- Να ξεκινήσουμε λίγο από το κλίμα του διημέρου, πως ήταν ο κόσμος, η διάθεση, υπήρχε αισιοδοξία ή απαισιοδοξία και το λέω γιατί σε προηγούμενες ανάλογες συγκεντρώσεις οι συνθήκες δεν ήταν πάντα οι καλύτερες.
Νομίζω ότι ήταν μια διαφορετική συνδιάσκεψη, με την έννοια ότι είχε διαμορφωθεί ένα σώμα αντιπροσώπων μέσα από 107 τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα. Άλλωστε, η απόφαση της συνδιάσκεψης πια είναι και οι συνελεύσεις να γίνουν πολύ περισσότερες και συγχρόνως αυτές οι συνελεύσεις να είναι η βάση της συγκρότησης των τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πραγματικά παντού.
- Αναζωογόνηση δηλαδή από τη βάση…
Ακριβώς . Εγώ θα έλεγα να κάνουμε ένα βήμα και βγαίνω από τη συνδιάσκεψη κατανοώντας ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα μαζί. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια πολιτική συμφωνία, μια πολιτική απόφαση, η οποία δείχνει το δρόμο και έχει τα βασικά στοιχεία της πρότασής του και συγχρόνως συγκροτεί ένα όργανο διαβούλευσης, σύνθεσης και τελικής πολιτικής απόφασης. Αλλά το βασικότερο που μπορεί να κάνει είναι άλλα δύο πράγματα. Το πρώτο είναι να εντάξει αριστερούς μέσα στη διαδικασία της πολιτικής και κοινωνικής δράσης και το δεύτερο να λειτουργήσει ώστε να ζυμωθεί με την κοινωνία και να διαμορφώσει νέες αριστερές και νέους αριστερούς τους οποίους έχει ανάγκη η αριστερά. Θέλουμε ένα καινούριο αέρα ζωογόνο που θα έρθει από την κοινωνία που αρχίζει και μας βλέπει, να μας ακούει , γιατί βλέπει ότι αυτά που λέγαμε τόσο καιρό όχι απλά δικαιώνονται αλλά έχουμε και πρόταση συγκεκριμένη η οποία είναι η μοναδική που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις.
- Και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Τσίπρας αλλά και οι περισσότεροι ομιλητές μίλησαν για μια νέα ευκαιρία για το σχήμα και το χώρο η οποία αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.Τι είναι αυτή η νέα ευκαιρία και πως μπορεί να γίνει;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κακή οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η οποία με βάση την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα γίνεται ακόμα χειρότερη. Εγώ παρακολουθώ αυτό το διήμερο και θα παρακολουθούμε με προσοχή ως και την Πέμπτη τουλάχιστον, τα σενάρια που παίζονται. Στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, αλλά και στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίσαμε ότι όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν για να βρουν δήθεν λύσεις, στην ουσία συνεδριάζουν για να βρουν τρόπους να εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο και να επιτεθούν ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Και οι λύσεις που προτείνονται μέχρι τώρα κάνουν το εξής: και μεγαλώνουν το χρέος- ακόμα και στο καλύτερο σενάριο- και χτυπάνε τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, κατεδαφίζουν την ίδια την κοινωνία και αποδεικνύουν ότι ήταν, όχι απλώς ψευδείς, αλλά μια εγκληματική επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, η οποία έλεγε ψηφίζουμε το μεσοπρόθεσμο για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Αυτό έχει κατανοηθεί από τον κόσμο και την κοινωνία. Το λέει το 90% του κόσμου και μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχει ένα 8% του κόσμου ο οποίος θεωρεί ότι πάμε καλά. Άρα κάποιοι κερδίζουν και μέσα από την κρίση. Αυτό στην ουσία βγαίνει ή έχουνε κάποια εμμονή.
Ποια είναι τώρα η «ευκαιρία» με βάση αυτή τη συγκυρία; Να διαμορφωθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μέσα από αγώνες, μέσα από τις πλατείες που θα δείξουν τη μεγάλη δύναμή τους στο επόμενο διάστημα, μέσα από τις συνδικαλιστικές συγκρούσεις και τις κοινωνικές συγκρούσεις, με καταλύτη όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς, που θα περιλαμβάνει από την άποψη των κοινωνικών ομάδων και κοινωνικών κατηγοριών όλες τις δυνάμεις που θίγονται, από την άποψη του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού από δυνάμεις που μπορεί να ψήφισαν και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως απ τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις από ένα ευρύ τόξο που το χουμε ονομάσει από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ στα αριστερά της αριστεράς.
