Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/07/2011

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσωτάκη στους υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Παιδείας με θέμα: Δεν χρειάζεται η Ελλάδα τους ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και τους ‘‘αναγκάζει’’ να μεταναστεύσουν;

Η ερευνητική κοινότητα της χώρας μας ανάστατη παρακολουθεί τις διεργασίες διάλυσης, κατάργησης, ιδιωτικοποίησης, συγχώνευσης ερευνητικών ιδρυμάτων. Παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις υπουργών περί του αντιθέτου, η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της έρευνας μαρτυρά την πολύπλευρη υποβάθμιση της έρευνας, των ερευνητικών ινστιτούτων και των ίδιων των ερευνητών και επιστημόνων, οι οποίοι ωθούνται στην μετανάστευση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση εννέα (9) πρώην συμβασιούχων του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Οι συγκεκριμένοι εννέα (9) πρώην συμβασιούχοι εργάζονταν στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με συμβάσεις έργου μέχρι την έκδοση του ΠΔ 164/2004. Μετά την έκδοση του ΠΔ υπέβαλλαν αιτήσεις, ώστε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου. Εσφαλμένα το αρμόδιο τμήμα του ΑΣΕΠ έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις διατάξεις του ΠΔ 164/2004.

Μετά από προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών εκδόθηκαν αποφάσεις (138,139,140,141,142,456,457,458,459/2009) που τους δικαίωσαν, ακύρωσαν τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ και ανέπεμψαν την υπόθεση εκ νέου στο ΑΣΕΠ με απόφαση οριστική και εκτελεστή. Το ΑΣΕΠ αποδέχθηκε τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ότι υπήρχαν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις για την μετατροπή σύμφωνα με το ΠΔ 164/2004, των διαδοχικών συμβάσεων σε συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου.

Το ΑΣΕΠ εξέδωσε νέες αποφάσεις (17/27-01-2009, 30/13-02-2009, 53/06-03-2009 του Β΄ τμήματος ΑΣΕΠ) και τις κοινοποίησε στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και την Γ.Γ.Ε.Τ.  η οποία ως εποπτεύουσα αρχή (υπαγόμενη πριν τις εκλογές του 2009 στο υπουργείο Ανάπτυξης και σήμερα στο υπουργείο Παιδείας) ξεκίνησε την διαδικασία σύστασης των αντίστοιχων οργανικών θέσεων, με την έκδοση ΚΥΑ των υπουργών Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών.

Μετά από τις υπογραφές των Υπουργών Ανάπτυξης και Εσωτερικών, το σχέδιο της ΚΥΑ έφθασε στο γραφείο του τότε υφυπουργού Οικονομικών κ. Λέγκα, όπου για άγνωστους λόγους δεν υπεγράφη.

Μετά τις εκλογές του 2009 το σχέδιο της ΚΥΑ επέστρεψε στην Γ.Γ.Ε.Τ. και ακολούθησε ξανά την ίδια διαδικασία έως ότου κατέληξε στο γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εκεί παρέμεινε πάνω από 1 χρόνο χωρίς τελική υπογραφή.

Λόγω ανασχηματισμού και μετακίνησης των Υπουργών που είχαν ήδη υπογράψει , η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει ξανά από την αρχή και με την ίδια πορεία.

Στο μεταξύ με όλες αυτές τις καθυστερήσεις, όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα οι συγκεκριμένοι επιστήμονες βιώνουν την οικονομική κρίση και την ανεργία με τον χειρότερο τρόπο.

Αρκετοί δε από αυτούς σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο της μετανάστευσής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να αναζητήσουν εργασία και υλοποίηση των ονείρων και φιλοδοξιών τους ως επιστήμονες – ερευνητές.

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτάσθε κ. κ.  Υπουργοί:

1. Πότε θα υπογραφεί η ΚΥΑ, ώστε να συσταθούν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις και να μετατραπούν οι συμβάσεις των επιστημόνων του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»  σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, τις οποίες αποδέχτηκε το ΑΣΕΠ;

2. Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για να αποτραπεί η «διαρροή εγκεφάλων» από την Ελλάδα;                                                                     

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης