Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιάννης Μπανιάς, συντονιστής της Γραμματείας έδωσαν συνέντευξη Τύπου εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Γ. ΜΠΑΝΙΑΣ: Την Κυριακή που μας πέρασε ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ένα ενωτικό και δημιουργικό κλίμα. Σ΄ αυτή τη συνδιάσκεψη πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις στα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα που αφορούν τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ.
Επισημαίνω ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα πολιτικά ότι αποσαφηνίσαμε τις εναλλακτικές προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας και με βάση αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις θα επιδιώξουμε να συγκροτηθεί μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, ένας νέος συνασπισμός εξουσίας που θα μπορέσει, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, να εφαρμόσει αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις, να εφαρμόσει αυτή την εναλλακτική πολιτική, που μάλιστα εντάσσεται και σε ένα ευρύτερο σχέδιο ουσιαστικής αλλαγής της ελληνικής κοινωνίας.
Σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά ζητήματα και τα ζητήματα φυσιογνωμίας, για πρώτη φορά θα υπάρξει η δυνατότητα - υπήρξε και μέσα στη συνδιάσκεψη η δυνατότητα - στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει φωνή, να έχει λόγο και ρόλο σε ότι αφορά τις αποφάσεις που θα παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως θα υπάρξει η δυνατότητα μέσα από μια ισχυρότερη κοινωνική γείωση, να μπορεί να εφαρμόσει πλέον αυτές τις αποφάσεις.
Και το δεύτερο είναι, που είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα εκδημοκρατισμού, ότι αποφασίσαμε να συγκροτηθεί μια Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα είναι αντιπροσωπευτική από όλες τις περιφέρειες της χώρας, από όλες τις θεματικές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη Γραμματεία και από την Κ.Ο. και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτή η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή θα έχει μεταξύ των συνδιασκέψεων τον αποφασιστικό ρόλο για τη λήψη των αποφάσεων και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποφασίσαμε επίσης η 5η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου.
Τα ονόματα της νέας Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα στο τέλος της εβδομάδας και η πρώτη του συνεδρίαση θα γίνει αμέσως μετά τις διακοπές.
Τέλος, θα ήθελα να μην παραλείψω να πω, ότι σήμερα χάσαμε ένα αγαπημένο σε όλους μας σύντροφο, το Νίκο Αθανασάκο, έναν αγωνιστή, όχι μόνο του εργατικού κινήματος, όχι μόνο του κομμουνιστικού και ευρύτερου αριστερού κινήματος, αλλά και των κινημάτων γενικότερα, έναν ζωντανό άνθρωπο μέχρι τα 87 του χρόνια, ο οποίος πρέπει να πούμε ότι έφυγε μαχόμενος μέσα στην ίδια τη συνδιάσκεψη.
Μ. ΓΛΕΖΟΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ξεχνάω ποτέ μου ότι υπήρξα δημοσιογράφος, δούλεψα δηλαδή, διακόνευσα στη δουλειά που κάνετε εσείς, για πολλές δεκαετίες και ομολογώ κάθε φορά που δίνουμε μια συνέντευξη Τύπου νιώθω μια δυσκολία όταν βρίσκομαι με συναδέλφους. Ίσως γιατί περιμένω να μου κάνουν πολύ σκληρές ερωτήσεις και μου χαρίζονται και δεν μου κάνουν.
Θα ήθελα να αναφερθώ στον Ν. Αθανασάκο, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης για να πω ένα μήνυμά του, η δρακογενιά της αντίστασης, που έλεγε ο Λάκης ο Σάντας, δείχνει ότι ως την τελευταία στιγμή βρίσκεται στις επάλξεις του αγώνα και δίνει τη μάχη. Ο Ν. Αθανασάκος, όπως σας είπε και ο Γιάννης και ο Αλέξης, ήταν έτοιμος να μιλήσει και εκείνη την ώρα πάνω στην αγωνία του να πει τι πρέπει να γίνει κατέρρευσε.
Το μήνυμά του είναι αυτό, ως την τελευταία στιγμή.
Η συνδιάσκεψη που κάναμε έθεσε ένα μήνυμα πολύ σοβαρό. Πέρα απ΄ όλα τα άλλα, θα μιλήσω ειδικά για τη μορφή της συλλογικότητας. Ήταν μια συνδιάσκεψη, ένα όργανο διάσκεψης, που για πρώτη φορά στην ιστορία των κομμάτων και των συμμαχιών των κομμάτων ο εισηγητής δεν έκλεισε τη συνδιάσκεψη. Πρωτοφανές αυτό γεγονός. Συνήθως ο εισηγητής, δηλαδή αυτόν που αναγνωρίζουν όλοι για αρχηγό, πρέπει οπωσδήποτε να κλείσει τη συνδιάσκεψη. Για πρώτη φορά καταδείχτηκε κάτι καινούργιο. Ο εισηγητής, οι εισηγητές, γιατί ήταν δυο, δεν έκλεισαν τη συνδιάσκεψη. Σημαντικό γεγονός. Και με την ευκαιρία θέλω να πω ότι ματαιοπονούν όλοι όσοι περιμένουν -και το έχουν γράψει σε εφημερίδες και περιοδικά- και κάθε τόσο λένε, ότι θα καταρρεύσει όχι η οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους ενδιαφέρει πολύ και η οικονομία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και τους ενδιαφέρει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνει μια ουσιαστική προσφορά στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Λοιπόν, ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι πρόκειται να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Όταν παίρνουν ως αφορμή τις διαφορετικές απόψεις και νομίζουν ότι γίνεται διάσπαση. Δεν πρόκειται γι αυτό. Ακριβώς το αντίθετο, οι διαφορετικές απόψεις αποτελούν τα στοιχεία μιας σύνθεσης. Και αλίμονο αν δεν υπήρχαν διαφορετικές απόψεις. Αλίμονο όταν σ’ έναν πολιτικό σχηματισμό δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.