- Πάνω σε τι θα γίνει αυτό; Θα υπάρξει ένα μίνι πρόγραμμα διακυβέρνησης;
Πάνω σε ένα ελάχιστο πρόγραμμα, που κατά τη γνώμη μου είναι ριζοσπαστικό και προωθητικό γιατί είναι κοινό.
- Αυτό σημαίνει και υποχωρήσεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ;
Εγώ θα έλεγα συνθέσεις. Πάντοτε σε τέτοιες διαδικασίες πρέπει να βρεις τον ελάχιστο κοινό πολλαπλασιαστή, δηλαδή εκείνο το κοινό πρόγραμμα που θα σου πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις. Και εμείς είπαμε πέντε βασικούς άξονες:
Ο ένας άξονας είναι η απεμπλοκή από την πολιτική των μνημονίων των μεσοπρόθεσμων κλπ για μονομερείς καταγγελίες. Δεν θα τιμήσουμε την υπογραφή αυτής της κυβέρνησης. Ο δεύτερος είναι η αναδιανομή του πλούτου και η ενδυνάμωση του κόσμου της εργασίας για να επιστρέψουν ο 13ος και 14ος μισθός, να υπάρχει φροντίδα για τους άνεργους . Ο τρίτος άξονας είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο: την αύξηση της απασχόλησης, το κοινωνικό κράτος, την κοινωνική φροντίδα με στόχο τον οικολογικό μετασχηματισμό της ίδιας της οικονομίας. Ο τέταρτος άξονας είναι ότι πρέπει να έχουμε διεθνείς συμμαχίες, οι οποίες να επιχειρήσουν την ανατροπή της σημερινής αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως να είναι σταθερά αντίθετες ενάντια στο σύμφωνο για το ευρώ που επιδιώκει λιτότητα για τις επόμενες δεκαετίες για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Και το πέμπτο ζήτημα που βάλαμε είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε, το δημόσιο χρέος. Δηλαδή, ότι μια τέτοια κυβέρνηση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων πρώτο και βασικό της μέλημα πρέπει να είναι να πληρώνει μισθούς, συντάξεις, να δημιουργεί δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία και όχι να βάζει σαν πρώτο και βασικό της μέλημα το πώς θα ξεπληρώσει τους τοκογλύφους.
Και σας λέω τα σενάρια που επεξεργάζονται, στην καλή τους περίπτωση, το 2015 θα έχουνε φτάσει το χρέος στα 400δις, δηλαδή θα είναι αυξημένο κατά 70 δις περίπου σαν χρέος, με κατεδάφιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αδυναμία παρέμβασης τους κράτους σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, διότι θα έχει ξεπουλήσει όλη τη δημόσια περιουσία και πάλι θα μιλάμε για χρεοκοπία.
- Θα γίνει αυτός ο εναλλακτικός πόλος χωρίς το ΚΚΕ;
Υπάρχει η ηγεσία του ΚΚΕ και η ανθενωτική πολιτική της και υπάρχει και ο κόσμος ο οποίος είχε προσανατολιστεί προς το ΚΚΕ. Εμείς λέμε ότι πρέπει να συμμετάσχει το ΚΚΕ σε αυτή τη διαδικασία. Το θέμα όμως είναι ότι αυτή η ηγεσία του ΚΚΕ πρέπει να κατανοήσει και τις δικές της ιστορικές ευθύνες. Να μην παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Αυτός ο πόλος μπορεί να διαμορφώσει και ένα μαξιλάρι παροχών και εγγυήσεων για κάθε πολίτη αυτής της χώρας που μπορεί να εκφραστεί και να αναζωογονήσει και την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.
- Για να πάμε λίγο στα οργανωτικά. Διαβάζω ότι η συνδιάσκεψη με απόφαση συγκροτεί με συναίνεση τη νέα Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία είναι το όργανο που θα αποφασίζει του ΣΥΡΙΖΑ και θα λειτουργεί με την αρχή της συναίνεσης και θα ορίσει την Εκτελεστική Γραμματεία. Τι ακριβώς είναι αυτό το νέο όργανο; Εξηγείστε μας διότι είναι κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι τώρα.
