Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ ΝΕΤ 105,8 (A. Κωβαίος-Β. Μπεσκένης) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Για την αποτίμηση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής και το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας
Με την επιφύλαξη ότι πρέπει να δούμε και την επεξήγηση των μέτρων, διότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και σκόπιμα γενικόλογες διαπιστώσεις, για μεν την Ευρώπη και συνολικά την ζώνη του ευρώ ,πράγματι γίνεται ένα βήμα αλλά γίνεται ένα βήμα πολύ λίγο και πολύ αργά. Αν αυτή την απόφαση την έπαιρναν την άνοιξη του 2010 θα ήταν αρκετή. Τώρα, όμως δεν σβήνει την φωτιά που έχει μετατραπεί σε συστημική σε όλη τη ζώνη του ευρώ, όταν ισχυρίζονται ότι η απόφαση ισχύει μόνο για την Ελλάδα κι όχι για την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες συνεχίζουν ως έχουν.
Πολύ φοβάμαι ότι μετά τη θερινή ανάπαυλα, θα διαπιστώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες ότι πρέπει να ξαναδούν την ελλειμματική και στρεβλή αρχιτεκτονική του ευρώ. Για δε την Ελλάδα, υπάρχει μια «χαλάρωση της θηλιάς» για το καινούριο δάνειο, μικρότερο επιτόκιο-μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, παραμένουν τα τοκογλυφικά επιτόκια για το παλαιότερο δάνειο, διπλάσια περίπου του νέου, κι αυτό που έχει συνομολογηθεί είναι ότι θα αργήσει πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Μ’ αυτή την απόφαση η Ελλάδα μπαίνει σε μια ιδιόμορφη καραντίνα. Όλη η ευρωζώνη και η Ελλάδα ένα ξεχωριστό θέμα. Και φυσικά θα υπάρξει ένα νέο μνημόνιο και ένα νέο μεσοπρόθεσμο με τα τη λήξη του ισχύοντος.
Μέχρι τότε κάθε φορά που θα χρειάζεται να πάρουμε μια δόση, θα βρισκόμαστε μπροστά στο ίδιο παιχνίδι: παίρνουμε κι άλλα μέτρα, «σφίγγουμε» κι άλλο το ζωνάρι γιατί αλλιώς δε θα πάρουμε την επόμενη δόση και θα χρεοκοπήσουμε. Καθώς μέσα απ΄ αυτήν την ρύθμιση μπαίνουν δυο θέματα: 1ον Η έμμεση ομολογία ότι η Ελλάδα μπαίνει σε ένα καθεστώς επιλεκτικής χρεωκοπίας (selective default) που δε ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει και πόσο θα κοστίσει. Το 2ον είναι ότι στην παράγραφο 9 ουσιαστικά συνομολογούνται έμπρακτες εμπράγματες εγγυήσεις, τις οποίες μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός εγγυόταν ότι θα αποφύγουμε και τις οποίες έχουν ζητήσει κάποιες χώρες-δανειστές μας όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία.
Χοντρικά δεν πρέπει να ξαναγίνει το ίδιο λάθος, των πανηγυρισμών και δυστυχώς μου φαίνεται ότι γίνεται. Να θυμίσω τους πανηγυρισμούς των κυβερνώντων και πέρυσι την άνοιξη και φέτος την άνοιξη και είδαμε όλοι τη συνέχεια. Αντί γι’ αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε την διεκδίκηση μιας μονιμότερης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του ευρωπαϊκού χρέους, που η Ελλάδα είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, και μεγαλύτερες αλλαγές στην ισχύουσα πολιτική μέσα στην Ελλάδα. Μέτρα ανάπτυξης, δίκαιης κατανομής των βαρών, είσπραξη των οφελών από την ανάπτυξη, γιατί η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια έμπρακτη ομολογία αποτυχίας της πολιτικής του μνημονίου.
Το κατάλαβαν πολύ αργά. Με μεγάλη καθυστέρηση κι αφού οι Έλληνες, ιδιαίτερα τα μεσαία και φτωχά στρώματα, έχουν πληρώσει το τεράστιο κόστος. Ήταν λάθος να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της Ελλάδος ως πρόβλημα ρευστότητας. Ήταν λάθος η πολιτική να δανείζεται η Ελλάδα με τοκογλυφικά επιτόκια για να κάνει η Μέρκελ το κομμάτι της στους ψηφοφόρους της, «σφίγγοντας» ακόμη περισσότερο το ζωνάρι στην ελληνική κοινωνία και οικονομία.
To Γραφείο Τύπου