Σας προφυλάσσω από τον κίνδυνο που ελλοχεύει κάθε φορά να εκλαμβάνετε μια διαφορετική αντίληψη ως διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διασπαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, γιατί αποτελεί συλλογική έκφραση. Ότι πέρασε κλυδωνισμούς, πέρασε. Κι ότι μπορεί να ξαναπεράσει, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα. Αλλά πάντοτε πορεύεται προς τα μπρος.
Και για να έρθω σ΄ αυτό που με προκάλεσε ο φίλος μας ο Αλέξης, θέλω να πω, οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης ίσως δεν έχουν κατανοήσει ότι έχουν γίνει υποχείριοι των παιχνιδιών του κεφαλαίου. Πολύ σωστά, δεν είναι ελληνικό το θέμα και το θέσαμε από την αρχή. Είναι και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Το κεφάλαιο κάνει τα παιχνίδια του και οι πολιτικοί ηγέτες, οι αντίστοιχοι κάθε χώρας και του συνόλου, γίνονται υποχείριοι των παιχνιδιών του κεφαλαίου. Δεν κατανοούν -είμαι υποχρεωμένος να το πω- μια βασική αρχή που είναι το Α και το Ω για όσους σπουδάζουν οικονομία. Ότι το χρήμα δεν παράγει αξία. Το χρήμα είναι μέσον ανταλλαγής αξιών. Ο εργαζόμενος παράγει αξίες. Όταν λοιπόν διαστρεβλώνουν τον χαρακτήρα του και επιμένουν ότι το χρήμα παράγει αξίες, που δεν παράγει, όταν δηλαδή στο χρηματιστήριο οι 100 μονάδες αύριο γίνουν 110, δεν σημαίνει ότι παρήχθησαν 10 αγαθά, 10 αξίες παραπάνω, σημαίνει ότι είναι αυτό που λέει ο λαός απλά φούσκα.
Λοιπόν, βρισκόμαστε σε ένα παιχνίδι χρηματιστηριακό ελληνικό, ευρωπαϊκό, παγκόσμιο και δυστυχώς οι πολιτικοί ηγέτες έχουν μετατραπεί σε υποτελείς, σε υποχείριους του κεφαλαίου και δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα. Θα έχουμε διαρκώς κρίση απ΄ αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες του χρήματος και στους πολιτικούς που, αντί να κόψουν το ρόλο το διαστρεβλωτικό του χρήματος, γίνονται υποχείριοί του.
Και τι θα γίνει λένε τώρα; Εσείς δεν μας κάνετε ποτέ προτάσεις. Υπάρχει μια πλειάδα οικονομολόγων στον ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλώ να κάνουμε μια ειδική διάσκεψη για το θέμα, ώστε να δείτε πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουμε που δεν έχουν βέβαια σχέση με το θέμα του χρήματος. Εξάλλου, έχουν περάσει 2.500 χρόνια που ο Μένανδρος αν θυμάμαι καλά το είχε πει καθαρά. Τα χρέη δημιουργούν δούλους. Δεν παίζει κανένα άλλο ρόλο το χρέος. Είναι μια μορφή της λειτουργίας του χρήματος που δημιουργεί πάντοτε δούλους. Αυτό αν δεν γίνει κατανοητό – και δεν έχει γίνει και αυτό είναι το ζήτημα – δεν πρόκειται να βρεθούμε σε καμιά λύση.
