Είκοσι μέρες τώρα ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Η ελληνική κυβέρνηση, ενεργώντας για άλλη μια φορά αντίθετα από τις επιθυμίες και προσδοκίες του ελληνικού λαού, αποφάσισε να λάβει μέρος στον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού λαού, αποφασίζοντας να απαγορεύσει τον απόπλου του «Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ» και με συνεχή προσχώματα και προφάσεις να κρατήσει εγκλωβισμένα τα πλοία στα ελληνικά λιμάνια.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοια πρωτοβουλία. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και ποτέ η ελληνική Κυβέρνηση δεν τις ενθάρρυνε, στέκονταν όμως θετικά απέναντι στο δικαίωμα οργάνωσής τους. Φέτος, για πρώτη φορά, γίναμε μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας αποτροπής του απόπλου των πλοιαρίων. Η πρόφαση της Κυβέρνησης ότι έπραξε με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν ευσταθεί. Η προστασία της ζωής των ανθρώπων έγκειται στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας και στην αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.
Επιτέλους η κυβέρνηση Μνημονίου-Παπανδρέου πρέπει να αντιληφθεί ότι η στάση της (η απαγόρευση απόπλου του στολίσκου και η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος στέκεται αλληλέγγυος και στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και στην ειρηνική προσπάθεια των ακτιβιστών του στολίσκου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και έμπρακτη έκφραση της αντίθεσή τους στον παράνομο και βάρβαρο αποκλεισμό της.
Η αυξανόμενη απομόνωση και δυστυχία των ανθρώπων στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Επιτέλους το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος αποκόπτει από τον έξω κόσμο περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά κάθε πλευρά της ζωής τους.
Η Λωρίδα της Γάζας υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό, συλλέγει μαρτυρίες από ανθρώπους που αγωνίζονται να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά την Επιχείρηση «Χυτό Μολύβι», που σκότωσε περίπου 1400 Παλαιστινίους και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί απάντηση στις αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι ο αποκλεισμός δεν στοχεύει σε ένοπλες ομάδες, αλλά αντιθέτως τιμωρεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, περιορίζοντας την είσοδο τροφίμων, ιατρικών προμηθειών, εκπαιδευτικού εξοπλισμού και οικοδομικών υλικών
«Ο αποκλεισμός συνιστά συλλογική τιμωρία, κατά το διεθνές δίκαιο, και πρέπει να αρθεί αμέσως.»
Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει καθήκον κατά το διεθνές δίκαιο να διασφαλίσει την ευημερία των κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την παιδεία, την τροφή και την κατάλληλη στέγαση. Κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Χυτό Μολύβι», οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν κτήρια και υποδομές μη στρατιωτικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων και σχολείων και των συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης. Χιλιάδες παλαιστινιακά σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Υπολογίζεται ότι 280 από τα 641 σχολεία στη Γάζα υπέστησαν ζημιές και 18 καταστράφηκαν. Περισσότερος από το μισό πληθυσμό της Γάζας έχει ηλικία κάτω των 18 ετών και η διακοπή της εκπαίδευσής τους, έχει καταστροφικές συνέπειες.
Τα νοσοκομεία έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από τη στρατιωτική επίθεση και τον αποκλεισμό. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως και χωρίς εξήγηση αρνηθεί την είσοδο στη Γάζα σε φορτηγά ιατρικής βοήθειας που παρασχέθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν να εμποδίζουν ή να καθυστερούν την έξοδο από τη Γάζα ασθενών με σοβαρές παθήσεις που δεν μπορούν να νοσηλευτούν εκεί –αφότου έκλεισαν οι διαβάσεις εισόδου και εξόδου από τη Γάζα, οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβάλλουν αιτήσεις για άδεια, αλλά συχνά τους αρνούνται αυτήν την άδεια.
Η ανεργία στη Γάζα αυξάνεται δραματικά, καθώς οι επιχειρήσεις που έχουν απομείνει αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στον αποκλεισμό. Τον Δεκέμβριο του 2009, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι η ανεργία στη Γάζα υπερέβαινε το 60%.
Ο βομβαρδισμός της μοναδικής μονάδας βιολογικού καθαρισμού, η καταστροφή του συστήματος αποχέτευσης στη Γάζα, έχει ως αποτέλεσμα να χύνονται στη θάλασσα πάνω από 3 εκ. τόνοι λυμάτων. Η αλιεία στη Γάζα, που αποτελούσε για χιλιάδες χρόνια παραδοσιακή ενασχόληση του πληθυσμού της, δεν υπάρχει πια. Η ρύπανση είναι ανυπολόγιστη, και οι ψαράδες δεν μπορούν να ανοιχτούν πάνω από 3 ν. μ., αφού ο θαλάσσιος αποκλεισμός από τι Ισραήλ είναι συνεχής.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η Παλαιστίνη θα έχει δυνατότητα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αεριού στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου από τη Γάζα….. όπως ρητά αναφέρει η διεθνής συνθήκη για τα δικαιώματα κρατών στη θάλασσα….
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, αντί να μεταφέρει τα αδιέξοδα των μνημονιακών της πολιτικών με τον πιο τραγικό τρόπο και στην εξωτερική πολιτική, να προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους προς όφελος της ειρήνης στη Μεσόγειο και σ’ όλο τον πλανήτη.
Η αποτροπή του απόπλου των πλοιαρίων που πέρασαν από την Ελλάδα και των τριών που ήρθαν στην Κρήτη, με κόλπα και τερτίπια, κάνουν ολοφάνερη την απαράδεκτη πολιτική της κυβέρνησης που αλλάζει την πάγια πολιτική της χώρας μας η οποία ήταν φιλειρηνική, υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του αποκλεισμού της Γάζας.
Ευχόμαστε στους ακτιβιστές της ειρήνης, καλή δύναμη στην προσπάθεια τους για τη διοργάνωση της επόμενης αποστολής, ελπίζοντας ότι δεν θα βρουν ξανά μπροστά τους «τέτοιου είδους εμπόδια» και η προσπάθεια τους θα στεφθεί με επιτυχία.
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Μιχάλης Κριτσωτάκης, βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