμών (Δ.Ν.Τ., ΠΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΗΕ) και η ανάγκη για ένα ειρηνικό και δίκαιο τρόπο επίλυσης των διεθνών προβλημάτων.
Τέλος, η δημιουργία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, με πρώτο σταθμό την Ιταλία το φθινόπωρο του 2002, είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάπτυξης των κινημάτων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.
Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ήταν ένα είδος τεράστιου παζαριού ιδεών. Πολύ χαρακτηριστικά μια βελγική εφημερίδα σατυρική έγραψε ότι "μαζεύτηκαν οι του Νταβός στη Ν. Υόρκη. Κουβέντιαζαν μια βδομάδα και συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να κερδίζουν λεφτά, μια φοβερή ιδέα, πολύ πρωτότυπη. Στο Πόρτο Αλέγκρε μαζεύτηκαν πάσης φύσεως υλικά και άνθρωποι και παρήγαγαν ιδέες, προτάσεις, αντιλήψεις, εικόνες για το μέλλον σε όλους τους τομείς, πολιτικά, στα θέματα της οικολογίας, στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής. Αλλες εικόνες που εμάς μας είναι λίγο ξένες, αν θέλετε, οι αυτόχθονες πληθυσμοί, οι Ινδιάνοι της Νότιας Αμερικής, οι ακτήμονες αγρότες, φυσικά οι γυναίκες, οι νέοι. Μέσα σ' αυτό το συνολικό πάρα πολύ πολύχρωμο πράγμα, να σας πω το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταλάμβανε 62 σελίδες μιας μεγάλης εφημερίδας... Μέσα σ' αυτό υπήρξαν κάποια άλλα επιμέρους φόρουμ. Υπήρξε π.χ. παγκόσμιο φόρουμ δικαστών, εισαγγελέων κ.λπ.. Είναι πολύ λίγο γνωστό και ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Υπήρξε παγκόσμιο φόρουμ αυτοδιοικητικών αρχόντων, δημάρχων, αιρετών νομαρχών, περιφερειαρχών κ.λπ. Και υπήρξε και το παγκόσμιο κοινοβουλευτικό φόρουμ. Είχε υπάρξει και πέρυσι. Ισχνό πέρυσι, με λίγους κοινοβουλευτικούς, βασικά της Αριστεράς από το Ευρωκοινοβούλιο και από τη Λατινική Αμερική. Φέτος ήταν από όλο τον κόσμο. Παρά το ότι κάναμε όλοι μας την κριτική και είπαμε ότι πρέπει να διευρυνθεί το ταχύτερο δυνατό, διότι είχε πολύ λίγους εκπροσώπους από την Ασία και την Αφρική. 'Ηταν κυρίως Λατινική Αμερική, Ευρώπη και όχι όλη η Ευρώπη, η Ανατολική Ευρώπη ήταν πολύ λίγοι, ελάχιστοι, και από τον Καναδά ήταν πολλοί. Αλλά δεν είχε από τις ΗΠΑ. Και υπάρχουν, στο κάτω-κάτω υπάρχει η περίφημη βουλευτίνα που αρνήθηκε να ψηφίσει τις πολεμικές δαπάνες για τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Και βεβαίως δεν είχε από την μαύρη Αφρική και από την Ασία.