Σε όλες τις προηγούμενες συνδιασκέψεις δεν υπήρχε διαδικασία αντιπροσώπων. Όποιος ήθελε έπαιρνε μέρος στη συνδιάσκεψη μαζί με κάποιες αντιπροσωπείες των συνιστωσών. Αυτή τη φορά είχαμε και αντιπροσώπευση. Συνήθως δια της συναινέσεως αντιπροσώπευση από τις 107 τοπικές επιτροπές. Στις συνδιασκέψεις οριζόταν ένας τρόπος ενός Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου. Αυτή τη στιγμή το συγκεκριμενοποιούμε και το ονοματοποιούμε. Αυτή η Συντονιστική Επιτροπή θα αποτελείται από την κοινοβουλευτική ομάδα και τον ευρωβουλευτή. Δεύτερον, από εκπροσώπους των συνιστωσών. Τρίτον από εκπροσώπους των περιφερειών. Τέταρτον από εκπροσώπους των θεματικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή παρουσία της νεολαίας και ισχυρή παρουσία των γυναικών. Είπαμε ότι θα πάρουμε κάθε πρόνοια ώστε σε αυτή τη Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή να είναι τουλάχιστον το 35% των μελών της γυναίκες στην κατεύθυνση του 50%. Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή αυτό που θα επιδιώκει είναι με συναίνεση και ομοφωνία να παίρνονται αποφάσεις. Όπου αυτό δεν είναι δυνατόν και αφού εξαντληθεί η διαδικασία να μπορούν να παρθούν αποφάσεις με τουλάχιστον τα 2/3 ή σε ζητήματα τα οποία άλλες φορές μας είχαν ταλαιπωρήσει και νομίζω ότι πια δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα.
- Με τα 2/3 ακόμα κι αν διαφωνούν εκπρόσωποι των συνιστωσών που είναι παραπάνω από το 1/3;
Ας πάμε πρώτα να δοκιμάσουμε και νομίζω ότι αυτό που θα επιτευχθεί είναι η συναίνεση. Άλλωστε για ζητήματα που έχουν και τοπικό χαρακτήρα, οι τοπικές επιτροπές μπορεί να αποφασίζουν και με απλή πλειοψηφία. Άρα, αυτό εισάγει ένα κανόνα δημοκρατίας και άμεσης δημοκρατίας για τα τοπικά ζητήματα ή τα κλαδικά ζητήματα τις επιτροπές. Μ αυτό τον τρόπο πάμε να κατακτήσουμε ένα μοντέλο λειτουργίας που να εκφράζει την πολιτική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι και μια διαδικασία ένταξης των αριστερών στην πολιτική μάχη.
- Ένας ανένταχτος που δε συμμετέχει σε συνιστώσα πως μπορεί εφεξής να συμμετέχει στη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάποια από τις τοπικές φαντάζομαι.
Στις τοπικές επιτροπές εγγράφεται ως μέλος και έχει όλα τα δικαιώματα. Μπορεί να οριστεί με διάφορους τρόπους ως αντιπρόσωπος σε μια πανελλαδική συνδιάσκεψη και μέσα από αυτή τη διαδικασία ή και με νέες διαδικασίες μπορεί να είναι και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής
- Σημαντικό είναι αυτό γιατί ανοίγει το δρόμο, όπως είπατε και στην αρχή και νομίζω ότι αυτός είναι και ο στόχος να έρθει κόσμος.
Η επόμενη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη την οποία ορίσαμε μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουμε να είναι ένα ακόμα βήμα και σε αυτή τη διαδικασία. Να πάρουν μέρος χιλιάδες. Αυτό θα γίνει βεβαίως αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της αντιπολιτευτικής δράσης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στο δικομματισμό και της δημιουργικής δράσης για μια άλλη κατάσταση στην κοινωνία. Σήμερα ανοίγονται δυο μεγάλα μέτωπα, το μέτωπο της παιδείας και το μέτωπο της υγείας μαζί με το μεσοπρόθεσμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βγει όχι μόνο με διαδικασίες αντίστασης στα νομοσχέδια ή στις δράσεις που πλήττουν αυτούς τους δυο τομείς αλλά και με συγκεκριμένες και οργανωμένες προτάσεις που δεν θα είναι προς την κυβέρνηση. Δε συζητάμε με την κυβέρνηση, συζητάμε με τη κοινωνία.
To Γραφείο Τύπου