Σήμερα το πολιτικό γίγνεσθαι έχει δυο όψεις. Από την μια είναι η Σύνοδος Κορυφής και αυτών δυστυχώς που θα διαβουλευτούν την τύχη της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης και από την άλλη μεριά είναι η απεργία των ταξιτζήδων. Επειδή όλα τα πυρά στρέφονται στους ταξιτζήδες να αναρωτηθώ. Αυτός που προκάλεσε τους ταξιτζήδες, αυτός που έβαλε τη θηλιά στο λαιμό τους και προσπαθούν να την βγάλουν και τινάζουν οτιδήποτε συναντήσουν μπροστά τους, δεν σκέφτονται ποιος έβαλε τη θηλιά; Αυτό δεν το σκέφτονται; Και δεν σκέφτονται περισσότερο ότι η χώρα δεν έχει βαριά βιομηχανία, η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε μια κατάσταση δυσκολιών και έχουμε μονάχα μια μεταπρατική οικονομία, τον τουρισμό. Ποιος διάλεξε ειδικά αυτή τη μέρα του τουρισμού για να προκαλέσει αυτό το θέμα; Λένε ότι φταίνε οι ταξιτζήδες. Αυτός που την προκάλεσε δε φταίει; Και ειδικά τώρα που υπήρχε μια συμφωνία με τον προηγούμενο υπουργό με ποιο δικαίωμα την ανακάλεσε;
Τα χρέη της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι πρώτα και κύρια το γεγονός ότι αν σήμερα η Γερμανία δεν βρίσκεται κάτω από ναζιστικό καθεστώς οφείλεται στον αγώνα και στην πάλη του ελληνικού λαού που με τον πρώτο αγώνα του ΄40-΄41 έριξε τη μάσκα του Άξονα. Οι Έλληνες πρώτα απομυθοποίησαν τον Άξονα. Οι Έλληνες με τον αγώνα απέναντι στην γερμανική εισβολή στη μάχη της Κρήτης και στη συνέχεια με την καθήλωση 12 επίλεκτων γερμανικών μεραρχιών συνέβαλαν στην ανάστροφη πορεία του πολέμου που ήταν υπέρ του Άξονα και εναντίον του Άξονα. Το πρώτο που μας οφείλει η Γερμανία είναι αντί της αχαριστίας που δείχνει να μας βοηθήσει. Και το δεύτερο είναι ότι το αναγκαστικό δάνειο που σύναψε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα το 1824 και έγινε για πρώτη φορά δανειστής στη χειρότερη περίοδο της ζωής της όταν είχε στην Αττική μονάχα 300 νεκρούς τη ημέρα. Και με το δάνειο αυτό μαζέψανε ό,τι βιώσιμο υπήρχε στον τόπο για να ζήσει ο γερμανικός λαός. Είμαστε το μοναδικό έθνος απ’ όλα τα έθνη του κόσμου όπου όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και όταν τελείωσε ο πόλεμος έχουμε λιγότερο πληθυσμό σε σχέση με τα άλλα έθνη και ότι βιώσιμο υπήρχε το έδωσε για ζήσει ο γερμανικός λαός. Δηλαδή, πέρα από τι οφείλει πραγματικά η Γερμανία στην Ελλάδα, έχει αυτές τις δυο οφειλές. Το ότι δεν βρίσκεται κάτω από ναζιστικό καθεστώς και επίσης το γεγονός ότι στο τέλος του πολέμου η Γερμανία είχε μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα οφείλεται στην πείνα, στο θάνατο από την πείνα του ελληνικού λαού. Αυτές είναι δυο οφειλές που δεν έχουν σχέση με την πραγματική οικονομική οδύνη που θα έπρεπε να πει η Γερμανία τι θέλεις Ελλάδα, να σε βοηθήσουμε. Και δυστυχώς κάνει το ανάποδο.
Συστήθηκε η Επιτροπή στο Παρίσι και καταλόγισε η κάθε ναζιστική χώρα, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία τι πρέπει να πληρώσει για τις καταστροφές που έκανε και κυρίως για την καταστροφή στην οικονομία. Και όταν ρωτάνε πολλοί τι εννοείς με την έννοια καταστροφή οικονομίας, είναι γνωστό ότι όταν μπήκαν μέσα τα γερμανικά στρατεύματα ακολουθούσε ένα οικονομικό επιτελείο που αμέσως το 51% των ΔΕΚΟ, των κρατικών επιχειρήσεων και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων πέρασε στα χέρια των γερμανών. Το αναγκαστικό δάνειο σήμερα σε ευρώ είναι 14 δις ευρώ τόκους και οι επανορθώσεις για την οικονομική ζημιά είναι 108 δις ευρώ. Συνολικά 162 δις ευρώ χωρίς τους τόκους. Δεν θέλω να πιάσουμε την Γερμανία από το λαιμό. Το 1995 με κάλεσαν φίλοι μου στο Ανόβερο και μίλησα μπροστά σε γερμανικό κοινό και είπα ότι δεν θέλω να σας πιάσουμε από το λαιμό. Οι εταιρίες οι γερμανικές που κατασκευάζουν έργα στην Ελλάδα να μην πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο και να τους πληρώνει το γερμανικό δημόσιο. Ποια είναι η πρόταση που κάνουμε όλα τα παιδιά που θέλουν να έρθουν να σπουδάσουν εδώ να πληρώνει τις σπουδές τους το γερμανικό δημόσιο έναντι του χρέους απέναντι στην Ελλάδα. Ποιο είναι καλύτερο από αυτό; Δεν έχουμε εμείς κάτι εναντίον της Γερμανίας αλλά η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα και δεν πρέπει να ξαναγίνει ό,τι έγινε.
To Γραφείο Τύπου