To Kοινοβουλευτικό Φόρουμ συζήτησε τα πολιτικά προβλήματα, προσπαθώντας ν' ακούσει όσο ήταν δυνατό αυτά που γίνονταν γύρω του. Γιατί αυτό ήταν η ουσία. Να συνδυαστεί η πολιτική, να μεταφραστεί πολιτικά όλο αυτό το κινηματικό πράγμα και ήταν εξαιρετικά πολύχρωμο και εξαιρετικά δυναμικό. Φέτος για πρώτη φορά το κοινοβουλευτικό φόρουμ ήταν πάρα πολύ διευρυμένο από πολιτική άποψη. Δηλαδή είχαμε και μαζική παρουσία Σοσιαλιστών και Πράσινων και από την Ευρώπη και από άλλες χώρες που είχαν αντιπροσωπείες. Φυσικά οι Λατινοαμερικάνικες αντιπροσωπείες ήταν γιγάντιες, διότι ήταν όλη η Αργεντινή ήταν εκεί περίπου και άλλες χώρες,
Θέλω να σας πω επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατό να γίνουν όλα αυτά και το ίδιο το Φόρουμ το Κοινωνικό, εάν δεν υπήρχε η αριστερή κυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους του Rio Grande de Sul στη Βραζιλία και η αριστερή δημοτική αρχή στο Πόρτο Αλέγκρε. Γιατί χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε. Δεκάδες κτίρια, αίθουσες, ευκολίες, υποδομές, ασφάλεια, περιφρούρηση...
Λοιπόν, το πολιτικό κομμάτι ασχολήθηκε με ορισμένα ζητήματα, όπως του πολέμου και της ειρήνης, του τι κάνουμε μετά το Αφγανιστάν, της διεύρυνσης του πολέμου που σχεδιάζει ο κύριος Μπους με τον άξονα του κακού, το Παλαιστινιακό, άλλα ζητήματα που είναι πιο λατινοαμερικάνικα, όπως το σχέδιο για την Κολομβία, το σχέδιο που προχωράει για την τελωνειακή ένωση όλης της Αμερικής. Τέτοια ζητήματα.
Υπήρξε μια γενική σύγκλιση. 'Όχι απόλυτη, αλλά πολύ γενική. Αλλά το κυριότερο αποτέλεσμα, και θα τελειώσω μ' αυτό, ήταν η εξαγγελία της δημιουργίας ενός παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Δικτύου. 'Ηδη σ'αυτό έχουν δηλώσει συμμετοχή γύρω στους 1200 κοινοβουλευτικοί απ' όλο τον κόσμο, και από την Ελλάδα. 'Εχουμε ακόμα μία υστέρηση από τα άλλα κόμματα. 'Ολοι οι βουλευτές του ΣΥΝ είναι μέσα. Ελπίζουμε να θελήσουν να μετάσχουν σ' αυτό το Δίκτυο και από τα άλλα κόμματα βουλευτές. Το Δίκτυο αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι δίκτυο, δηλαδή δεν είναι οργάνωση η οποία ψηφίζει και αποφασίζει. Αλλά έχει αρχίσει να δουλεύεται, φτιάχνεται ήδη. Δηλαδή ένας κόμβος είναι στις Βρυξέλλες, ένας κόμβος θα είναι κατά πάσα πιθανότητα στο Ρίο ντε ΤζανέΪρο, ένας κόμβος θα δουλέψουμε για να δημιουργηθεί μάλλον στην Ινδία, απ' όπου θα υπάρχει ανταλλαγή πρώτον πληροφοριών, προτάσεων... Υπήρξε π.χ. η πρόταση και είναι πολύ πιθανό ότι θα υλοποιηθεί, να γίνεται μια συνεννόηση και μία φορά όλοι μαζί την ίδια μέρα να έχουν μια αντίδραση πολιτική για ένα θέμα. 'Ένα θέμα σοβαρό, παγκόσμιο. Φαντασθείτε να το είχαμε κάνει αυτό όταν ο κύριος Μπους αποχώρησε, οι ΗΠΑ δηλαδή, από τη συμφωνία του Κιότο. Και δυο-τρεις μέρες μετά να είχες παγκόσμια από όλα τα κοινοβουλευτικά όργανα που υπάρχουν στον κόσμο καταγγελίες κ.λπ. Αυτό αποφασίστηκε. Και σας είπα ήδη προχωράει. 'Ηδη φεύγουν δικοί μας τεχνικοί ας το πούμε έτσι από τις Βρυξέλλες να πάνε στη Βραζιλία, οι Βραζιλιάνοι θαρθούνε στις Βρυξέλλες, γιατί θ'αρχίσει μ' αυτούς τους δύο κόμβους, με στόχο να γίνουν κόμβοι σε όλες τις ηπείρους.
Αυτά όλα παρουσιάστηκαν προχτές και στο Ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει ένα ευρύ κλίμα συμμετοχής.
Χ.ΓΟΛΕΜΗΣ: Εντυπωσιακή επιτυχία από πλευράς παρακολούθησης των εργασιών του σημείωσε το διήμερο σεμινάριο με τίτλο "Σύγχρονος Καπιταλισμός-Νέα Χαρακτηριστικά -Εναλλακτικές Λύσεις" που διοργάνωσε στο Πόρτο Αλέγκρε η εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς" σε συνεργασία με τους φορείς με τους οποίους αποτελεί το "TRANSFORM! Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εναλλακτικής Σκέψης και Πολιτικού Διαλόγου" (την οργάνωση Espaces Marx Γαλλίας, 'Ιδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, την Επιτροπή 'Ερευνας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, το 'Ιδρυμα Μαρξιστικών Ερευνών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και τα περιοδικά Sozialismus Γερμανία και Volksstimme Αυστρία). Η αίθουσα των 300 ατόμων που διέθεσαν οι οργανωτές του Φόρουμ ήταν υπερπλήρης και τις δύο ημέρες του σεμιναρίου παρά το γεγονός ότι αυτό άρχιζε στις 8 το πρωί.
Βασική αιτία της μεγάλης συμμετοχής, πέραν από το ενδιαφέρον του θέματος, υπήρξε η συμμετοχή διακεκριμένων διανοουμένων (ΜάΪκελ Χαρντ -συγγραφέας μαζί με τον Τόνι Νέγκρι του βιβλίου "Αυτοκρατορία", Λίο Πάνιτς -εκδότης του περιοδικού Socialist Register, Γιοργκ Χούφσμιτ -βασικό στέλεχος της Ομάδας των ʽΕυρωπαίων Οικονομολόγων για μια Εναλλακτική Πολιτική, Μικαέλ Λεβί -διευθυντής ευρενών του γαλλικού Ινστιτούτου CNRS κ.λπ.) και γνωστών πολιτικών προσωπικοτήτων και αγωνιστών των κοινωνικών κινημάτων (Φάουστο Μπερτινότι- Γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Φρανσίσκο Φρούτος -Γραμματέας του Ισπανικού Κ.Κ., Λούκα Καζερίνι -πρώην εκπρόσωπος Τύπου της οργάνωσης Tutte Bianche κ.λπ.) Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι καθηγητές Κ. Βεργόπουλος και Γ. Σταθάκης και ο Χ. Γολέμης, διευθυντής της Ε.Π.Π. "Νίκος Πουλαντζάς".
Μετά το τέλος του σεμιναρίου, το Δίκτυο TRANSFORM παρουσίασε τις δραστηριότητες και τα σχέδιά του σε ειδική εκδήλωση η οποία συγκέντρωσε επίσης μεγάλο αριθμό ατόμων, κυρίως νέων φοιτητών. Στη συνάντηση αποφασίστηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίες με ινστιτούτα πολιτικού προβληματισμού διαφόρων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το TRANSFORM θα συμμετάσχει με τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων και στο επόμενο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο θα γίνει το 2003, πάλι στο Πόρτο Αλέγκρε.
Τέλος, το TRANSFORM θα συμμετάσχει με εκπρόσωπό του στην οργανωτική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ που θα γίνει το 2002 στην Ιταλία.
Τέλος, ο Γ.Σταθάκης παρουσίασε τη δομή των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στο Πόρτο Αλέγκρε, επισημαίνοντας ότι τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί αποτελούν την πολιτική ατζέντα της επόμενης 20ετίας.
To Γραφείο Τύπου